Na dovolené v zahraničí vás může snadno potkat úraz i nepříjemná nemoc, která vám dokáže zkazit celý pobyt. Tomu nejhoršímu můžete předejít správně vybavenou lékárničkou. Cestovní lékárnička se neztratí nikdy, ale zvlášť se vám bude hodit, když cestujete po subtropech nebo tropech nebo plánujete podávat náročné sportovní výkony. 

Základem bezpečného cestování je opatrnost a prevence. I sebeopatrnější cestovatelé ale občas nepředejdou úrazu nebo nemoci. Vyplatí se tedy být připraven na různé scénáře a mít po ruce i odpovídající vybavení. To samozřejmě také předpokládá, že víte, jak s ním nakládat. 

Na co se zaměříme?

Zdravotní prevence: Co stihnout před odjezdem?

  • Seznamte se s doporučenými očkováními: Při cestách mimo domovský kontinent se můžete setkat s viry a bakteriemi, které se u nás nevyskytují. Je proto rozumné se pro jistotu nechat na některá specifická onemocnění naočkovat, zároveň některá očkování jsou i povinná. Vakcínu na “cestovatelské” nemoci si hradí sám očkovaný, ale obezřetnost by měla být na prvním místě. Orientovat se můžete podle seznamu SZÚ nebo zajít na konzultaci do některého z center cestovní medicíny.
  • Načtěte si o možných rizicích v destinaci: Očkování vás neochrání ve všech situacích. Bude se vám hodit informace například o kvalitě kohoutkové vody, potravin i úrovni lékařské péče. Čím lépe zjistíte, na co si dávat pozor, tím lépe se můžete připravit. 
  • Vyrážíte dál od domova? Zvažte registraci do systému DROZD Ministerstva zahraničních věcí ČR. Dáte tak státu vědět, že na vás má myslet, pokud se vaše destinace stane dějištěm nepokojů nebo ji stihne přírodní katastrofa. 
  • Předzásobte se pravidelně užívanými léky: Pokud berete léky každý den nebo jen při výskytu určitých obtíží, nezapomeňte si zkontrolovat, že jich vám na dovolenou zbývá dost, případně si ještě přibalte separátně jedno platíčko do rezervy, kdyby došlo třeba ke ztrátě zavazadla.
  • Sjednejte si cestovní pojištění: Na kvalitní cestovko rozhodně nezapomeňte, ať už jedete kamkoliv. Vždy byste měli dávat důraz na nastavení vhodného limitu pojištění léčebných výloh, které vám zajistí úhradu případné neodkladné lékařské péče. 

Cestovní lékárnička přijde vhod

Proč nezapomenout na cestovní lékárničku? Menší poranění nebo první příznaky nemoci můžete v mnoha případech sami vyřešit vhodnou samoléčbou. Samozřejmě je nutné si uvědomit, že z malárie se sami dovezenými přípravky nevyléčíte, ale dobré vybavení ve vaší lékárničce může znamenat, že zamezíte vážnějším následkům úrazu nebo zhoršení běžných zdravotních obtíží bez nutnosti shánět lékaře. 

Cestovní lékárničku si můžete zakoupit v celé řadě obchodů nebo si ji poskládat sami. Nesázejte ale na svou vysloužilou autolékárničku – obsah (zpravidla) nevalné kvality i kvantity by vám nemusel pomoci. 

Jak má vypadat cestovní lékárnička? 

Čím naplnit svou cestovní lékárničku? Tady máte jednoduchý seznam věcí, které vám mohou v nouzi pomoci, ovšem samozřejmě vždy berte v úvahu, kam jedete i jaké činnosti plánujete provozovat: letní a zimní dovolená si žádá jiné vybavení lékárničky. My se teď zaměříme na letní variantu

Základní zdravotnické potřeby a ochranné přípravky

  • Náplasti, náplasťové stehy, sterilní obvazy a nůžky 
  • Trojcípý šátek – pomůže jako provizorní fixační obvaz nebo jako škrtidlo 
  • Opalovací krém a sprej či krém s panthenolem na ošetření spálení kůže
  • Repelent, nejlépe s vyšším obsahem látky DEET
  • Univerzální dezinfekce pro ošetření ran, bodnutí hmyzu ad. 
  • Chladivý gel na popáleniny

Léčivé přípravky

  • Nezapomeňte na své pravidelně užívané léky (i do rezervy)
  • Léky proti bolesti (= analgetika), např. volně prodejné léky s paracetamolem
  • Léky proti alergii (= antihistaminika), např. tablety či gely na potlačení svědění po štípnutí hmyzem nebo žahnutí medúzou
  • Přípravky proti zažívacím potížím, např. žvýkačky či léky proti nevolnosti a zvracení, aktivní uhlí, léky proti průjmu
  • Oční kapky na výplach oka při podráždění a jiných obtížích
Cestovní lékárnička

Když ošetření svépomocí nestačí, využijete cestovní pojištění

Bez cestovního pojištění nedá ránu ani zkušený dobrodruh. Za pár korun si totiž cestovním pojištěním zajistíte širokou ochranu pro případ nahodilého úrazu i nemoci a můžete bez obav navštívit místní kliniku, pojišťovna vám totiž například zaplatí jak převoz do nemocnice, tak i samotnou nutnou léčbu. To zajišťuje hlavní část cestovního pojištění, tedy pojištění léčebných výloh

Vzhledem k tomu, že vás jako turistu může vyjít ošetření nebo třeba i převoz zpět do vlasti velmi draho, nepodceňujte u léčebných výloh nastavení správného limitu. Po Evropě vám bude stačit krytí do výše 5 milionů Kč, mimo Evropu zvolte limit minimálně 10 milionů Kč.

Pokud chcete trávit dovolenou aktivně, přihoďte si k pojištění i rizikové sporty. V základním cestovku máte kryté běžné rekreační sporty, ale například náročnější turistika nebo potápění už nemusí být v základu pojištěné. Věnujte tedy chvilku pročtení seznamu rizikových sportů u zvolené pojišťovny, každá totiž rizikové sporty posuzuje jinak

Kdykoliv také narazíte na nějaký zdravotní (i jiný) zádrhel, budete mít k dispozici asistenční službu na telefonu. Ta vás bude navigovat a doporučí vám vhodné zdravotnické zařízení v místě vašeho pobytu. Číslo na asistenční linku si pečlivě uložte, nebo rovnou využijte možnost mít asistenční kartičku v mobilní aplikaci RIXO. Stačí si jen srovnat a sjednat cestovní pojištění na RIXO.cz a my vám ji tam automaticky uložíme!