Tolik věcí, tak málo úložného prostoru! Pokud žijete (stejně jako 55 % Čechů) v panelovém domě nebo bytovce, určitě takový problém důvěrně znáte. S každou krabicí hrajeme tetris a využíváme na maximum nejen skříně, ale i nebytové prostory, které k našim domácnostem náleží. Dávno přitom neplatí, že do sklepa patří jen zavařovačky a sezónní nářadí. Jak si pojistit věci ve sklepě proti krádeži? Poradíme vám, jak se chránit proti vyloupení.

Pojištění sklepních prostor jako součást pojištění domácnosti

Pod pojmem nebytový prostor si představte místnost, která náleží k vašemu bytu, neslouží k bydlení a nepatří do společných prostor. Typicky jde právě o sklep nebo sklepní kóji.

Samostatné sklepní prostory lze pohodlně zahrnout do pojištění domácnosti. Tak si sklep pojistíte nejen proti krádeži a vandalismu, ale i proti nenadálým katastrofám jako požár nebo záplavy. Pojištění se samozřejmě vztahuje na škody vzniklé na prostoru samotném, stejně jako na věci v něm uložené.

Na co si dát pozor při sjednávání nové pojistky

Většina velkých pojišťoven tedy rovnou automaticky zahrnuje nebytové prostory do pojištění domácnosti. Přesto se vyplatí si podmínky při sjednávání pojistky ověřit, abyste měli jasnou představu o podmínkách i výši pojistných limitů. Plnění se vyjadřuje v procentech (typicky jde o 2 až 5 % hodnoty pojištěné domácnosti) i absolutním limitem (např. 300 tisíc Kč).

Podmínky pro pojištění sklepních kójí a sklepů

Pokud chcete sklepní prostor pojistit, musíte splňovat tři podmínky:

  1. jste jediný a výhradní vlastník prostoru (nemůže se jednat o společné prostory, ke kterým má přístup celá řada lidí, jako např. kočárkárna)
  2. sklep nebo sklepní kóje je uzamykatelná a má dostatečnou úroveň zabezpečení (pokud disponuje jen petlicí nebo obyčejným visacím zámkem, promítne se to i do výše pojistných limitů)
  3. sklep se nachází v budově jako pojištěný byt nebo na pozemku příslušejícím k této budově (pokud je sklep na jiném pozemku, je potřeba to explicitně specifikovat ve smlouvě)

Výše náhrady škody se vždy odvíjí od úrovně zabezpečení. Pokud máte k dispozici letitou dřevěnou kóji, zvažte, jestli ji nenahradit novější kovovou obdobou (už jen proto, že do ní není vidět a nepůsobí tak na nenechavce jako vizuální magnet). Vyšší pořizovací cena se vám vrátí v podobě většího pocitu bezpečí. Při revitalizaci sklepních kójí by měla bezpečnost vždy hrát prim.

Jak správně zabezpečit sklepní kóji

Máte sklep plný cenností i platnou pojistku? Nezapomeňte sklepní kóji kvalitně zabezpečit. Zkuste se soustředit na tři body:

  1. Kvalitní zámek do společných prostor. Pokud můžete ovlivnit majitele nebo správce domu, vysvětlete mu, že na zabezpečení nemá cenu šetřit.
  2. Zabezpečte také věci zamčené ve sklepě. Schováváte ve sklepě jízdní kolo? Nebuďte líní použít zámek na kolo i uvnitř sklepa. Čím víc to zlodějům zkomplikujete, tím ochotněji vás pojišťovna odškodní. I objemnější věci dokážete připevnit k podlaze nebo stěně. Zkuste si pořídit tzv. safety box s lankem nebo řetězem. Průměrně vybavenému lupiči tak misi překazíte.
  3. Nedělejte ze sklepa výkladní skříň. Cennější věci zkuste “zamaskovat” starou dekou. Pokud do kóje vede okénko z ulice, zakryjte ho, zloději jsou nezvykle všímaví.