Pokud máte smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu s fixací, pak se toto téma týká právě vás. Musíte s koncem fixace něco řešit? Nebo naopak termín, kdy vám končí smlouva na energie, nemusíte vůbec hlídat? Prozradíme vám, proč byste neměli nechat věci jen tak plynout. 

Konec smlouvy s fixací (nebo také smlouvy na dobu určitou) některé domácnosti řeší s předstihem, jiní si ani skoro nevšimnou, že sjednaná doba u smlouvy na elektřinu nebo plyn už uplynula. Patříte do té druhé skupiny lidí? Ukážeme vám, proč se nespoléhat na automatické prodloužení smlouvy a raději se aktivně zajímat o jiné možnosti. 

Jak se dozvíte, kdy vám končí smlouva na energie? 

Víte, že máte smlouvu s fixací, ale netušíte, kdy přesně končí? Termín konce fixace najdete nejen ve smlouvě, ale i ve svém vyúčtování, a to zpravidla na jeho úplně poslední straně. V současnosti už ale nemusíte lovit mezi dokumenty v šanonech, snadno se vše podstatné včetně konce smlouvy dozvíte v internetové samoobsluze vašeho dodavatele i dalších online zákaznických aplikacích. Vždy můžete také jakýmkoliv způsobem se svou otázkou kontaktovat dodavatele napřímo.  

S tím, jak se datum konce fixace začne blížit, můžete očekávat, že se vám také ozve sám dodavatel. S koncem fixace totiž dostanete vždy také nový ceník, který může prozradit, zda se vám cena na další období zdraží nebo zlevní. Veškeré změny v ceně vám ale musí dodavatel předem nahlásit. Nejpozději 30 dní před koncem fixace tedy ve své fyzické nebo e-mailové schránce narazíte na upozornění, že vám “stará” fixace bude končit a rovnou dostanete i novou cenovou nabídku. 

Co očekávat, když vám končí smlouva na energie? 

Pokud se v případě konce fixace nebudete chtít zabývat hledáním jiného dodavatele, nemusíte dělat vůbec nic. Vždy totiž dodavatelé pokračují v dodávkách energií pomocí automatického prodloužení (nebo chcete-li automatické prolongace). Pokud vy zaslanou nabídku nerozporujete a nepodáváte u dodavatele výpověď, vše běží skoro jako při starém. Proč skoro? Očekávejte změnu v ceně i formě závazku.

Myslíte si, že po konci fixace už “jedete” jen podle nefixovaných cen podle ceníku dodavatele? Nemusí to tak být vždy. Dodavatel vás po konci fixace může na další období převést buď opět na fixaci, nebo na smlouvu na dobu neurčitou, tedy na nefixovanou cenu. Postup, jaký dodavatel zvolí, naleznete vždy již v podmínkách své stávající smlouvy, neměl by vás proto překvapit. Zjistěte, jaký typ produktu bude po konci smlouvy následovat. Pokud byste v budoucnu přece jen chtěli od dodavatele odejít, bude pro vás informace o typu smlouvy důležitá.

Zůstat, nebo odejít? Je to na vás

Váš dodavatel vám může dát po konci smlouvy výhodnou nabídku, ale mnohdy nejde o tu nejlepší cenu na trhu. Naštěstí v tuto chvíli máte ideální příležitost se seznámit s aktuálními nabídkami celé řady dodavatelů třeba v online srovnání. A pokud vás některá z nabídek zaujme, rovnou ji můžete využít a dodavatele změnit. Porovnejte si nabídkové ceny dodavatelů s cenami vašeho dodavatele, zároveň ale také vezměte v potaz vaše preference týkající se například různé délky fixací nebo nabídky bez fixace.

Jaké z těchto dvou typů smluv vybrat, abyste měli nejlevnější ceny energií? To záleží především na vývoji trhu. V období, kdy jsou ceny na burze nízko, se vám vyplatí jít opět do fixace, například na 1-2 roky. Když naopak dosahují maxima, uvázat se na další období k vysoké ceně se vám nevyplatí, naopak raději s fixací počkejte. Nicméně i z nevýhodné fixace můžete v průběhu smlouvy “vycouvat”, počítejte ale se smluvní pokutou.


Rozhodujete se, co uděláte, až vám skončí smlouva na energie? Podívejte se nejprve na aktuální nabídky dodavatelů právě pro vaše odběrné místo. Kde? Přece na RIXO.cz. 


Jak na změnu dodavatele ke konci fixace

Pokud se rozhodnete svého dodavatele elektřiny či plynu změnit, myslete na lhůtu, do kdy je potřeba smlouvu vypovědět. Smlouvu vypovězte s účinností k datu konce fixace minimálně 20 dní předem. V případě, že tento termín nestihnete, máte ještě možnost podat výpověď do 10. dne před koncem vaší aktuální fixace. Ale pozor, to platí jen v případě, že vám dodavatel cenu na další období zvýšil

Když ale chcete dodavatele změnit, měli byste se o nabídky dalších dodavatelů zajímat s předstihem, a to alespoň 3 měsíce před “dnem D”. Srovnání nejvýhodnějších nabídek a uzavření smlouvy zvládnete za pár minut, počítejte ale s časovou rezervou pro vyřízení nové smlouvy na straně vašeho nového dodavatele. Většinou převod vašeho odběrného místa k jiné společnosti trvá pár dnů, v období Vánoc a jiných svátků se ale může proces protáhnout na pár týdnů. 

Jak vybrat dodavatele (znovu a lépe)

Co je při výběru dodavatele nejdůležitější? Zaměřte se nejen na cenu, ale také na smluvní podmínky vybrané nabídky, stabilitu dodavatele a ohlasy jeho zákazníků. V našem srovnání najdete jen ověřené, renomované a stabilní dodavatele elektřiny a plynu, můžete si tak být jistí, že vás žádné překvapení v průběhu smlouvy nečeká.

Do rozhodování mezi nabídkami mohou vstoupit i různé výhody, které vám dodavatel poskytne při podpisu smlouvy (tzv. akviziční bonusy). To může být třeba sleva z prvního vyúčtování, nabídka slev v různých obchodech nebo servis elektrospotřebičů zdarma. 

Změny dodavatele není potřeba se bát. Pokud si vyberete některou z nabídek našich partnerských dodavatelů, specialisté RIXO.cz celou změnu dodavatele zprocesují za vás. Stačí si jen nabídky srovnat, vybrat si tu nejlepší a pak už se jen těšit na nižší účty za energie. Tak do toho!