Bronzové opálení je módní, žádané a často bývá také předmětem komplimentů po vašem návratu z dovolené. Proč se tedy o snědou kůži nesnažit? Alespoň jeden dobrý důvod se najde. Opalování je jednou z nejčastějších příčin vzniku melanomu, tedy obávané rakoviny kůže. A to i s ochranou proti UV záření.

Sluneční záření a jeho UV paprsky mají na člověka celou řadu pozitivních účinků, mezi které patří i umožnění syntézy životně důležitého vitamínu D, s ničím se to ovšem nemá přehánět. A to právě kvůli UV záření, které je schopné nejen poškození kožní tkáně, ale i základního kamene našeho bytí – buněčné DNA. 

Jak nám slunce škodí?

Ujasněme si, že samotné sluneční paprsky za nic nemohou. Ničivé účinky má zejména UV záření, které je pouhým zlomkem veškeré sluneční radiace dopadající na Zemi. Možná si ještě vzpomínáte na lekce z fyziky a základy optiky, kde jste se poprvé dozvěděli, že ultrafialové záření je definováno krátkou vlnovou délkou (v nanometrech, nm). Světlo tak krátké vlnové délky není viditelné lidským okem, o to nebezpečnější pro vás ale je. Pojďme na to mrknout! Porozumění fyzikálním procesům vám pomůže si představit, k čemu vlastně dochází, když to s opálením přeženete. 

Jaké typy UV záření známe a jaké účinky mají? 

UVA záření (vlnová délka 315-400 nm)

UVA záření představuje drtivou většinu všeho záření v UV spektru v naší atmosféře. Bez problému proniká všemi vrstvami atmosféry na Zemi a nezastaví ho ozonová vrstva ani mraky. Tento typ záření tedy vaši pokožku ovlivňuje nejen na přímém slunci, ale i když je oblačno a dokonce UVA záření zaznamenáváme i v noci. Vzhledem k tomu, že UVA záření má ze všech typů UV záření nejdelší vlnovou délku, proniká pokožkou až do jejích spodní vrstvy, kterou nazýváme “škára”.

Jaký je důsledek? Částice záření zde “naráží” do kožních buněk a poškozují je. UVA záření nemá příliš velkou energii, poškozování buněčných struktur je tedy pozvolné a zprvu neznatelné. V dlouhodobém horizontu se ale toto poškození projevuje viditelným předčasným stárnutím a zvrásněním kůže, jejíž poškozené buňky nedokáží produkovat kolagen, elastin a další proteiny jako dříve. 

UVB záření (vlnová délka 280–315 nm)

UVB záření je druhým typem ultrafialového světla, které k nám míří společně s teplými slunečními paprsky. Stejně jako UVA prochází ozonovou vrstvou, ovšem velká část UVB je v ní kvůli kratší vlnové délce zachycena a také tyto částice neprochází mraky. Riziko tedy představuje především vystavení pokožky přímému slunci. Neprojde tak hluboko do kůže, ale jeho částice nesou vyšší energii než UVA. V samotné epidermis (vrchní vrstvě kůže) pak nabité částice UVB o to víc “naráží” do buněk, chromozomů a jejich nejmenších jednotek, tedy DNA. Efekty UVB záření jsou tedy samozřejmě také dlouhodobé, způsobují ale i krátkodobé změny jako opálení a (méně žádané) spálení kůže.

Hodí se také dodat, že hezké opálení je ovšem jen vedlejším efektem vystavení kůže slunci. Účelem ztmavnutí kůže je obrana před škodlivým zářením, za což jsou zodpovědné melanocyty, které v reakci na UVB záření produkují tmavý pigment melanin. Pamatujte, že kůže není jediný orgán, kterému UVB záření škodí. Poškození se týká očí, a to především rohovky a sítnice. Sluneční brýle s UVA a UVB filtrem tedy mějte vždy po ruce. 

