Život v rodinném domě? Splněný sen spousty Čechů. Pohodlné bydlení a příjemný čas na zahrádce bohužel provází také vyšší režijní náklady a rostoucí ceny energií. Proto se dnes podíváme na to, jak lépe uchopit energetickou efektivnost svojí domácnosti a jak snížit cenu elektřiny.

Události roku 2022 s energetickou krizí a inflací v čele naučily národ šetřit. Potvrdila to i data Energetického regulačního úřadu, podle kterých spotřeba elektřiny v domácnostech meziročně klesla o 9 %. Navzdory faktu, že počet používaných elektrických spotřebičů neustále roste. Poradíme vám, jak “úsporný režim” zapnout i u vás doma.

Co nejvíce ovlivňuje spotřebu u rodinného domu?

K výčtu faktorů, které citelně hýbou cifrou na řádku spotřeba ve vašem pravidelném vyúčtování elektřiny, bychom potřebovali všechny prsty na rukou. S některými v honbě za snižováním spotřeby pravděpodobně nehnete – třeba s velikostí domu a počtem jeho obyvatel. V některých aspektech už jste jistě udělali maximum: pokud jste stavěli v posledních letech, nejspíš jste na zateplení fasády a střechy nebo výběru kvalitních oken nešetřili. 

Zaměříme se na aspekty spotřeby, které dokážete ovlivnit svým chováním nebo nákupním rozhodnutím.

1. Topení a ohřev vody

Elektřina se nejvíc prodraží domům s elektrickým topením a bojlerem.

U vytápění hodně záleží na vašich preferencích. Máte malé děti? Pracujete z domova? Pak zřejmě topíte na vyšší teplotu než ti, co velkou část dne tráví mimo domov.

Jak je to u spotřeby vody? Standardně každý obyvatel domácnosti spotřebuje 60 litrů teplé vody denně. Na ohřev deseti litrů počítejte zhruba 0,5 kWh energie. U čtyřčlenné rodiny tudíž tak půjde o 4 380 kWh ročně.

Pokud se chcete dostat pod tento průměr, zkuste nahradit pravidelnou vanu sprchou. Dobrou vychytávkou v boji proti zbytečnému plýtvání jsou i perlátory.

2. Svícení

Většina domácností v Česku používá elektřinu právě pro svícení a napájení spotřebičů. To víme z rozdělení připojených míst do jednotlivých odběrných tarifů. Až si budete kupovat nový lustr, vyberte si takový, na kterém se dá měnit intenzita světla. Často nepotřebujete “plnou palbu” světla, pak snížení svitu přijde vhod. A vy šetříte.

3. Spotřebiče

Počet a stáří spotřebičů zásadně ovlivní vaši roční spotřebu. Nemá cenu vyměňovat starší, ale stále funkční spotřebiče, to by paradoxně moc ekologické (ani ekonomicky moudré) nebylo. Zpozorněte ve chvíli, kdy elektronika dosluhuje, a vyberte si nového pomocníka z úspornější energetické třídy. Orientovat se budete podle písmene na škále od A do G (A označuje ty neuúspornější). Indukce místo sklokeramické varné desky, méně “rozežraný” vysavač, lednička v kombinaci s mrazákem místo dvou samostatných chladících zařízení… víte, kam míříme.

4. Nabíjení elektromobilů

Podíl elektromobilů na vozovém parku v ČR stoupá pomalu, ale jistě. Právě jejich domácí nabíjení přes noc je pro zelené řidiče ta nejpohodlnější varianta. Pokud k nim patříte, ptejte se svého distributora na speciální tarif pro nabíjení elektromobilů (sazbě D27d). Ten umožní čerpat elektřinu v nízkém tarifu po dobu alespoň 8 hodin v časovém rozmezí od 18:00 do 8:00. Díky nízkému tarifu se sníží náklady na nabíjení téměř o polovinu a navíc ho lze využít pro celou domácnost.

