Máloco dokáže v obyvatelích domu nebo bytu vyvolat znechucení, strach a zoufalství tak, jako nevítaní hmyzí spolubydlící. Mouchy a mušky, moli nebo dokonce švábi a štěnice dokáží opravdu hodně potrápit. Jak předejít usídlení škůdců z řad hmyzu ve vaší domácnosti? Poradíme, jak můžete riziko minimalizovat a co dělat, když právě takový problém řešíte. 

Stačí jen málo k tomu, aby se váš příbytek stal kolonií létajících (nebo snad ještě hůře skákajících) broučků, mušek či můr. Na ty nejčastější a také nejhorší druhy hmyzu, které mohou zamořit vaši domácnost, se právě nyní zaměříme. 

Jací jsou nejčastější hmyzí škůdci v domácnostech a proč se jim u lidí líbí? 

Kde se vůbec hmyz v domácnosti bere? Někteří hmyzí škůdci se k vám vkradou oknem či dveřmi, jiné si zase můžete přivézt z dovolené. Podívejte se, kdo ze zástupců hmyzu do českých domovů zavítá nejčastěji a proč. Nezapomínejte, že svědomitý úklid neznamená, že se vám hmyz zdaleka vyhne. 

Mouchy a octomilky

Začneme zlehka. Mouchy a ovocné mušky zavítaly snad už do každého obydlí. Přilákají je především sladké nápoje a zbytky potravin jako maso, ovoce či zelenina – čerstvé i ve vyšším stádiu rozkladu. Boj proti nim je tedy zpravidla jednoduchý a při nedostatku potravy zmizí stejně rychle, jako se u vás objevily.  

První pomoc proti mouchám a octomilkám

  • Veškeré volně ležící organické zbytky zlikvidujte. Často vynášejte koše a ihned po přípravě sladkých nápojů umývejte skleničky. 
  • Pokud vás trápí sem tam nějaká zbloudilá moucha, pořiďte si okenní síť proti hmyzu. A samozřejmě vám může pomoci i obyčejná mucholapka, na octomilky ale většinou neplatí.
  • Kontrolujte také odpad kuchyňského dřezu. Právě tam mohou octomilky klást vajíčka, čas od času se tedy vyplatí zavolat na pomoc “krtka”. 

Šatní a potravinoví moli

Malí motýlci a jejich larvy už potrápily řadu domácností a některé z nich už boj vedou dlouhá léta. Vyhubení molů ve spíži a skříních s oblečením může být únavný proces o to víc, že zárodky molů si můžete přinést domů i z nákupu v supermarketu. Potravinoví moli a jejich vajíčka či larvy vyhledávají útočiště v suchých potravinách. Mohou znehodnotit mouku, rýži, ořechy, čokoládu nebo i čajové sáčky a koření. Šatního mola zase přitahují vlněné a hedvábné oděvy, které vám netknutě leží ve skříni. 

První pomoc proti šatním a potravinovým molům

  • Šatní moli se s chutí pustí do jakýchkoliv přírodních látek – vlna se ale zdá být zdaleka nejnáchylnější. Skříně bude potřeba vyklidit, pečlivě vydezinfikovat a oblečení vyprat nejlépe na 60 °C. Poté preventivně do skříně umístěte pasti proti molům a voňavé odpuzovače. Nezapomeňte je pravidelně obměňovat, časem účinky vždy slábnou
  • Šatní mol se může usídlit i v koberci a dokonce i papírových tapetách. Ty těžko vyperete, snažte se tedy molům jejich pobyt znepříjemnit. Pomůže časté větrání a odsunutí nábytku od stěn, nelíbí se totiž jim denní světlo ani čerstvý vzduch
  • A co potravinoví moli? Vše napadené bez milosti zlikvidujte. Rizikové potraviny ve spíži nenechávejte v původních papírových a plastových obalech. Ihned po nákupu  je raději přesypte do dóz, které můžete “hermeticky uzavřít” a nepředzásobujte se na zbytečně dlouho dopředu. 
  • Počítejte s tím, že potravinových molů se nezbavíte ze dne na den. Larvy se mohou skrývat i tam, kde byste je nehledali. Schované mohou být třeba i v závitech zavařovacích sklenic. Celou spižírnu tedy důkladně zkontrolujte. 

Švábi a rusi

Tak tady už jde do tuhého. Ačkoliv jeden zbloudilý šváb nebo rus domácí nemusí znamenat hotovou katastrofu, není radno možné zamoření podceňovat. S molem se totiž možná žije nepříjemně, ale šváb či rus může představovat i významné zdravotní riziko, a to nejen pro alergiky a astmatiky. A množí se navíc opravdu rychle. Příčina bývá poměrně jasná – nedostatečný úklid. Pohromou je především v bytových domech, kde se může šířit šachtami z jediného bytu do všech ostatních. Pak už je švábovi úplně jedno, jestli zrovna vy drhnete podlahu každý den. 

