Možná se na dálnici s autem dostáváte tak sporadicky, že vám jízda bez dálniční známky za občasný adrenalin stojí. Nebo jste na dálniční známku jednoduše zapomněli (bez plastových samolepek na čelním skle je to tak snadné).

Co se stane, když se za takových podmínek stanete účastníkem dopravní nehody? Můžete se spolehnout na své povinné ručení, nebo se vaše havárie na dálnici najednou promění v pěkně drahou lekci?

Kdo a kdy může jezdit po dálnici bez dálniční známky?

Bez dálniční známky se neobejde žádné vozidlo do 3,5 tuny. Pro autobusy, nákladní vozy, kamiony a další vozidla s vyšší hmotností existuje speciální mýtný systém. Motorky a další jednostopá vozidla smí na zpoplatněné úseky i bez dálniční známky. To platí i pro řidiče čistokrevných elektromobilů, vodíkových aut nebo hybridů, pokud se vejdou do emisního limitu 50 g oxidu uhličitého na kilometr. Majitelé vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) nebo biometan sice dálniční známku potřebují, ale mají na ni 50% slevu. Vozidla poháněná LPG pohonem nejsou v případě užití zpoplatněné dálnice v ČR cenově zvýhodněna.

I část řidičů vozidel do 3,5 tuny je ovšem od poplatku za dálniční známku osvobozena (podle zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, § 20). Úleva se týká každého řidiče, který:

  • přepravuje zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (s výjimkou praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P (za předpokladu, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká)
  • přepravuje nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem.
  • jeho vozidlo slouží pro převoz zdravotně postižených osob (pokud je řidič i zároveň provozovatelem speciálního domova pro tyto osoby)
  • jeho vozidlo patří mezi vozidla složek záchranného systému
  • provádí záchranné a likvidační práce nebo chrání obyvatelstvo
  • sedí za volantem historického vozu se zvláštní registrační značkou

Pokuta vám taky nehrozí v případě, kdy vás na dálnici zavedla uzavírka a následná objížďka. Další výjimku představují vozidla policie (obecné, městské i vojenské), celní správy, složek integrovaného záchranného systému nebo vězeňské služby.

Existuje taky několik krátkých dálničních úseků, které můžete využívat i bez dálniční známky. Města se zpřístupněním těchto obchvatů brání ucpaným centrům. Přehled takových komunikací najdete na webu mapy.cz zadáním dotazu Dálnice bez poplatku.

Jaká je pokuta za jízdu po dálnici bez dálniční známky?

Nepatříte k žádnému výše zmíněnému případu, ale zhřešili jste? Připravte se na mastnou pokutu. Česko v trestu za jízdu bez dálniční známky patří mezi nejpřísnější země EU. Na místě vás policie může pokutovat částkou až 5 000 Kč. Ve správním řízení vám hrozí dokonce čtyřnásobná částka: 20 000 Kč.

Co dělat, když máte nehodu na dálnici a nemáte dálniční známku?

Pokud jste doufali, že vás kontrolní mechanismus dálničních známek „nevyhmátne“, vaše šance se s nehodou snižují. Nemusíte-li volat policii, na vaši „jízdu načerno“ nejspíš nikdo skutečně nepřijde. V případě příjezdu policie je naopak jisté, že si dálniční známku zkontroluje (a bude její absenci penalizovat). 

Platí povinné ručení v plném rozsahu v době nehody na dálnici bez dálniční známky?

Ano, absence dálniční známky nemá na pojistné plnění žádný vliv. Policie vám pak udělí pokutu (respektive dvě: jednu za známku a druhou za způsobení dopravní nehody, např. nepřizpůsobení rychlosti), ale povinné ručení i havarijní pojištění vás kryje dál.

Jak se kontroluje dálniční známka?

Kontrola platnosti

Na rozdíl od dřívějšího systému papírových kuponů se elektronické dálniční známky nekupují na kalendářní rok. Nevíte, do kterého data vám dálniční známka platí? Platnost si můžete snadno ověřit na webu edalnice.cz, kde jednoduše zadáte SPZ (a v případě potřeby koupíte novou známku). Najdete tu také komplexní správu známky.

Používáte naši aplikaci RIXO (ke stažení v Google Play nebo nebo AppStoru)? Platnost dálniční známky můžete pustit z hlavy. Appka vás sama včas upozorní na blížící se konec platnosti. Navíc máte všechny své pojistné smlouvy přehledně na jednom místě.

Jak zjišťuje vozidla bez dálniční známky Policie?

Kontrolu provádí Policie ČR i Celní správa ČR přímo na zpoplatněném úseku dálnice pomocí hlídek s kamerovým systémem pro rozpoznávání SPZ. Orgány si pomáhají také vzdáleným připojením k mýtným branám nebo kontrolou na odpočívadlech a parkovištích. Nespoléhejte na svoje štěstí a dálniční známku zaplaťte. Roční vás vyjde na 1500 Kč, ale v nabídce najdete i měsíční nebo 10denní variantu.