Když dodavatelé začnou přicházet s nižšími cenami, můžete narazit na opravdu skvělou nabídku, nebo atraktivně uvedenou “běžnou” cenu. Nestačí totiž jen koukat na lákavé cifry, ale i způsob uvádění cen. Čím se řídit, když srovnáváte ceny energií? Udělejte si v tom pořádek s námi. 

Hledáte ty nejlevnější nabídky energií a nejste fanouškem pročítání smluvních podmínek a poznámek pod čarou v té nejmenší velikosti písma? Pak je tento článek právě pro vás. A pokud ho budete číst pozorně, jistě už nikdy žádným šejdířům nenaletíte. 

Na co dávat pozor při srovnávání ceny energií? 

Ať už obdržíte cenovou nabídku na odběr elektřiny či plynu od těch největších hráčů na energetickém trhu nebo od menšího dodavatele. Nejde totiž o žádné nekalé praktiky šmejdů, ale spíše jen komplikace pro vás, kvůli které se může stát, že budete srovnávat jablka s hruškami. Co sledovat?

Cena bez DPH

Vidíte v propagačních materiálech dodavatele podezřele nízkou cenu elektřiny či plynu? Pak si nejprve zkontrolujte, co přesně vyjadřuje. Nejčastěji u těchto nabídek chybí daň z přidané hodnoty (DPH) u obchodní ceny za 1 MWh elektřiny nebo plynu. Kvůli dani vám cena za jednotku vyroste o celých 21 procent. Vzhledem k tomu, že jejímu placení se nevyhnete, není důvod, proč ji nezapočítat

U některých dodavatelů si ale tento jednoduchý výpočet musíte udělat sami, protože ceny bez DPH samozřejmě vypadají lépe. Tak proč je tedy neuvádět hned při prvním kontaktu se zákazníkem, že? Cenu včetně DPH v takovém případě uvidíte zpravidla až v kompletním ceníku

Cena včetně distribuce

U dodavatelů můžete narazit i na úplně opačnou situaci: do ceny v nabídce vám započítají nejen obchodní cenu s DPH, ale i určitou část distribuce a dalších poplatků. A to se týká především těch příspěvků a plateb, které jsou závislé na spotřebě elektřiny či plynu. U jiných plateb nezávislých na spotřebě se poté poplatky vždy přičítají zvlášť a tvoří tak celkovou cenu za dodávky energií. O jaké platby se jedná? 

Mezi platby počítané za 1 MWh patří

  • cena za distribuci elektřiny
  • daň z elektřiny (tzv. ekologická daň odlišná od DPH)
  • poplatek za systémové služby

Mezi další platby neuváděné za 1 MWh patří

  • měsíční poplatek (nebo stálý měsíční plat) dodavateli
  • poplatek za činnost OTE
  • poplatek na podporu obnovitelných zdrojů energie (v návaznosti na jistič)

Cena pro jednu (okrajovou) distribuční sazbu

I v případě, že vidíte v nabídce cenu za 1 MWh s DPH a s přehledným uvedením souvisejících plateb, zkontrolujte si, zda dodavatel “mimochodem” nezmínil, že se cena vztahuje jen na některou ze speciálních distribučních sazeb. Pozor dávejte zejména na dvoutarifní sazby, u nichž se může cena v nízkém a vysokém tarifu výrazně lišit. Cena “od” tedy odpovídá reálné částce, která za určitých podmínek může platit. Ale jen pro někoho. 

Pokud jste zrovna o takovou nabídku pro své odběrné místo nežádali a využíváte klasické sazby malé či běžné spotřeby (D01d, D02d), počítejte s tím, že ceny pro vaše odběrné místo budou vypadat trochu jinak. 


Chcete vidět aktuální nabídky dodavatelů energií? Transparentní a objektivní srovnání cen elektřiny a plynu přesně pro vaši domácnost najdete na RIXO.cz. Stačí jen minutka a máte hotovo! 


Podle čeho srovnávat ceny energií? 

Nevíte, jak se na trhu energií orientovat, abyste se nenachytali? Nebojte, nic těžkého vás nečeká. Zajímat by vás totiž měly jen dvě věci: cena za 1 MWh elektřiny nebo plynu (ideálně včetně DPH) a výše měsíčního poplatku dodavateli. A proč? Protože pouze zde mají dodavatelé manévrovací prostor a mohou se objevovat cenové rozdíly mezi nabídkami. Vše ostatní jako platby za distribuci nebo poplatky za obnovitelné zdroje vás bude stát stejně, ať už zvolíte jakéhokoliv dodavatele. 

Na rozdíly v obchodních cenách energií můžete narazit i u různých typů smlouvy. Dražší zpravidla bývají nefixované produkty, tedy smlouvy na dobu neurčitou. Důvod je jednoduchý – klient se snadno a kdykoliv může vyvázat ze smlouvy s tříměsíční výpovědní dobou. Dodavatel si tedy vyšší cenou vynahrazuje vyšší nejistotu oproti závazku na dobu určitou

U fixací zase platí, že čím delší je závazek, tím levnější zpravidla bývá nabídková cena. Počítejte ovšem s tím, že pokud byste chtěli od dodavatele “zběhnout” dříve, než závazek předpokládá, připlatíte si. Součástí fixace je totiž pokuta za předčasné ukončení smlouvy. I s ní se ale v určitých případech vyplatí od dodavatele odejít, pokud seženete výhodnější cenu jinde.

Teď už víte, jak na správné porovnávání cen elektřiny a plynu. Na RIXO.cz to ale máte ještě jednodušší. Stačí totiž jen zadat pár údajů o vaší spotřebě a odběrném místě a do minuty uvidíte nabídky s těmi nejlepšími cenami přímo pro vás. Bez přikrášlování a poznámek pod čarou! V nabídkách na RIXO.cz najdete nejen celkovou roční cenu, ale i cenu za 1 MWh elektřiny a plynu, měsíční poplatek nebo třeba doporučené zálohy.