Vyúčtování za elektřinu dokáže s rodinným rozpočtem pořádně zamávat. Jak svou spotřebu elektřiny jednoduše snížit a zároveň si zachovat své pohodlí? Přinášíme vám pár tipů, které vám přijdou vhod, ať už bydlíte v rodinném domě nebo bytě. 

Nejdůležitější doporučení

  • Nahraďte klasické žárovky LED osvětlením
  • Využívejte nízký tarif, pokud ho máte
  • Nenastavujte lednici a mrazák na zbytečně nízké teploty
  • Vypněte spotřebiče místo stand-by módu
  • Vyměňte obyčejné zásuvky za chytré
  • Instalujte programovatelný termostat
  • Věnujte čas údržbě spotřebičů
  • Investujte do fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla 
  • Nezakrývejte topná tělesa
  • Při vaření používejte pokličky
  • Pořiďte si venkovní žaluzie
  • Měřte spotřebu průběžně

1. Efektivní osvětlení

Samozřejmě, že nejúspornější by bylo trávit večery po tmě, ale i na osvětlení můžete ušetřit a neobětovat své pohodlí. Místo klasických žárovek do lustrů a lamp dejte raději LED žárovky. Spotřeba energie u LEDky je oproti klasické žárovce zhruba o 80 % nižší, a dokonce většinou ještě s vyšší svítivostí. Předností LED žárovek je také jejich životnost. Klasická žárovka přestane svítit zhruba po 1-2 tisících hodinách, zato LEDka zvládne bez problému svítit i více než 15 tisíc hodin a navíc paleta nabízených barev je nepřeberná. Tady zkrátka nemá smysl držet se tradičních produktů. 

V obchodech najdete také kompaktní zářivky, které možná znáte spíše pod názvem úsporné žárovky. Úsporné skutečně jsou, ale na LEDky nestačí. Uspoří totiž v porovnání s klasickou žárovkou kolem 70 % energie a životnost mají také dlouhou, zhruba 12-15 tisíc hodin. Na rozdíl od LEDky ale svítí jen v teplé nebo neutrální bílé. Pamatujte, že i osvětlení venkovních prostorů může být velkým žroutem energie. 

Fyzikální okénko: LED žárovka neobsahuje na rozdíl od klasické wolframové vlákno, kterým prochází proud a přitom se zahřívá. Až po zahřátí vlákna vydává světlo. V LED žárovce se elektrická energie mění na světlo přímo. Vydává proto méně tepla a svítí okamžitě. 

Využívejte také v co největší míře denní světlo a nesviťte přes den zbytečně. Pokud jste zvyklí zatáhnout žaluzie hned, jak začne svítit slunce, zkuste alespoň trošku světla žaluziemi propustit.  

2. Správné využívání elektrických spotřebičů

Technologie v oblasti spotřebičů stejně jako u osvětlení pokročily. Nové spotřebiče jsou nejen chytřejší, ale i úspornější. Pokud tedy doma ještě straší patnáctiletá pračka nebo myčka, pravděpodobně už nefunguje tak jako dříve. Zkuste se podívat po modernější a úspornější volbě. V e-shopech i kamenných obchodech u spotřebičů najdete stupnici energetických tříd A-G, které vám pomůže se ve spotřebě zorientovat. Nejúspornější spotřebiče jste mohli do roku 2021 najít pod označením A+++, aktuální stupnice ale požadavky zpřísnila a nyní je označuje třída A.

Co můžete udělat dál? Správně nastavit teplotu lednice a mrazáku, vypnout spotřebiče ve stand-by režimu nebo nepřeplňovat pračku a myčku nádobí. To jsou jednoduché kroky, kterými předejdete zbytečnému plýtvání energií. 

Správná teplota v lednici a mrazáku je klíčová nejen pro zachování čerstvosti potravin, ale i minimalizaci spotřeby energie. Doporučená teplota lednice je 4°C a mrazáku -18°C. Jsou to ideální teploty pro minimalizaci rizika růstu bakterií a prodloužení trvanlivosti potravin, zároveň nespotřebovávají tolik energie. Nižší teploty v lednici ani v mrazáku potravinám nepomáhají, a navíc každý stupeň ochlazení zvýší spotřebu obou spotřebičů zhruba o 7 procent. Vzhledem k tomu, že vaše lednička a mrazák běží každý den bez přestávky, i pár procent se na celkové spotřebě elektřiny může podepsat. 

Fyzikální okénko: Spotřebu energie ledničky ovlivňuje také okolní prostředí. Výrobci v produktových listech počítají s běžnou pokojovou teplotou v rozmezí 20-25 °C. Pokud se teplota v okolí ledničky zvýší, spotřeba energie pro ochlazení na požadovanou teplotu se také zvýší a účinnost (tedy poměr mezi výkonem a příkonem) klesne. A klesá i v případě, že je okolní prostředí příliš chladné. 

