Hledáte půjčku, se kterou se nebudete muset bát, že vám vymahači budou zvonit u dveří za sebemenší prohřešek a nechcete splácet dvakrát víc, než si původně půjčíte? Poradíme, jak poznat, co je skutečně bezpečná půjčka.

Pamatujete na české úsloví “když ptáčka lapají, hezky mu zpívají”? Mezi nabídkami poskytovatelů úvěrů nenaleznete na první pohled nic, co by vypovídalo o tom, že se hrnete do rukou lichvářů. Na nebezpečí vás upozorní až smluvní podmínky, kterým ale mnohdy laik nedokáže ani porozumět. 

Jak se na trhu úvěrů orientovat a zjistit, kde vám nabídnou skutečně výhodnou a bezpečnou půjčku? Všechny důležité informace o půjčkách včetně hodnocení Indexem férovosti najdete v nezávazném srovnání na RIXO.cz. 

Pravidla bezpečného půjčování peněz

Pokud uvažujete o půjčce, nejprve se zamyslete nad tím, zda je skutečně nutná. Nemá smysl si půjčovat peníze na nový telefon, když váš starý ještě šlape bez problému. Když ale investujete do svého bydlení, vzdělání nebo jiných věcí, které vám přinesou dlouhodobou hodnotu, může být úvěr jednou z možných variant financování. 

Do rozhodování o půjčce zahrňte také zhodnocení své aktuální finanční situace. Pokud nyní již horko těžko dokážete něco uspořit na horší časy, myšlenek na půjčku se na nějaký čas vzdejte. Nezapomínejte, že budete muset půjčku po určité časové období splácet. Vždy se vám také bude hodit vytvoření “železné rezervy” alespoň ve výši 3 měsíčních příjmů, která vás ochrání při výpadku výdělku nebo nemoci.

Rozhodli jste se pro půjčku a dokážete i se splátkou odložit nějaké peníze bokem? Zamyslete se nad tím, kde a jak si půjčku vybrat. Riziko, že se kvůli půjčce dostanete do problémů, můžete výrazně snížit výběrem správného poskytovatele úvěrů, který vám nabídne dobré podmínky. 

Jak se pozná bezpečná půjčka

Při výběru půjčky se vyplatí zjistit si co nejvíce informací o poskytovatelích úvěru i podmínkách samotného produktu. Jak se v nabídkách půjček orientovat? Můžete na to jít dvěma způsoby. 

Rešeršujte a pátrejte

Zkoumejte faktory, které mají přímý vliv na částku, kterou ve finále budete muset zaplatit, ale také se seznamte s přístupem společnosti k odkladu splátek nebo případnému vymáhání nesplacené částky. Přinášíme vám informativní výčet toho, co byste měli sledovat. 

Prozkoumejte, zda…

…má vybraná společnost licenci České národní banky, která ji opravňuje poskytovat, případně zprostředkovávat úvěry.

…jsou o společnosti dohledatelné reference a základní informace z důvěryhodných zdrojů (například z Obchodního rejstříku).

…společnost na svém webu uvádí reprezentativní příklad včetně konkrétního úroku a RPSN, což je zákonná povinnost poskytovatele (ale nikoliv zprostředkovatele) úvěrů.  

…můžete před přijetím nabídky najít podmínky splácení úvěru nebo kontaktovat společnost se svými dotazy.

…ukazatele jako RPSN, délka splácení nebo splatnost a výše splátek nejsou oproti konkurenčním nabídkám výrazně horší a přísnější. 

…společnost toleruje určité prodlení s mírnou pokutou nebo povoluje odklad splátek za jasně daných podmínek, pokud vás zastihne nepříznivá finanční situace. 

Srovnejte si nabídky podle férovosti

Nemusíte pročítat desítky stran smluvních podmínek, abyste zjistili, jak na tom vaše vybraná půjčka je. Stačí se podívat na hodnocení nabídek ve srovnání půjček na RIXO.cz. Na první pohled v kalkulačce uvidíte minimální a maximální úrokové sazby, výši splátek a dobu splácení u jednotlivých bank a nebankovních společností. 

Parametry nabídek navíc hodnotíme podle Indexu odpovědného úvěrování Člověka v tísni. Ve srovnání na RIXO.cz ale nikdy neuvidíte všechny společnosti. Nespolupracujeme totiž s žádnou finanční institucí, která nedosahuje hodnocení férového poskytovatele půjček. 

Popisek: Index odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni (11/2023) hodnotí bankovní i nebankovní finanční instituce podle celé řady faktorů.

Už víte, jak na bezpečnou půjčku? I tady platí “dvakrát měř, jednou řež”. S úvěry byste měli zacházet vždy opatrně. Ať už se rozhodnete jakkoliv, podívejte se nejprve na srovnání, díky kterému hned uvidíte, za jakých podmínek můžete získat půjčku u ověřených finančních institucí. Tak do toho!