Jaro klepe na dveře a Češi, milovníci cyklistiky, pomalu usedají do sedel svých bicyklů. Ze statistik vyplývá, že na kole pravidelně jezdí skoro třetina našinců. Silničky, horáky, downhillová kola, elektrokola… různé stroje, jedna vášeň. Investovali jste do svého jednostopého oře větší částku? Buďte prozíraví a pojistěte si ho. Poradíme vám, jak na to.

V naší domovině dojde zhruba k 20 tisícům krádeží kol ročně.  Nejčastěji kola mizí ze sklepů, koláren a rodinných domů. A policie objasní jen pětinu z nich. Proto se rozhodně nevyplatí pokoušet své štěstí. Jak si tedy kolo nebo elektrokolo pojistit?

Pojištění kola jako součást pojištění domácnosti

Pojistit kolo si můžete u většiny pojišťoven v rámci pojištění domácnosti. Tuto variantu volí většina majitelů drahých kol. Hlavní úskalí spočívá v tom, že některé pojišťovny mají pevně dané limity pro kolo v řádech vyšších desítek tisíc. Pokud vlastníte kolo za stovky tisíc korun, je pravděpodobné, že stanovený limit nebude dostatečný. Pak se své pojišťovny musíte zeptat na speciální pojištění pro vaše kolo (viz níže).

Kdy pojišťovna uzná událost a vyplatí pojistné plnění

K domácnosti patří i její nebytové prostory, jako je garáž, balkon nebo sklep. U společných prostor jako kočárkárna nebo kolárna je situace složitější. Musí dojít k vloupání, tedy násilnému vniknutí do vymezeného prostoru nebo překonání překážky (plot, zámek, alarm, bezpečnostní dveře…). Pokud váš soused nechá kolárnu odemčenou, nebude tato základní podmínka splněna. 

Co se bude dít, když vám kolo ukradnou mimo domov? Ptejte se pojišťovny, jak to funguje s „věcmi mimo místo pojištění“. Obvykle se pojištění vztahuje i na kola, která necháte zamčená před restaurací, obchodem nebo jiném místě k tomu určeném.

Vždy myslete na to, aby bylo kolo dostatečně zabezpečené. Používejte zámek, i když vám to třeba na balkoně může připadat trochu bizarní. Pojišťovna bude k těmto okolnostem při vyplácení pojistného přihlížet.

Pojišťovny mohou také uplatňovat výluky, kvůli kterým pojistné pojišťovna nevyplatí. To se vztahuje na jízdu pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Mezi další výluky patří také nehoda z nedbalosti.

Samostatné pojištění kola nebo elektrokola

Alternativou je samostatné pojištění kol a elektrokol. Jedná se o spolehlivou, ale výrazně dražší variantu. Každá pojišťovna má jinak nastavené obchodní podmínky, ve kterých specifikuje, jak k pojištění kola přistupuje.

Vyplatí se pojistit kolo proti krádeži?

Na to samozřejmě neexistuje jednoznačná odpověď. Ale podívejme se na několik rozdílných příkladů.

Čtyřčlenná rodina rekreačních cyklistů

Rodina Novákových žije v panelovém bytě. Svá kola mají celoročně nechávají na balkoně, kde je nezamykají. Celková hodnota všech čtyř kol je 30 000 Kč. Pojištění domácnosti má rodina sjednané u ČPP a platí za něj 840 Kč ročně. 

Jestli stejně jako Novákovi jezdíte na kole jen rekreačně a nemáte drahá kola, speciální pojištění pravděpodobně nepotřebujete. Stejně jako Novákovi byste si mohli plně vystačit např. se základním balíčkem pojištění domácnosti od ČPP. 

Když vám někdo kolo ukradne z místa pojištění, které je zabezpečeno, zaplatí vám pojišťovna až 20 000 Kč za 1 kolo. Pokud je to jiné místo např. stojan, ke kterému bylo kolo řádně zamčeno, dostanete max. 5000 Kč za všechna kola za pojistný rok. 

Zabezpečením může každá pojišťovna myslet něco jiného. Například ČPP v podmínkách nemluví o nutnosti uzamčení kola na balkóně, ale trvá na zabezpečení prostor jako takových. Tzn. pokud je kolo na balkóně v bytě ve 4. patře, dívá se pojišťovna především na to, jak je zabezpečená domácnost: na druh zámku, dveří nebo zárubní.

Vášnivý sportovec s dražším kolem

Pan Petr má pojištění domácnosti u Direct pojišťovny a ročně za něj platí necelých 1500 Kč. Před pár dny si koupil nové kolo za 80 000 Kč a řeší, jak si ho co nejlépe pojistit. 

Drahý model kola si určitě pojistěte. Nejprve si proto zjistěte, zda vám pojišťovna umožní si kolo připojistit a zda je takové připojištění dostatečné. Pojištění domácnosti u Direct pojišťovny umožňuje připojištění kola. Po jeho sjednání se mu roční platba za pojištění domácnosti zvýšila o 2000 Kč. 

Pokud vlastníte ještě dražší kolo, dejte si pozor, zda ho pojišťovna vůbec pojistí. Např. Direct pojišťuje kola do hodnoty 100 000 Kč se spoluúčastí 1000 Kč. Velkou výhodou tohoto pojištění je, že kryje kolo po celém území Evropy – není tedy vázané jen na místo pojištění. I zde ale pozor na specifikaci pojistných podmínek. Jednou z nich např. je, že musí být kolo samostatně uzamčené k pevné překážce. 

Sportovní movitá rodina 

Rodina Výborných vlastní několik modelů kol. Jejich celkovou hodnotu odhadují na cca 240 000 Kč. K pojištění domácnosti u ČSOB mají připojeno tzv. pojištění individuálních věcí a za pojistku platí ročně 10 000 Kč. Pokud by kola pojištěna neměli, platili by pouze o 700 Kč méně.

Vyberte si pojištění u takové pojišťovny, která vám zaplatí škodu, ať už vám zloděj ukradne kolo z domu nebo např. z penzionu. Pokud bylo ukradené kolo řádně zabezpečeno, pojišťovna vám vyplatí až 100 % jeho hodnoty. Na pojištění individuálních věcí se limity pojistného plnění pro domácnost nevztahují. Dobře také zvažte, zda jezdíte na kole pouze po Česku nebo také v zahraničí a zkontrolujte si, kde všude bude pojistka platit.