Patříte k fanouškům domácího tuningu a pořídili jste si nové, dvacetipalcové hliníkové disky s pořádnými širokými pneumatikami. Mají jedinou vadu na kráse: neodpovídají rozměrům, které uvádí váš techničák. Jenže takový “estetický nedostatek” stačí k tomu, aby vám pojišťovna v případě nehody krátila plnění. Auto totiž není způsobilé k jízdě po silnici. Jak takové situaci předejít?

Je možné obout jiný rozměr pneumatik, než máte zapsaný v technickém průkazu?

Pokud skutečně sníte o gumách, které neodpovídají záznamu ve velkém techničáku, nemusíte riskovat zmrazený řidičák, problémy na STK nebo konflikt s pojišťovnou. Zákon umožňuje obout jinou velikost, když si nový rozměr pneumatik necháte zapsat do technického průkazu. Ale vyzbrojte se trpělivostí.

Budete potřebovat tzv. typový list. Tento úřední dokument dokládá, že jsou vaše kola vhodná pro vaše vozidlo. Nevystavuje se ovšem k pneumatikám, ale k homologovaným diskům (neodborně přezdívaným ráfky). Slovo homologované značí, že jsou schválené pro provoz na daném autě.

Typový list si tedy v ideálním případě objednáte společně s alu koly, vyjde vás na nižší stovky korun. Máte (svépomocí namontovaná) alu kola a typový list sháníte zvlášť? Připravte se na výdaj v řádu jednotek tisíc.

Pokud už máte typový list a namontovaná kola na autě, vyrazte na STK. Nezapomeňte si s sebou velký technický průkaz (pozor, od roku 2024 bude zrušený). Ve chvíli, kdy máte potvrzené dokumenty z STK, pak můžete vyrazit na dopravní inspektorát.

Co budete potřebovat na dopravním inspektorátu?

  1. Řádně vyplněný typový list s potvrzením:
  • dovozce
  • držitele schválení
  • prodejce
  • montáže na vozidle kontrolním technikem typu „K“ (naleznete ho na většině stanic technické kontroly), který ověří shodu s uvedeným schválením KBA (ABE)
  1.  Schválením KBA (ABE), včetně překladu do českého jazyka

Jaká pokuta a sankce hrozí v případě, že máte jiný rozměr kol než v technickém průkazu?

Za dopravní přestupek vám hrozí pokuta ve správním řízení, zákaz řízení a bodová sankce. Pokud to s tuningem skutečně přeženete, může vám policista dokonce zakázat další jízdu. Detaily najdete níže.

Co se stane v případě nehody s koly, která nejsou v technickém průkazu?

Krácení pojistného plnění

Pokud nad zmínkami o typovém listu nebo homologaci kroutíte hlavou, připomeňte si účel těchto pravidel – bezpečnost. Vaše i ostatních účastníků provozu. Zvlášť modernější pohony jsou na rozměry kol a pneumatik citlivé, takže si domácími tuningovými experimenty můžete rozhasit senzory ABS, kontroly tlaku atd. To je důvod, proč  Ministerstvo dopravy pneumatiky a disky reguluje.

V případě nehody s koly, která neodpovídají vašemu techničáku, se proto připravte na odmítavou odpověď ze strany pojišťovny. U povinného ručení za vás pojišťovna škodu nezaplatí vůbec, nebo pojistné plnění zkrátí o desítky procent. To samé platí u škody na vašem autě v případě havarijního pojištění.

Sankce od policie

Prohřešek spadá do kategorie “technicky nezpůsobilé vozidlo”. Optikou policie jde tedy o vážnější dopravní přestupek. V rámci bodového systému vám policie přičte 5 bodů a zahájí správní řízení, ve kterém vám hrozí sankce od 5000 Kč do 10 000 Kč a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. 

Co když disky rozměrem odpovídají technickému průkazu, ale nemají homologaci?

Jde o častý omyl řidičů: kola mají rozměr odpovídající techničáku, jsem v suchu. Bez homologovaných disků ovšem u policie, pojišťovny ani technické kontroly nepochodíte.