Máte plynový kotel? Pak už asi víte, že byste se měli pravidelně věnovat jeho údržbě a také plnit určité povinnosti, které vám ukládá zákon. Jak se ale vyznat v tom, co potřebujete? A co vůbec servis a revize plynového kotle obnáší? Po přečtení tohoto článku budete mít ve všem jasno.

K čemu slouží servis a revize plynového kotle?

Proč je potřeba se o plynový kotel pravidelně starat a čistit ho? Především jde o vaši bezpečnost. Zanesený kotel znamená, že se sníží přívod vzduchu, což vede k nedokonalému spalování. Dochází poté ke vzniku oxidu uhelnatého, který se uvolňuje do okolních prostor. Nejčastější přičinou otrav tímto nebezpečným plynem je právě nevyčištěný kotel, a to platí především u starších spotřebičů. Nezapomeňte ale ani na pravidelné čištění a povinnou kontrolu komínu, neboli spalinových cest. I v komínu se totiž vlivem jeho neprůchodnosti může oxid uhelnatý hromadit a unikat do interiéru. 

Neměl by vás překvapit ani fakt, že nevyčištěný kotel je jednak náchylnější k poruchám a pravidelná péče může významně prodloužit jeho životnost. S péčí o kotel počítá i jeho výrobce a v případě poruchy v záruční době bude vyžadovat doklad o provedení kontrol, záruka vám totiž může jinak zaniknout. Pokud se o kotel nestaráte, pocítíte i zvýšenou spotřebu plynu. Bývá pravidlem, že čím déle kotel nebyl čištěný, tím více zaplatíte při vyúčtování. Nejde přitom o haléře, spotřeba se může zvýšit až o třetinu. 

Servis a revize plynového kotle: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Servis je pravidelná kontrola, kterou provádí certifikovaný servisní technik. Zahrnuje prohlídku funkcí jednotlivých částí kotle – bezpečnostních a plynových částí a výměníku, zároveň přitom provádí čištění. Od technika následně dostanete servisní protokol. Servis plynového kotle byste měli zajistit každý rok, není to ale vaše zákonná povinnost. Sice vám za neprovedení každoroční kontroly nehrozí žádná pokuta, rozhodně to ale neznamená,  že byste nad údržbou měli jen tak mávnout rukou. Na servis včetně čištění si připravte 1-2 tisíce korun. 

Revize je naproti tomu mimořádná kontrola, kterou budete zajišťovat jen v případě, že jste do domu nainstalovali nový kotel (tzv. výchozí revize). Vyžaduje ji zákon, hrozí vám tedy postih v podobě pokuty do výše 20 000 korun, pokud ji neprovedete. Většinou revizi zajišťuje rovnou dodavatel, od kterého jste kotel koupili. Revizní technik při ní zkontroluje, že je vše zapojené a utěsněné tak, jak má být a vystaví vám revizní zprávu. Zajištění revize může být v ceně kotle, případně si ji objednáte sami za cenu kolem tisícovky. 

Pokud kotel neměníte, nemusíte na revizi už myslet, pravidelně jednou za tři roky ji provádí pouze právnické osoby (tzv. provozní revize). Myslete také na to, že v určitých případech při připojení nového kotle budete potřebovat zajistit i revizi spalinových cest. Například pokud měníte kotel na pevná paliva za plynový. 

Už se vám to plete? Tak se podívejte na náš tahák, abyste věděli, kdy zajistit kontroly a revize plynového kotle i komínu. Termíny platí pro fyzické osoby (majitele rodinných domů a bytů). 

ÚkonFrekvence
Revize plynového kotlepouze 1x po instalaci 
Servis plynového kotle1x za rok (nepovinné)
Revize komínu (spalinové cesty)pouze v určitých případech
Čištění a kontrola komínu (spalinové cesty)1x za rok (povinné)

Pokud bydlíte v nájemním bytě, ověřte si s pronajímatelem, kdo péči o plynový kotel zajišťuje. Záleží totiž na vaší nájemní smlouvě. Obecně je zajištění servisních prohlídek povinností nájemce, zatímco revizi po výměně kotle zajišťuje pronajímatel.  

Jak servis a revize plynového kotle ovlivňuje pojištění?

Čistota a bezpečnost plynového kotle i spalinových cest je důležitá nejen pro vaše zdraví, ale i pro pojišťovnu. Pokud nezajišťujete pravidelné kontroly a spoléháte se na své pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti pro případ, že by vám kotel takzvaně “bouchl”, u pojišťovny narazíte. Co když dojde k nehodě a budete nárokovat plnění ze své pojistky? Připravte se na to, že pojišťovna bude pojistnou událost prošetřovat, a to včetně jejích příčin. Zanedbání pravidelného čištění může posuzovat jako porušení řádné péče o nemovitost a výplatu plnění částečně nebo úplně odmítnout. 

Staráte se o svůj kotel ukázkově? Dokumenty o revizi i pravidelných servisních kontrolách si uschovávejte, abyste v případě škody mohli pojišťovně doložit, že jste nic nezanedbali. 

Kdy si nechat kotel zkontrolovat? 

Nenechte nic náhodě a na servis plynového kotle myslete před každou topnou sezónou. Raději zajistěte kontrolu s předstihem, abyste měli kotel v odpovídajícím stavu ještě předtím, než na podzim začnete vytápět. Ještě nemáte “svého” servisního technika? Podívejte se například na web výrobce vašeho kotle, kde najdete doporučení na ověřené servisní techniky. Často také servisní prohlídky nabízí přímo dodavatelé plynu. Navíc vás i pravidelně na servis kotle upozorní. 

Období před začátkem topné sezóny je také vhodná chvíle na hledání úspory a srovnání cen plynu. Hledáte nového dodavatele plynu, který vám nabídne lepší cenu i zajištění výhodné servisní prohlídky? Srovnejte si nabídky na rixo.cz a už do minuty můžete najít dodavatele, který se o všechno postará za vás. A ještě k tomu ušetřit!