Jak jednoduše snižovat spotřebu elektřiny

  • Omezte příliš časté praní. Správné praní ušetří nejen elektřinu, ale také prodlouží životnost vašeho oblečení. Denní praní není v některých domácnostech žádná rarita, ačkoliv často není nezbytně nutné. Naše šaty letí do koše na špinavé prádlo už po jednom dni nošení. Často přitom stačí tzv. “air cleaning” neboli zavěšení textilu na ramínko. Efekt lze podpořit i použitím osvěžovače na oblečení. Vyvěšení navíc prospívá i materiálům. Pokud oblečení musíte vyprat, zkuste pračku skutečně naplnit a snížit teplotu vody i počet otáček. I 30 stupňů Celsia a 700 obrátek bohatě stačí, pokud nejde o sportovní oblečení.
  • Myčku zapínejte na ECO program. I v případě myčky na nádobí se vyplatí pracovat s její maximální kapacitou, zvlášť s ohledem na vodu, energii, sůl a další čistící prostředky. Navíc většinou nejste v situaci, kdy na čisté nádobí spěcháte, proto není důvod se vyhýbat ekologickým programům, i když to prodlouží dobu jejich běhu.
  • Investujte do úsporných žárovek. S LED žárovkami stlačíte svou spotřebu elektřiny asi na sedminu toho, co “prosvítíte” s běžnými žárovkami. Jedna žárovka ušetří pár stovek ročně  – a teď si v duchu projděte, kolik světel doma máte. Životnost LED žárovek se navíc pohybuje kolem 15 tisíc hodin, což při běžném provozu domácnosti znamená asi 10 let. Pro domácnost se nejvíc hodí bílé teplé světlo
  • Vyzkoušejte chytrou zásuvku. Ano, nejraději bychom měli domácnost plnou moderních, úsporných spotřebičů. Ale vyměnit je všechny najednou není realistické (ani udržitelné) přání. Který z vašich spotřebičů ale žere nejvíc a jak jeho používání optimalizovat? To vám poradí chytrá zásuvka. Tu pořídíte za sympatické ceny (zhruba od 300 Kč) a propojíte ji se svým telefonem, tabletem nebo počítačem. Na něm pak uvidíte spotřebu elektrické energie v reálném čase ( i to, kolik vás všechno stojí). Kromě cenných údajů získáte také možnost zásuvku na dálku vypnout (což je skvělá zpráva pro všechny zapomnětlivce, co nechávají při odchodu zapnuté televize, žehličky a trouby). Zamezíte tak požáru.
  • Zvažte fotovoltaiku. Velkým krokem v cestě za energetickou soběstačností je pořízení fotovoltaiky. Za hlavní překážku se považují vyšší pořizovací náklady spjaté s pořízením a instalací elektrárny. Ministerstvo životního prostředí se snaží tuto bariéru odbourat pomocí dotačních programů jako Nová zelená úsporám. Pro seniory a nízkopříjmové domácnosti spustila vláda program Nová zelená úsporám Light, který lze čerpat i na fotovoltaiku. Ve vybraných krajích z dotací pokryjete až 60 % pořizovacích nákladů. Program pomůže i se zateplením domu nebo výměnou oken či dveří.

Jak snížit cenu za spotřebu elektřiny

Už víme, jak snížit spotřebu jako takovou. To je polovina úspěchu. Tu druhou představuje cena elektřiny. Jak si vybrat správného dodavatele a zajistit si nejvýhodnější podmínky?

Vaším prvním krokem musí být srovnání nabídek. Na našem webu pro vás najdeme ideální nabídky elektřiny, které skutečně šetří peníze. Stačí vyplnit základní údaje o odběrném místě, abychom vám mohli připravit nabídky na míru.

Jaké jsou hlavní přednosti jednotlivých dodavatelů jako Centropol, Dobrá energie, innogy, MND nebo Yello? To jsme rozebrali v článku Kdo je dodavatel elektřiny a jak ho změnit.

Zjistili jste, že u stávajícího dodavatele zbytečně přeplácíte? Přechod k jinému dodavateli pro vás zdarma a zcela on-line zařídíme my.