Vyhněte se tomu, abyste spotřebiče nechávali běžet ve stand-by režimu. Dokud vaši mikrovlnku, televizi nebo notebook stále udržujete v pohotovosti, odebírají energii, aniž byste je používali. Stačí jen spotřebič vypnout nebo si opatřit prodlužovačku, která přívod proudu stiskem jednoho tlačítka zastaví. Vypínáním spotřebičů, které zrovna nevyužíváte, můžete ušetřit na dalším vyúčtování částku v řádu stovek korun.  Pokud často zapomínáte spotřebiče vypínat, pořiďte si chytrou zásuvku. Stačí jen nastavit dny a časy, kdy chcete spotřebiče mít zapnuté a kdy vypnuté, protože jste třeba v práci nebo spíte.

Do třetice si dejte pozor na zbytečné přeplňování praček nebo myček nádobí. Dodržením doporučených kapacit a používáním úsporných programů méně namáháte spotřebič i svou peněženku. Přeplňování vede ke snižování účinnosti a horšímu praní nebo mytí. 

V co největší míře se snažte využívat nízký tarif, pokud máte dvoutarifní sazbu. Dříve se mu říkalo „noční proud”, ale dnes už nemusíte mít účtovanou spotřebu v nižší sazbě jen v noci. Kdy se spíná? Pokud jste zapomněli, v jakých hodinách platí váš nízký tarif, vždy to zjistíte u svého dodavatele elektřiny. Zkuste zapřemýšlet, u jakých spotřebičů elektřinu v nízkém tarifu efektivně využijete. Bez obav můžete nastavit odložený start třeba u myčky nebo sušičky. Pokud by vám vyhovoval jiný čas nízkého tarifu s ohledem na váš rodinný režim, můžete dodavatele požádat o změnu času.

3. Optimalizace vytápění a chlazení

Kolikrát už jste si při pohledu na vyúčtování řekli, že jste neměli přes zimu tolik vytápět? Není žádným překvapením, že topná sezóna s vaší spotřebou elektřiny může hodně zamávat. V posledních letech ale navíc kvůli vzestupu letních teplot stále více instalujeme klimatizace nebo se snažíme v celé domácnosti rozestavit armádu větráků. Ať už jste zimomřiví nebo teplokrevní, úprava teploty v domácnosti vás může přijít draho.  

Kolik spotřebujete elektřiny na vytápění nebo chlazení? To samozřejmě ovlivňují především vaše teplotní preference. Někdo si v zimě vystačí se svetrem, jiný zase potřebuje mít v obýváku alespoň 25 °C. Pokud nechcete obětovat své pohodlí, vytápěný nebo klimatizovaný prostor se pokuste co nejvíce zmenšit. Zavřete dveře a okna. Ta by samozřejmě měla být také co nejlépe izolovaná. Profukující okna můžou vaše snahy o vytápění překazit, ale snadno vám se seřízením oken pomůže specializovaný servis. Sami si také můžete vypomoci samolepicím těsněním.

Fyzikální okénko: Teplý vzduch stoupá nahoru, studený naopak dolů. Spotřebu energie pro vytápění kromě podlahové plochy vašeho pokoje ovlivňuje výška vašich stropů. Čím vyšší bude váš strop, tím více budete nuceni vytápět, abyste dosáhli požadované teploty. Moderní technologie jako například horkovzdušné vytápění vám dokáží vytápění zefektivnit.

Abyste měli teplotu neustále pod kontrolou a nepřetápěli (nebo naopak nepřechlazovali) prostor příliš, zamyslete se nad pořízením programovatelného termostatu. Ten reguluje systémy vytápění a klimatizace. Na termostatu si jen nastavíte požadovanou teplotu na den a noc. Termostat se postará o všechno ostatní.

4. Srovnání cen dodavatelů elektřiny

Sebelepší úsporná opatření v domácnosti vás od vysokých účtů za elektřinu nezachrání, pokud s dodavatelem máte podepsanou nevýhodnou smlouvu. Pomocí srovnávače si ale můžete kdykoliv rychle ověřit, jestli náhodou svému dodavateli zbytečně nepřeplácíte. 

Stačí jen zadat několik údajů a do minuty vám srovnávač zobrazí aktuální nabídky dodavatelů přímo pro vás. Nemusíte obíhat pobočky, abyste s nimi mohli sjednat novou smlouvu – všechno zvládnete z pohodlí domova. Že vám ve změně dodavatele brání fixace nebo jiná překážka? I s tím RIXO.cz klientům umí pomoci. 

5. Pravidelná údržba elektrických spotřebičů

Pravidelné čištění a údržba elektrických spotřebičů je důležitá nejen pro jejich účinnost, ale také pro jejich spotřebu energie. Možná to pro vás není nic nového, ale určitě neuškodí si to zopakovat. 

