Stojíte před výběrem nového dodavatele a přemýšlíte o tom, jestli jít do fixace cen, nebo si zachovat volnost se smlouvou na dobu neurčitou? Obě možnosti mají svá pro a proti. Vyplatí se fixovat právě vám a právě teď? To zjistíte v našem článku. 

Trh energií vám nabízí široký výběr nabídek s různými cenami, benefity i jinak dlouhými závazky. U ceny asi máte jasno – vždy budete chtít využít tu aktuálně nejnižší cenu elektřiny nebo plynu. Pokud byste si ale měli vybrat mezi fixací na rok, dva roky a nefixovanou cenou, rozhodování může být těžší. Jaké výhody a nevýhody mají nejoblíbenější závazky s fixací? 

Fixace cen: Co musíte vědět

Co se skrývá pod pojmem “fixace cen”? Jde o garanci ceny v průběhu závazku. K tomu se váže uzavření smlouvy na dobu určitou, kterou sjednáváte s dodavatelem elektřiny či plynu na vymezené časové období. V tomto období máte cenu po dobu závazku pevně určenou a zpravidla neměnnou. Neplatí to ale univerzálně. Na trhu najdete i závazky s fixací a zároveň s možností snížení ceny. U takového závazku víte, jaká bude vaše cena, ale zároveň ještě může klesat, a to za podmínky, že tržní ceny elektřiny či plynu se budou snižovat. 

Vzhledem k tomu, že fixace je z povahy věci časově omezená, myslete také na to, co se stane po konci závazku. Až totiž nastane konec fixace, vaše dodávky elektřiny nebo plynu se nepřeruší. Naopak vám je dodavatel automaticky prodlouží a energie vám bude dodávat za novou (nižší či vyšší) cenu v rámci další fixace, nebo smlouvy na dobu neurčitou. Jaký postup při prodloužení dodavatel zvolí, se vždy dozvíte už při uzavírání předchozí smlouvy. 


Hledáte nejlepší nabídku energií nebo si nejste jisti, zda svému dodavateli neplatíte víc, než je potřeba? Srovnejte si ceny elektřiny a plynu na RIXO.cz. Stačí vám na to dvě minuty!


Jaké jsou výhody fixace cen?

Hlavní výhodou fixace cen je rozhodně jistota pro zákazníka. Trh mohou zaplavovat zprávy o zdražování cen elektřiny nebo plynu, vy ale můžete být v klidu, protože během fixace se vás změny ceníků jen tak nedotknou. Navíc přesně víte, jak si rozplánovat rodinné finance a nemusíte očekávat žádné cenové skoky z měsíce na měsíc.

Mezi výhody fixace můžeme počítat i fakt, že nabídkové ceny jsou u smluv na dobu určitou výhodnější, než u smluv na dobu neurčitou, tedy tzv. nefixů. V rámci fixace se totiž stejně jako vy může i dodavatel spolehnout na jistotu existence závazku a může vám nabídnout nižší cenu než u nefixovaných cen. Vyššími nefixovanými cenami totiž vyvažuje reálné riziko, že kdykoliv můžete odejít jinam. 

Jaké jsou nevýhody fixace cen?

Závazek na dobu určitou může v určitých situacích představovat i nevýhodu. Až totiž s dodavatelem přestanete být z jakékoliv důvodu spokojení, nebudete moci jen tak vystoupit ze smlouvy a změnit dodavatele. S předčasným ukončením smlouvy se váže sankce zpravidla v řádu tisíců korun. 

V průběhu fixace vás také může zaskočit, že zatímco ostatní dodavatelé vydávají levnější a levnější ceníky, vaše cena se nemění. Dodavatel vám sice může nabídnout i za trvání fixace nižší cenu, ale bohužel nemusí. Kdybyste měli v rámci delší fixace ještě 2 roky za energie přeplácet tisíce oproti jiným nabídkám, vaše peněženka pravděpodobně nadšená nebude. 

Jakou délku fixace vybrat? 

Fixace může mít mnoho podob a u každého dodavatele najdete nabídky s jinými cenami i jinými délkami závazku. Nejkonzervativnější produkty mají fixaci nastavenou na maximálně 36 měsíců, tedy 3 roky. Mezi zákazníky je ale populární především zlatá střední cesta v podobě dvouleté fixace. Čím dál více se nabízí také roční fixace a alternativní závazky, které bychom mohli popsat jako “něco mezi”.

Na trhu jsou nyní k dostání fixace třeba na 15 nebo 22 měsíců. V období nejistoty a nestabilního vývoje cen energií na burze je vhodnější fixovat na kratší dobu kolem 1 roku. Dobré řešení je to především ve chvíli, kdy se očekává pokles cen. Delší fixace totiž pro vás na turbulentním trhu nemusí být dlouhodobě nejvýhodnějším řešením. Když naopak ceny rostou, zvolte delší fixaci. 

Fixace cen energií

Nalákat vás mohou i krátkodobé měsíční fixace. Ty s poklesem cen na trhu vypadají na první pohled jako bezchybné řešení. Než ale po takové smlouvě bez váhání skočíte, důkladně se s nabídkou seznamte a zhodnoťte si všechna rizika. Vzhledem k tomu, že krátkodobé fixace jsou úzce navázány na tržní ceny (podobně jako nechvalně proslulé “spotové ceny”), jakýkoliv výkyv velkoobchodních cen postihne i vás. A to rovnou z měsíce na měsíc. Sice můžete odejít k jinému dodavateli, ale i jejich nabídkové ceny mohou být kvůli výkyvům takřka okamžitě výrazně vyšší. Pokud tedy sledování burzovního zpravodajství není zrovna vaším koníčkem, raději zvolte klasickou roční či dvouletou fixaci.

Kdy vybrat fixaci a kdy určitě nefixovat? 

Fixovat ceny elektřiny a plynu může být dobré řešení ve chvíli, kdy jsou velkoobchodní ceny energií nízko, nebo cena na burzách začíná růst. Smlouvu se pak vyplatí uzavřít ještě předtím, než dodavatelé na růst cen zareagují novými a dražšími ceníky. Pokud už ale ceny vystoupají do astronomických výšin, do fixování cen se prozatím nepouštějte. V případě korekce burzovních cen byste pak mohli výrazně prodělat. Přečkejte tedy období vysokých cen se smlouvou na dobu neurčitou. 

Nevíte, u jakého dodavatele právě najdete nejlepší cenu? Ať už hledáte fixaci nebo chcete mít volnost se smlouvou na neurčito, nejdříve si srovnejte aktuální nabídky od celé řady dodavatelů. Na RIXO.cz najdete nabídky všech největších českých dodavatelů energií. A jaké ceny nabízí? Stačí kliknout a během dvou minut vám ukážeme ty nejlepší ceny právě pro vás.