Vzali jste si v minulosti úvěr a poté vám přibyly další a ještě další půjčky? Nemusíte svůj rodinný rozpočet trápit několika splátkami najednou. Co raději půjčky sloučit a získat s jedním úvěrem lepší podmínky? Právě to vám nabízí konsolidace půjček. 

Smlouva o půjčce vás váže na určitou dobu ke splácení, a to až do úplného splacení úvěru bance nebo nebankovní společnosti. Není to ale jediná možnost, jak dluh “smazat”. Zvolit můžete i refinancování nebo konsolidaci půjček. Poradíme, co se pod těmito pojmy skrývá. 

Jak se liší konsolidace půjček od refinancování? 

Pokud máte jeden úvěr a hledáte způsob, jak ulevit svému kontu od vysokých měsíčních splátek, zajímat vás bude jeho refinancování. Jde prakticky o jednorázové doplacení stávajícího úvěru refinancující společností (ať už bankovní či nebankovní), které poté úvěr splácíte za nových a ideálně výhodnějších podmínek. Časté je například refinancování hypotéky kvůli lepší úrokové sazbě, refinancovat ale samozřejmě můžete jakýkoliv spotřebitelský úvěr. 

Máte půjček více a chtěli byste veškeré závazky sloučit do jednoho úvěru s jednou pravidelnou splátkou? Právě to řeší konsolidace půjček. Konsolidovat můžete dva, tři, čtyři i více úvěrů u více věřitelů do jednoho většího úvěru u jedné společnosti, nezávisle na tom, zda se jedná o bankovní úvěry, nebankovní mikropůjčky, “rychlé půjčky”, kontokorent, kreditní karty či jejich kombinaci. Právě u kontokorentů a kreditních karet, které mívají velmi vysoké úrokové sazby, se konsolidace vyplácí nejvíce.

Konsolidace půjček je řešení i pro kreditní karty

Proč a kdy konsolidovat půjčky? 

Konsolidace půjček má mnoho výhod. Tím hlavním důvodem pro konsolidaci jsou pro většinu lidí nižší úrok a výhodnější podmínky, jako třeba méně poplatků, možnost předčasného splacení zdarma a podobně. To znamená, že ve výsledku na sloučení půjček ušetříte a nebudete zbytečně přeplácet. Sloučení několika půjček do jedné ale oceníte také v případě, že máte aktuálně špatný přehled v platbách a různých podmínkách několika úvěrových společností. Jedna půjčka vám pomůže mít finance pod kontrolou a splátky si pohodlně ohlídáte. 

Určitě vás také potěší, že konsolidace vám nepřidělá žádnou práci navíc v podobě nutného papírování nebo starostí, kde co oznámit a podepsat. V rámci sloučení půjček to totiž váš nový věřitel vyřeší za vás. Stačí jen doložit smlouvy úvěrů, které chcete sloučit, spolu s potvrzeními o zbývajících částkách k doplacení

Konsolidace ale nemusí být vždy tím nejvhodnějším řešením. Vyplatí se právě teď? A vyplatí se právě vám? Než se do slučování půjček pustíte, ověřte si, že je v porovnání s vašimi současnými závazky nabízená konsolidace skutečně výhodná. Úroková sazba, RPSN, doba splácení nebo podmínky pro předčasné splacení úvěru – to vše jsou faktory, které se vyplatí při výběru půjčky sledovat.

Můžete přijít na to, že aktuální nabídky vám úsporu nepřinesou, nebo třeba že se vyplatí sloučit (nebo refinancovat) jen některé z půjček, protože byste ztratili velmi příznivou úrokovou sazbu u své současné banky. Stejně jako u výběru správné půjčky byste i zde měli vždy postupovat s rozmyslem a seznámit se s více nabídkami, než se na dlouhá léta někomu upíšete. 


Srovnejte si ty nejvýhodnější půjčky na trhu od celé řady bank na RIXO.cz. Stačí vám na to minuta. 


Na co dávat pozor při konsolidaci půjček

Konsolidace půjček může mít kromě řady výhod i své stinné stránky. Na co myslet? 

  • Pozor si dejte především na snížení splátek za cenu protahování doby splácení u sloučeného úvěru, které může mít za následek vysoký přeplatek na úrocích a poplatcích. Vždy si v předsmluvních informacích zkontrolujte, že na konsolidovaném úvěru nepřeplatíte více než u většího počtu současných úvěrů dohromady.  
  • Myslete také na to, že při konsolidaci půjček fakticky dochází k jednorázovému doplacení úvěru, které mohou úvěrové společnosti sankcionovat. Zkontrolujte si proto podmínky předčasného splacení ve vaší současné úvěrové smlouvě, ať se včas vyhnete nepříjemnému překvapení.  
  • V rámci konsolidace se vám může otevřít i možnost si půjčovanou částku navýšit. Konsolidující banka sice vždy před sloučením a schválením konsolidace provede hodnocení vaší bonity, důkladně si ale promyslete, zda další prostředky potřebujete (a zda budete moci úvěr o to déle splácet).  
  • Můžete konsolidovat i půjčky po splatnosti? Ano, ale…procesem schvalování v bance projdete mnohem snáze, pokud půjčky splácíte ukázkově. Banka může kvůli prodlení se splátkami u vašich stávajících půjček rovnou vaši žádost zamítnout, případně vám kvůli zvýšenému riziku nesplácení výrazně navýšit úrok. Raději tedy řešte konsolidaci včas – tedy ještě předtím, než se objevíte v registru dlužníků

Jak najít výhodné nabídky konsolidace půjček? 

Přemýšlíte o konsolidaci svých stávajících půjček? Neskákejte po první nabídce, kterou uvidíte na internetu. Srovnejte si půjčky od celé řady bank, které vám nabídnou jistotu férového a transparentního jednání. Kde? Třeba na RIXO.cz. 

Stačí jen doplnit pár informací na webu RIXO.cz a do minuty budete mít jasno. Každou z nabídek totiž ohodnotíme Indexem férovosti, díky kterému ihned uvidíte, jak vaše vybraná nabídka obstojí v konkurenci ostatních.