Dodavatelé elektřiny a plynu se začátkem roku 2024 spustili lavinu slev a nové ceníky se ve jménu zlevňování poměrně rychle stávají starými. A právě z toho vyplývá otázka, kterou si nyní kladou mnohé domácnosti: využít současné přívětivé ceny, nebo čekat dál a doufat v další “sesuv” cen? Ušetřit na změně dodavatele energií můžete už teď.

Energie na burze setrvale zlevňují a není pochyb o tom, že právě ony mají hlavní zásluhu na snižování ceníkových cen. Vzhledem k tomu, že v únoru velkoobchodní ceny dosáhly nejnižšího bodu od poloviny roku 2021, už období drahých energií můžeme nechat za sebou. Kam až se ceny dostanou?

To záleží na řadě politických a ekonomických faktorů, ale žádný z nich nenapovídá tomu, že budeme v brzké době svědky dalšího dramatického zlevňování. Naopak setrvávat ve smlouvách s cenami z minulého roku se nyní nemusí vyplatit a s aktuálními cenami mohou domácnosti významně ušetřit. A to ihned a bez nejistoty a očekávání, jak se ceny vyvinou.  

Aktuální ceny energií

A jak to vlastně dnes s cenami u tradičních ročních a dvouletých fixací vypadá? Ačkoliv ještě před šesti měsíci se průměrná cena silové elektřiny v nabídkách pro domácnosti pohybovala kolem 4 500 Kč za 1 MWh vč. DPH, nyní už nabídky dodavatelů dosahují hodnot pod 3 800 Kč za 1 MWh vč. DPH.

Úspora skutečně není zanedbatelná, zvláště pokud se vaše spotřeba pohybuje ve dvouciferných číslech. Podobný pohyb cen pozorujeme i u plynu. Zatímco před půl rokem byla cena 2 200 Kč za 1 MWh vč. DPH výborná, dnes už u dodavatelů seženete megawatthodinu plynu za necelých 1 700 Kč vč. DPH

Ušetřit se dá i s pokutou

Mnoho lidí se však stále do revize a aktualizace smlouvy nepouští. A to třeba i kvůli tomu, že jim stále běží fixace. I s pokutou za předčasné ukončení smlouvy se ale může změna dodavatele vyplatit. To se týká zejména domácností s vyšší spotřebou, které elektřinou či plynem topí. Pokud máte roční spotřebu alespoň 10 MWh, změna se vám vyplatí. 

Peněžní sankce za předčasné ukončení smlouvy může být stanovena jako pevná částka za celé období nebo za každý zbývající měsíc, případně také jako procento ze zbývajících záloh. Nejčastěji se pokuta pohybuje kolem 6000 korun, ale jaký způsob počítání pokuty zvolil váš dodavatel, se dozvíte ve své smlouvě nebo třeba v internetové samoobsluze vašeho dodavatele.

Máte velkou spotřebu? Ušetříte desetitisíce

Částka, kterou zaplatíte na pokutě nemusí být zanedbatelná, ale propočty níže ukazují, že i přes zaplacení pokuty za předčasný odchod se dá s aktuálními cenami “vydělat”.

Ušetřete na změně dodavatele energií
Ušetřete na změně dodavatele energií

Jak zjistit, že se změna dodavatele vyplatí i vám? Udělejte si přehled o aktuálních cenách na srovnávači, jako je například RIXO.cz. Online služba vám na základě informací o vašem odběrném místě a spotřebě během minuty ukáže nabídky s kompletní cenou elektřiny nebo plynu včetně plateb za distribuci a dalších poplatků.

Díky srovnání nabídek tak můžete mít kdykoliv přehled o tom, zda za své energie zbytečně nepřeplácíte a pokud zjistíte, že váš současný dodavatel nedrží krok s konkurencí a energie vám nezlevnil, rovnou ho můžete změnit online.