Auto objeté klíčem, vyfouknuté pneumatiky nebo škrábance od cizích nárazníků na opečovávaném laku auta? Pro ty, kteří parkují auto ve veřejných prostorech, je poškození auta na parkovišti reálnou hrozbou. Riziko, že vaše auto bude obětí vandalismu nebo nemotorných manévrů ostatních řidičů, je možné snížit.

Jak předcházet poškození auta na parkovišti?

Nebezpečí poškození vašeho auta, ať už úmyslné či neúmyslné, jen těžko úplně eliminujete, pokud svůj vůz nemáte neustále “zakonzervovaný” v garáži. Není totiž vůbec raritní ani poškození auta, ke kterému dojde na parkovišti během několikaminutové zastávky v supermarketu. Pár praktických a účinných opatření se ale přece jen najde. 

Parkujte v blízkosti kamer

Pokud jste zvyklí nechávat auto zaparkované na ulici, nebudeme vám dávat hraběcí rady typu “pořiďte si garáž”, i když jde samozřejmě o nejbezpečnější variantu parkování. Můžeme vám ale doporučit, abyste měli přehled o bezpečnostních kamerách ve vaší ulici a parkovali v místech, která kamery sledují. Parkování v záběru kamer má dvojí účinek: vandalové vaše auto kvůli zachování své anonymity raději nechají být, a když už vaše vozidlo někdo poškodí, policie může mít k dispozici kvalitní důkazní materiál v podobě kamerového záznamu.

Vyberte strategické parkovací místo

Možná jste zvyklí doma parkovat tak, abyste kdykoliv měli auto pod dohledem a mohli kdykoliv zakročit. Když ale auto necháte stát v parkovacím domě nebo na klasickém parkovišti před obchodem, zaujměte jinou strategii. Vyhlédněte si vzdálenější parkovací místa, kam se nesnaží vmanévrovat každý návštěvník. Nejlepší umístění je na konci parkoviště v rohu, kde vedle vás může zaparkovat jen jediné auto a většina řidičů se tam “nehrne”. Pravděpodobnost obouchaných dveří tak alespoň trochu snížíte.   

Nedrážděte ostatní

Ke spoustě škod na autech by nedošlo, kdyby všichni řidiči dodržovali základní (a často opakovaná) pravidla. Poučku, že auto není trezor, určitě znáte. Auto, v němž není vidět žádné zavazadlo nebo elektronika, je pro zloděje zkrátka neatraktivní. Vyplatí se vám i ohleduplné parkování, a to nejen vůči chodcům, ale i ostatním řidičům. Někteří vás na nevhodné parkování upozorní jen urážlivou nálepkou, jiným už ale mohou klidně bouchnout saze. Pokud máte rádi své pneumatiky, dejte si na způsob parkování pozor. 

Zvlášť opatrní buďte v případě, že řídíte SUV, pick-up či jiná velká a dlouhá vozidla. Do obyčejného parkovacího místa se nemusíte vejít a v užších ulicích mohou o vaše vozidlo škrtnout projíždějící auta. Nemělo by vás ale překvapit, že byste vždy měli parkovat tak, aby vozovkou bez potíží projeli hasiči. Vždy je potřeba nechat volný jízdní pruh v šířce alespoň 3 metrů. Pokud do tohoto prostoru kvůli špatnému parkování zasahujete, můžete dostat i pokutu.  

Využijte chytré pomocníky

Digitální technologie se dnes uplatní úplně všude, a to tedy i při ochraně vašeho auta. Na trhu naleznete nepřeberné množství vychytávek, mezi které patří například blikající alarmy, hlídací kamery do auta nebo čidla pohybu. Ovšem zase to s těmito bezpečnostními prvky nepřehánějte, aby vaše auto neplašilo kolemjdoucí, kteří se k němu přiblíží na metr.

Poškození auta na parkovišti

Jak se řeší poškození auta na parkovišti? 

Postup řešení škod na vašem autě záleží na tom, zda víte, kdo byl viníkem, nebo naopak přijdete k odřenému či dokonce nabouranému autu a nemáte o pachateli škod žádné indicie. Nikdy však nezapomeňte na dokumentaci škod, které se budou hodit při jednání s majitelem vozidla a jeho pojišťovnou, při vyšetřování na policii nebo u vaší pojišťovny, pokud plánujete nahlásit škodu v rámci svého havarijního pojištění

Pokud vám někdo nabourá auto a ujede, neváhejte volat policii, ještě než začnete obíhat auto s foťákem. Jedná se totiž o dopravní nehodu, od které viník podle zákona odjet nesmí. Možná vás překvapí, že nezáleží ani na tom, jaké škody a v jaké výši vznikly, od nehody se zkrátka neodjíždí. Situaci viník nezachrání ani tím, že vám dá lísteček za stěrač. 

Když policie viníka vypátrá, škody budou pokryté z jeho povinného ručení. V případě, že škoda neměla souvislost s provozem viníkova vozidla, tedy došlo například k poškrábání klíčem či propíchnutí pneumatik, náhrada škod se vymáhá po samotném vandalovi. Ten vám nejenže musí zaplatit opravu, ale pokud navíc způsobí škody vyšší než 10 000 Kč, ještě bude trestně stíhán. 

Mnohem komplikovanější situace ale nastává, když došlo k poškození auta neznámým pachatelem a pátrání policie nepřineslo žádné ovoce. V takové chvíli nemáte jinou možnost, než opravy zaplatit ze svého, pokud tedy ovšem nemáte pro tento případ sjednané vlastní pojištění vandalismu

Vyplatí se pojištění vandalismu?

Pojištění vandalismu pokrývá úmyslné poškození i úplné zničení vozidla (např. úmyslně založeným požárem), pokud byly tyto škody způsobené třetí osobou. Zpravidla se pojišťuje v rámci havarijního pojištění. Některé pojišťovny nabízí pojištění vandalismu i jako připojištění k povinnému ručení. Nezapomeňte, samotné povinné ručení vám při vandalismu nikdy nepomůže: kryje jen škody, které způsobíte provozem vozidla vy ostatním. 

Co byste měli o tomto pojištění vědět, než si ho sjednáte? Pojištění vandalismu se sjednává na určitý limit plnění, který by měl pro případ zmíněného zničení odpovídat hodnotě celého vozidla. Neměli byste tedy nastavení odpovídajícího limitu podceňovat. 

V rámci pojištění vandalismu se vždy sjednává také spoluúčast, která je určena buď pevnou částkou, procenty nebo jejich kombinací. Pokud máte na výběr, zvolte pojištění s pevnou spoluúčastí, při vyšší škodě by vás procentuální spoluúčast mohla vyjít pěkně draho.

Zajímá vás, kolik pojištění vandalismu stojí a u které pojišťovny budete mít ty nejlepší podmínky? Srovnejte si havarijní pojištění na RIXO.cz. Zabere vám to jen minutku.