O lednicích a mrazácích už byla řeč, ale u jejich údržby je nutné připomenout odmrazování. Péči byste neměli zanedbávat ani u lednic, které se honosí tím, že v nich led nevzniká. Stačí jen tenká vrstva námrazy na výparníku a spotřeba začne raketově stoupat

Fyzikální okénko: Proč máte v ledničce námrazu? Za vše může vlhkost vzduchu. Na zadní stěně lednice, kde cirkuluje chladivo, zkondenzované kapky vody vlivem chladu zamrzají. Zvýšená tvorba námrazy může být způsobená špatným těsněním dveří, ale častěji je zapříčiněna jednoduše tím, že ji necháváte otevřenou příliš dlouho. 

U myčky a pračky nezapomeňte na čistění filtrů a těsnění, aby všechno šlapalo tak, jak má. Filtr sušičky byste ideálně měli vyčistit po každém cyklu. Jednou za čtvrt roku zapněte v myčce a pračce program s odstraňovačem vodního kamene. Tím nejenže prodloužíte životnost pračky nebo myčky, ale také zajistíte, že udržíte spotřebu energie na nejnižších možných hodnotách.

6. Přechod na obnovitelné zdroje energie

Pokud bydlíte v bytovém domě, rovnou tento bod můžete přeskočit. Úsporu pomocí obnovitelných zdrojů energie si totiž mohou z vlastního rozhodnutí opatřit jen ti, co bydlí v rodinných domech. Instalací fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla můžete pokrýt velkou část spotřeby vaší domácnosti. Fotovoltaika ani tepelné čerpadlo ale nejsou zadarmo. Vstupní investice může překonat i 500 000 Kč. Naštěstí pro vás je ale snižování energetické náročnosti podporované státem. Pokud požádáte o dotaci z programu Nová zelená úsporám, po předání projektu od realizační společnosti vám část investovaných peněz přijde zpět na účet. 

Energii získanou ze slunce pomocí fotovoltaiky je možné využít k výrobě elektřiny a k ohřevu vody. Pokud vyrobíte nějakou elektřinu navíc, můžete přebytky akumulovat do baterií, ukládat do zásobníků pomocí topného tělesa nebo prodávat přetoky do sítě. Energií z fotovoltaiky domácnosti pokryjí až 70 procent celkové roční spotřeby. 

Fyzikální okénko: Příliš vysoké letní teploty, které v posledních letech zažíváme v Česku, fotovoltaice a jejímu výkonu nesvědčí. Největší efektivity dosahují solární panely při okolní teplotě kolem 25 °C. Fotovoltaické články jsou tvořené z polovodičů, které stejně jako procesor ve vašem počítači dosahují větší efektivity v chladnějším prostředí. Pro výrobu energie z fotovoltaik je mnohem důležitější světelná energie než tepelná.    

Tepelná čerpadla jsou na trhu dostupná hned v několika variantách v závislosti na vstupním zdroji. Setkat se můžete nejčastěji s čerpadly vzduch-voda nebo země-voda, přičemž první slovo označuje vstupní zdroj, druhé způsob předání energie do soustavy. Náklady na pořízení a instalaci tepelného čerpadla se liší podle zvoleného typu, průměrně vás tepelné čerpadlo přijde na 400 000 Kč. Úspora za vytápění pomocí tepelného čerpadla se pohybuje kolem 40-60 procent oproti elektřině nebo plynu.

7. Úspora elektřiny v kuchyni

Nejvíce vaše účty ovlivní vytápění, i kuchyně ale menším dílem přispívá k vaší celkové spotřebě. V kuchyni využíváte elektřinu takřka při každé činnosti, ať už si vaříte vodu na čaj, ohříváte jídlo v mikrovlnce nebo pečete bábovku. 

Právě trouby a sporáky v kuchyni spotřebují elektřiny nejvíce. A pokud to s úsporou elektřiny berete vážně, začněte o nákladech přemýšlet už při výběru sporáku. Nejlépe je na tom indukční deska, ale dobrou volbou je i klasická sklokeramická deska. Sporák s litinovými plotýnkami už patří do historie. Spotřebu elektřiny můžete ale také snížit správnou péčí o vaši troubu a sporák. Udržujte troubu čistou, čím více totiž nečistot obsahuje, tím více energie spotřebuje pro zahřátí na požadovanou teplotu. 

U vaření zase nezapomínejte na používání pokliček, díky nimž teplo nebude unikat z hrnců ven. Bez zakrytí hrnce či pánve spotřebujete při vaření stejného pokrmu až třikrát více energie. A to už je docela hodně, nemyslíte? Stejně tak tepelné úniky fungují i v troubě, kterou otevíráte, abyste zkontrolovali průběh pečení. Úzkostlivě se bojíte, co se uvnitř děje? Raději to jen pozorujte přes dveře trouby. 

