Naštval vás e-mail od dodavatele elektřiny, ve kterém vám představil svůj nový ceník? Nespokojte se s tím, že si jen postěžujete přátelům u piva. Vyměňte stávajícího dodavatele za společnost, která vám nabídne lepší cenu a podmínky! Poradíme vám, jak vybrat kvalitního dodavatele elektřiny a jak odstoupit od smlouvy bez sankcí.

Dodavatel versus distributor

Hlavní rozdíl mezi dodavatelem a distributorem energie spočívá v jejich hlavní kompetenci. Dodavatelé se zaměřují na obchodování s energií a její prodej koncovým zákazníkům, zatímco distributoři jsou zodpovědní za infrastrukturu a distribuci energie prostřednictvím sítí. V některých případech může být dodavatel a distributor energie stejnou společností, která zastává obě role.

Kdo je dodavatel elektřiny?

Dodavatel energie je firma, který prodává energii spotřebitelům. Je zodpovědný za nákup energie na trhu a její dodávku domácnostem, firmám nebo jiným institucím. Dodavatel je firma, se kterou máte uzavřenu smlouvou o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu, které hradíte zálohy a která vám zasílá vyúčtování dodávky elektřiny nebo plynu.

Příklady dodavatelů elektřiny

Podívejte se na charakteristiku a hlavní benefity dodavatelů, se kterými spolupracujeme.

Centropol

Firma Centropol vznikla v roce 2002. Bojuje za férový trh s energiemi, jak se potvrdilo například v případě novely energetického zákona, kterou Centropol předběhl sepsáním Deklarace dodavatelů elektřiny a plynu.

Proč si vybrat Centropol?

  • Zákaznická centra společnosti po celé České republice.
  • Centropol je stabilní dodavatel s 350 000 odběrnými místy.

Dobrá Energie

Ani Dobrá Energie není na scéně žádný nováček, zkušenosti na českém trhu sbírá už od roku 2012. V roce 2021 se stala součástí EP Energy Trading. Díky silné infrastruktuře skupiny dokáže Dobrá Energie nabídnout klientům zajímavé ceny.

Proč si vybrat Dobrou Energii?

  • Společnost je součástí silné skupiny EP Infrastructure, druhého největšího výrobce elektřiny v ČR. 
  • Firma funguje více než 10 let. 
  • Energie dodává do více než 128 000 odběrných míst v ČR a SR. 

innogy

Tuhle mezinárodní energetickou společnost jistě není třeba představovat. Byla založena v roce 2016 jako dceřiná společnost energetické firmy RWE. Specializuje se na obnovitelné zdroje energie (větrná, solární a vodní) a investuje do projektů s nízkou uhlíkovou stopou.

Proč si vybrat innogy?

  • Každý zákazník innogy dostane svou innogy Kartu. S tou máte slevu v lyžařských areálech, kinech nebo při nákupu dovolené.
  • innogy nabízí službu Servis plynových spotřebičů a poskytuje vám tak pravidelný i poruchový servis kotle.

MND

Největší česká těžební společnost ropy a plynu se může pochlubit stoletou tradicí v oboru. Plyn a proud ovšem nenabízí jen velkoodběratelům, ale také napřímo domácnostem. 

Proč si vybrat MND?

  • Společnost MND patří k největším dodavatelům elektřiny a plynu. 
  • Mimo jiné si společnost MND plyn i sama těží nejen v ČR, ale i jinde v Evropě.
  • Zákaznická linka od 8 do 20 každý den a online zákaznický portál Moje MND.

Yello

Stejně dlouho u nás působí i německá firma Yello. Její prioritou je transparentní a jednoduchý přístup k zákazníkům, což se promítá i v jejím klientském servisu. 

Proč si vybrat Yello?

  • Mají přehledný web s online samoobsluhou. 
  • Potěší vás i jednoduché a srozumitelné dokumenty.
  • Zásobuje elektřinou a plynem přes 400 000 odběrných míst.

Jak vybrat dodavatele elektřiny

Srovnat dodavatele elektřiny se vyplatí pokaždé, když máte pocit, že přeplácíte. Speciální pozornost byste výběru dodavatele měli věnovat v následujících situacích:

  • Konec fixace. Pokud vám končí fixace, nevyhnete se pravděpodobně výraznému navýšení ceny za elektřinu. Určitě se v takovém případě nespokojte s nabídkou od svého současného dodavatele a srovnejte si ceny elektřiny od více dodavatelů.
  • Nové připojení. Řešíte připojení a potřebujete se zorientovat v současné nabídce? 
  • Ukončení režimu DPI.  Režim dodavatele poslední instance (DPI) slouží k zajištění náhradních dodávek elektřiny ve chvíli, kdy ukončí činnost váš stávající dodavatel. Jedná se o dočasné a s největší pravděpodobností cenově nevýhodné opatření. Doporučujeme vám, abyste z režimu dodávky DPI vystoupili co nejdřív.

Ať už je vaše motivace pro nový výběr dodavatele elektřiny jakákoliv, můžete postupovat podle našich doporučení.

1. Srovnání nabídek

Prvním krokem k nalezení nejvýhodnější nabídky je srovnání nabídek. Na stránce Srovnání energií na našem webu pro vás najdeme ideální nabídky elektřiny, které respektují všechny vaše požadavky, a přitom vám šetří peníze. Stačí vyplnit základní údaje o odběrném místě, abychom vám mohli připravit nabídky na míru.

2. Typ smlouvy

Při výběru dodavatele musíte do úvah zahrnout nejen cenu, ale také typ smlouvy, kterou uzavíráte. Pokud jde o smlouvu na dobu neurčitou, můžete dodavatele změnit kdykoliv bez pokuty (se zákonnou tříměsíční výpovědní lhůtou).

Zavazujete se na dobu určitou? Pokud vám přestanou podmínky nebo ceny dodavatele vyhovovat, budete ho moct změnit až k datu, které máte ve smlouvě. Jinak vám často hrozí sankce za předčasné vypovězení smlouvy.

Smlouvu se stávajícím dodavatelem můžete vypovědět bez sankcí, pokud…

  • zvýšil ceny za dodané množství nebo měsíční poplatek –⁠ ale jde pouze o tu část ceny, kterou dodavatel může ovlivnit (neregulovaná část ceny)
  • se stěhujete a zaniká vaše užívací právo k odběrnému místu
  • prodáváte nemovitost a potřebujete ukončit smlouvu

Kompletní seznam situací a vzory výpovědní najdete na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Jak změnit dodavatele elektřiny

Nemusíte se bát zdlouhavé administrativy se změnou dodavatele. Vše vyřídíme jednoduše on-line. Stačí, když kliknete na tlačítko „Mám zájem“ a o potřebné se už postaráme my. Vyplníte vaše osobní údaje a údaje o odběrném místě. Podepíšete smlouvu a plnou moc, na základě které nový dodavatel elektřiny zařídí výpověď u stávajícího dodavatele za vás! Nemusíte se bát zdlouhavé administrativy s změnou dodavatele.