Když si rozbijete vlastní věc, zachvátí vás vztek a lítost. Pokud způsobíte škodu v zaměstnání, pravděpodobně se ke zmíněným emocím přidá ještě panika. Zaměstnavatel po vás totiž může požadovat finanční náhradu. A tu nepokryje “pojistka na blbost”, která vás chrání v občanském životě. Potřebujete pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli (v oboru skloňované jako “zamzamka”). A tomu se budeme věnovat dnes.

Tímto textem volně navazujeme na článek Vše o pojištění odpovědnosti – co to je a proč ho mít. Pokud vás víc zajímá pojištění odpovědnosti v běžném, mimopracovním životě, dostanete všechny informace tam.

Jste OSVČ? Pozor, na vás se následující rady nevztahují. Do vyhledávače zadejte dotaz “pojištění podnikatele”.

V jakých případech odpovídá zaměstnanec za škodu

Odpověď najdeme v zákoníku práce. Ten říká, že zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů či v přímé souvislosti s ním.

To tedy znamená, že musí vzniknout (finančně vyčíslitelná) škoda, které předcházela vaše lidská chyba (ať už úmyslná, nebo nedbalostní). Typicky se jedná o nedodržení interních směrnic nebo pokynů vašeho šéfa.

Vaše zavinění vám zaměstnavatel také musí prokázat. Pokud třeba ztratíte služební notebook, mobil nebo jinou pomůcku, zaměstnavatel musí disponovat písemným doložením toho, že jste si předmět skutečně prevzali. Výjimkou je situace, kdy jste podepsali tzv. dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty a manipulujete s hotovostí nebo zbožím (jako to běžně bývá např. v gastronomii). Pak zaměstnavatel nemusí vaše zavinění prokazovat.

Zvláštní kategorií, kdy máte povinnost nahradit vzniklou škodu, je také nesplnění povinnosti k odvrácení škody. Pokud přihlížíte blížící se škodě a nezabráníte jí (alespoň tím, že informujete svého nadřízeného), může se stát, že se na náhradě škody budete muset podílet (v rozsahu přiměřenému okolnostem).

V některých profesích zaměstnavatel trvá na tom, abyste si “zamzamku” sjednali. Bez něj nesmíte do firmy nastoupit. Vzácně narážíme na to, že pojištění zaměstnance hradí firma, což můžete brát jako milý zaměstnanecký benefit.

Jaké jsou nejčastější škody způsobené zaměstnancem

Chybovat je lidské. V pracovní době, kdy často čelíme stresu a únavě, to platí dvojnásob. I malý omyl umí napáchat velkou škodu. S jakými přešlapy se setkáváme nejčastěji?

  • Poškození nebo ztráta svěřených věcí. Ať už jde o mobil nebo vrtačku…
  • Nehoda se služebním automobilem. Začíná to odřeným lakem, končí havárií na dálnici.
  • Poškození výrobního stroje nebo zboží umístěného ve skladu. Manipulujete s drahým strojem nebo ještěrkou? Tady se pojištění určitě vyplatí…

Jakou maximální výši škody může zaměstnanec zaplatit

Obecně platí, že zaměstnavatel po vás může žádat až 4,5násobek průměrného hrubého výdělku. Pokud ke škodě (či jejímu zjištění) dojde v dubnu, rozhoduje plat, který máte ve smlouvě k 1. březnu.

Tenhle strop se nevztahuje na situace, kdy jste škodu způsobili úmyslně nebo pod vlivem návykových látek. Pak platíte škodu v plné výši. I dvě nevinná pivka k obědu se rychle promění v noční můru.

Pokud šlo o kolektivní vinu vícero zaměstnanců, každý z nich hradí poměrnou část škody podle míry svého zavinění.

Způsob úhrady škody

Výši škody s vámi musí zaměstnavatel projednat, než podepíšete dohodu o způsobu náhrady škody. Způsob náhrady škody upravuje zákoník práce. Škodu vám bude  zaměstnavatel postupně strhávat z výplaty, pokud se nedohodnete jinak a nezaplatíte částku celou. Srážky ze mzdy nemůže firma provádět bez vašeho souhlasu. 

Zákon také stanoví maximální částku, kterou vám zaměstnavatel může srazit. To vám zaručí, že nezůstanete bez finančních prostředků a z výplaty vám zbyde dostatek peněz na základní výdaje.

Jak se může zaměstnanec pojistit sám

Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli sjednáváme online, jako jediní na trhu online srovnávačů! Navíc stačí odpovědět jen na tři jednoduché otázky:

  • Řídíte vozidlo nebo obsluhujete pracovní stroj?
  • Jaké je vaše místo výkonu povolání?
  • Jaký je váš hrubý měsíční plat včetně bonusů a mimořádných odměn?

Jak nastavit limit plnění

Už víte, že vaši průměrnou měsíční mzdu potřebujeme znát kvůli zákonnému limitu, který popisujeme výše. Nemá cenu tedy záměrně uvádět nižší částku. S tou vám sice klesne cena pojistky, ale v případě škody vám krytí nebude stačit. U všech produktů taky počítejte se spoluúčastí, která se pohybuje od 10 do 30 % podle podmínek vybrané pojišťovny. Určitě při uzavírání pojistky tedy zohledněte svůj finanční polštář.

Přijde vám to složité? Nebojte se, naši specialisté pojištění odpovědnosti vám všechno trpělivě poradí a nastaví. Stačí poptávku zadat na našem webu nebo zavolat na naší nonstop linku +420 233 089 233.