Fyzikální okénko: Nezatracujte papiňák. Tlakové hrnce jsou vzduchotěsně uzavřené, aby pára vzniklá během vaření neunikala. Tlak v hrnci způsobený uvězněnou” párou pak dosahuje výrazně větších hodnot než je atmosférický tlak. Ruku v ruce s tím jde i zvýšený bod varu vody. Vaření v papiňáku při teplotě kolem 130 °C je výrazně rychlejší a také i úspornější.   

8. Úspora elektrické energie v koupelně

Spotřeba energie se spotřebou vody úzce souvisí. A to především kvůli jejímu ohřevu. Po vytápění se může jednat o druhého největšího žrouta elektřiny ve vaší domácnosti. Pokud bydlíte v rodinném domě a vodu ohříváte v bojleru, sami si můžete teplotu vody regulovat. Teplotu udržujte kolem 55 °C. Nebojte, že by vám ve sprše byla zima. Pokud spotřebu sledujete a na ohřev vody ve vaší domácnosti padne více energie, než byste chtěli, zvažte pořízení tepelného čerpadla.

Fyzikální okénko: Čím déle voda proudí trubkami, tím více se ochlazuje. Bojlery proto ideálně instalujte přímo v koupelně, kde je pro vás teplá voda nejdůležitější. S přirozeným ochlazováním teplé vody pomáhá izolace trubek, která zamezuje ztrátám cenného tepla.

Ti z vás, kteří bydlí v bytovém domě, se musí spokojit se společnými bojlery. Osobní hygiena si teplou vodu žádá a nemusíte se začít otužovat pod ledovým proudem, abyste na ohřevu vody ušetřili. Co spíše úsporné sprchové hlavice nebo kohoutky? Mají menší průtok vody, některé vytryskávají vodu společně s bublinami vzduchu, které znáte z perlátorů. Změnu (kromě třetinové úspory vody) vůbec nepoznáte. 

9. Uspořádejte domácnost s ohledem na energetickou úsporu

Spotřebu elektřiny ovlivňuje i uspořádání vaší domácnosti. Nejlépe úspory s ohledem na vytápění a klimatizaci dosáhnete v menších členitých prostorech. Ale i otevřené vzdušné prostory můžete uspořádat tak, aby spotřeba energie na vytápění a chlazení byla co nejmenší.

Nezakrývejte topná tělesa, i když vám nepřipadají zrovna estetická. Proudění tepla do místnosti brání nejen nábytek, ale i obyčejné závěsy. Jakékoliv bariéry proto od radiátorů odstraňte. Závěsy nebo záclony by měly končit nad úrovní radiátorů.

Důležité je i správné umístění spotřebičů v kuchyni. Lednice by měla být co nejdále od sporáku nebo topení, aby se zbytečně nezahřívalo okolní prostředí kolem lednice. Spotřeba energie na její chlazení by totiž stoupla.

V létě vám zase náklady na chlazení prostoru mohou výrazně pomoci snížit venkovní žaluzie. S nimi zastavíte teplo slunečních paprsků předtím, než začnou hřát do oken. Zamezí kontaktu interiéru s vnějším teplem a udrží stabilní vnitřní teplotu.

Fyzikální okénko: Venkovní žaluzie dokážou odrazit až 80 % veškerého tepla. Kolik světla a tepla to skutečně bude, závisí i na barvě žaluzií. Z hlediska odrazivosti světla je ideální béžová, bílá nebo stříbrná. Bílá totiž nejvíce světla odrazí, černá zase nejvíce pohltí. Pokud si zvolíte pro své žaluzie tmavší variantu, můžete přijít o podstatnou část jejich výhod.

10. Analyzujte spotřebu elektřiny v domácnosti

Jste v údivu z toho, kolik jste v posledním roce spotřebovali elektřiny? Překvapení bývá o to větší, když svou spotřebu v průběhu roku vůbec nesledujete. Ale jak můžete vědět, kde se ještě dá elektřina uspořit a na čem už šetříte maximálně? Sledujte, jak se vaše spotřeba vyvíjí. 

Elektroměr vám ukáže jen celkovou spotřebu, ze které jen stěží odhadnete, co přesně celková čísla zahrnují. S tím vám totiž pomohou chytré měřiče. Jde většinou o adaptéry do zásuvky, které neustále sledují, jaké množství elektrického proudu jimi prochází. Tímto způsobem můžete sledovat spotřebu jakéhokoliv spotřebiče ve vaší domácnosti. 

Čím lépe budete svou skutečnou spotřebu znát, tím lépe si ji dokážete ohlídat. Nezapomeňte si ale ohlídat také ceny od vašeho dodavatele!