Škodlivé účinky UV záření

UVC záření (vlnová délka 185-279 nm)

Kolik toho ještě bude…? Nebojte, tady končíme, a navíc uvádíme UVC záření jen pro úplnost. Naštěstí vysoce energetické částice UVC záření se “spotřebují” chemickou reakcí již ve stratosféře. Neprochází atmosférou a nemusíte se tedy bát expozice tohoto záření při pobytu na slunci. Velmi nebezpečné by ale bylo vystavení UVC záření z umělých zdrojů.

UVC záření je označováno jako “germicidní”, neboť velmi úspěšně likviduje buňky, a to především mikroorganismy. Používá se proto k desinfekci prostorů a má ničivý vliv na zdraví kůže i očí člověka. Způsobuje dokonce reakce podobné popáleninám.

Slunce vs. solárium: Co je lepší?

UV spektrum přirozeného slunečního záření se skládá z drtivé většiny především z UVA (cca 95 %) a z menšiny z nezachyceného UVB (cca 5 %). Velmi podobný poměr typů záření nacházíme i v soláriích. Vůbec si tedy nepomůžete, když lehátko na zahradě vyměníte za lehátko v salonu. A to samozřejmě vždy počítáme s tím, že se chráníte odpovídajícími ochrannými produkty. 

Závěry některých klinických studií dokonce uvádí, že solárium je pro vaši kůži ještě škodlivější než přirozené sluneční záření. Nejenže časté návštěvy solárií kůži poškozují a způsobují její předčasné stárnutí, alarmující jsou především karcinogenní účinky intenzivního ozařování kůže. Riziko rakovinného bujení je u věrných návštěvníků solárií zkrátka násobně vyšší než u lidí, kteří sem tam chytají bronz s adekvátní ochranou pomocí SPF na dovolené, a nepřekvapivě také dramaticky vyšší než u lidí, kteří se cíleně neopalují vůbec.  

Škodlivé účinky UV záření

Existuje zdravé opalování?

Pokud bychom se zaměřili pouze na produkci vitamínu D a pozitivní účinky na lidskou psychiku, pobyt na slunci rozhodně nezavrhneme. Ale bohužel, cílené opalování není s ohledem na zvýšené riziko vzniku melanomu zdravé nikdy. Rizika můžete jedině snížit, a to dobře zvolenou ochranou v podobě nejrůznějších opalovacích krémů. Při delším pobytu na slunci volte produkty s nejvyšším SPF (50+), nanášejte je pravidelně znovu. Nezapomeňte ani na citlivá místa, která jsou exponovaná slunečním paprskům. Těmi jsou například nos, uši nebo zadní část krku. 

Chcete předcházet hlubokým vráskám a “papírové” pokožce? Každý dermatolog by vám doporučil, abyste si zvykli používat opalovací krém na obličej a další nezahalené části těla každý den, ať už je zataženo nebo slunečno, v létě i v zimě. Jak už totiž víte, UV záření nějaké mráčky na obloze vůbec nezastaví. I když v zimě intenzita slunečního záření není tak významná, rozhodně není zanedbatelná. 

Preventivní prohlídka může zachránit život

Užíváte si sluníčka a snědého opálení? Nezanedbávejte důležitost preventivní prohlídky znamének, která může včas odhalit melanom. Prohlídky u dermatologa se nebojte. Vyšetření znamének není bolestivé ani nepříjemné. Má jen samé výhody. Včasný záchyt nádoru kůže může znamenat mnohem kratší a snazší léčbu s velmi vysokou úspěšností. A detailní vyšetření znamének je samozřejmě hrazeno z vašeho zdravotního pojištění. 

Když už odejdete z preventivní prohlídky se špatnými zprávami, nepropadejte panice. Proces léčby a rekonvalescence sice může být náročný, můžete ale využít pomocnou ruku v podobě životního pojištění s pojištěním závažných nemocí. Pojištění pomůže nejen v okamžiku diagnózy nádorových onemocnění včetně melanomu a dalších typů rakoviny kůže, ale také při výskytu kardiovaskulárních, neurologických a dalších vážných chorob.  

Ještě své životní pojištění nemáte? Podívejte se, jak by vypadalo kvalitní a výhodné pojištění právě pro vás. Ale samozřejmě se nejdřív nezapomeňte pořádně namazat!