První pomoc proti švábům a rusům

  • Švábi i rusi jsou aktivní zejména v noci a ve dne si jich nemusíte vůbec všimnout. Pokud si tedy posvítíte za postel či ledničku a vidíte plochá těla s dlouhými tykadly, je pravděpodobné, že jde právě o šváby nebo rusy. Usvědčí je také svlečené schránky nebo trus. Nemá smysl je vyhánět a jedno konkrétní místo začít panicky uklízet. Jediné čeho byste dosáhli, je jejich rozšíření po celé domácnosti
  • Vzhledem k tomu, že šváb bez problému přežije i měsíc bez potravy a dva týdny bez vody a ještě k tomu proleze tou nejmenší skulinkou, je opravdu těžké se jich podomácku zbavit. Nejrozumnějším postupem je co nejdříve angažovat deratizárora
  • V bytových domech by o nálezu švábů měl být vždy informován správce. Likvidace škůdců v jednom bytě totiž v dlouhodobém horizontu nevyřeší nic.

Štěnice

Může být nějaký domácí škůdce ještě horší než šváb? Mnoho lidí by se shodlo na štěnicích. Sice narozdíl od švábů s sebou štěnice nepřináší významná zdravotní rizika, jejich domácí hubení ale obrazně řečeno “nemá konce”. Je navíc velmi jednoduché si štěnice domů pozvat. Mohou s vámi klidně přicestovat z dovolené nebo vysokoškolské koleje v kufru s oblečením. Nejlepší prevencí je v tomto případě při odjezdu z místa pobytu zkontrolovat veškerá zavazadla, případně věci rovnou zlikvidovat

První pomoc proti štěnicím

  • Štěnice vás na svou přítomnost zpravidla upozorní kousáním, které má za následek vyrážku a svědění. Jedinci jsou aktivní v noci a k pokousání dojde nejčastěji v posteli, často tedy najdete na posteli i malé kapičky krve. Neměli byste ale zbytečně plašit, zvlášť v sezóně komárů. Podívejte se za postel, pod matraci a do záhybů ložního prádla. Štěnice jsou velmi malé, za to ale tvoří kolonie. Spolehlivě se dá poznat pouze dospělec: zhruba 1-5 mm velký, hnědooranžový nelétavý hmyzák oválného tvaru. 
  • Rovnou můžete přeskočit snahy o domácí hubení: jestli někdy využít služeb deratizátora, tak právě teď. Ani profesionálům pro vyhubení štěnic nestačí jeden zásah, takže počítejte s tím, že se štěnicemi budete ještě nějakou dobu spát. V mezidobí alespoň proti kousání pomůže repelent
  • Při prvním objevení štěnic nepomůže ani svědomité udržování čistoty. Pokud se štěnice objeví v bytovém domě, vždy stejně jako při výskytu švábů neprodleně informujte správce.
  • Věci napadené štěnicemi, kterých vám je líto a nechcete je vyhodit, můžete zmrazit. Abyste štěnice ve všech vývojových stádiích zlikvidovali, je nutné je nechat v mrazáku na alespoň -20 °C po dobu celých dvou dnů.

Při boji se škůdci pomůže asistence ve vašem pojištění

Přítomnost hmyzu v kuchyni, koupelně nebo ložnici zpravidla nebývá vítána s nadšením. Nepropadejte ale panice. Možná vám deratizaci a dezinsekci zařídí a zaplatí pojišťovna, u které máte pojištěnou nemovitost a domácnost. Služby odborné deratizace a dezinsekce jsou v pojištění majetku obsaženy v rámci asistence, stejně jako například pomoc zámečníka při zabouchlých dveřích.

Při sjednání pojištění si podobně jako u pojištění aut vybrat mezi základní a rozšířenou asistencí. Obvykle vám ale bude na pokrytí nákladů dezinsekce stačit i základní limit kolem 2 000 Kč. Ten pokrývá jak organizaci a objednání služeb, tak i samotné náklady na práci profesionála. 

Ještě pojištění nemovitosti a domácnosti nemáte? Přijde vhod, ať už vás vytopí porouchaná pračka nebo se u vás zabydlí nezvaný host. Nečekejte a srovnejte si pojištění majetku s krytím všech rizik na RIXO.cz. Stačí k tomu jen minutka.