Jste zvyklí, že mazlíček přiběhne na povel, ale tentokrát vaše volání zůstává nevyslyšené a po čtyřnohém kamarádovi není vidu ani slechu? Přichází čas pátrat. Možná budete překvapeni, že i s hledáním ztraceného mazlíčka může pomoci pojištění. 

Ztracení pejska nebo kočky může mít nespočet příčin. Někdy je na vině stres, jindy zase obyčejná zvědavost. Jakmile zjistíte, že něco není v pořádku, pusťte se do akce – čím dříve začnete mazlíka hledat, tím vyšší je šance dobrého konce. Nezapomeňte, že psi i kočky jsou inteligentní zvířata a v mnoha případech se k vyděšenému páníčkovi vrátí, jako by se vůbec nic nestalo. 

Co dělat, když se ztratil pes?

Pokud víte, odkud se vám mazlík ztratil, porozhlédněte se po okolí tohoto místa a co nejdéle na místě zůstaňte. Psi se i po delší době často vrátí na místo, odkud se vzdálili – ať už se jedná o vaši zahradu nebo park, kam chodíte psa venčit. K návratu na místo pejskovi pomůže také vaše pachová stopa například v podobě kusu vašeho oblečení. Známá vůně dobře poslouží i v případě, že jste psa na rozpoznávání pachů necvičili. Jde zkrátka o přirozenou reakci. 

Rizikové může být zaběhnutí v lesích, zejména během hlavní lovecké sezóny v průběhu podzimu a zimy. Nejenže může dojít k omylu myslivce, v některých případech je dokonce zásah myslivce vůči volně pobíhajícím psům povolený. V takové situaci se raději ihned snažte kontaktovat místní mysliveckou stráž

Co dělat, když se ztratila kočka?

Jaké by měly být vaše první kroky v případě ztráty kočky? Pokud nejsou na venkovní výlety příliš zvyklé, spíše se budou bát a po okolí se budou pohybovat spíše opatrně a uvážlivě. Vzhledem k tomu, že jim je dobře v teplých a stísněných prostorech, v obytných zónách se často rády schovají pod auto, podél plotů a zdí, v keřích i ve výškách, kde mají přehled o veškerém dění. Ze všeho nejdříve ale pořádně prozkoumejte vlastní dům a celý pozemek. Kočky jsou mistři úkrytů a zabydlet se mohou takřka v každém zákoutí vašeho domova. 

Co dělat, když se ztratí kočka?

Hledání koček má ještě jedno specifikum. Aktivita koček se koncentruje nejčastěji do období soumraku a časného svítání. Vydejte se na průzkum i ve tmě a hledejte pár svítících očí. Spoléhat byste se měli především na svůj zrak a známý hlas. Komplikovat se může nejen nalezení, ale i “odchyt”. Zvláště plaché kočky vás mohou pořádně potrápit a k odchytu budete muset zavolat profesionální pomocníky prostřednictvím městské policie nebo útulku. 

Kde nahlásit ztrátu psa nebo kočky?

Vzhledem k tomu, že mazlíčci jsou v Česku populární, existuje i mnoho služeb, které vám s hledáním psa nebo kočky mohou pomoci. V této záplavě není lehké se vyznat. Tak hezky popořádku: kam byste se měli obrátit nejdříve? Nejlépe uděláte, pokud ztrátu mazlíčka nahlásíte na městskou policii, případně obecní úřad. To je i podmínkou výplaty plnění náhrady nákladů na hledání zvířete, pokud využijete své pojištění mazlíčka


Pojištění mazlíčků vám pomůže s náklady na veterinární péči, náhradu škod způsobených zvířetem, hledání zaběhlého psa nebo kočky a spoustu dalších výhod. Jak najít to nejvýhodnější? Srovnejte si pojištění mazlíčků na RIXO.cz.


Kam se obrátit, abyste zvýšili šance na rychlé nalezení? Hledání mazlíčka usnadní čip, který nyní povinně musí mít každý pes. Zvíře pak může být vytrasováno na základě čísla čipu v Národním registru majitelů čipovaných zvířat. Rozhodně se vyplatí nahlásit ztrátu i zde a sledovat, zda v registru nebude zaznamenán také nález psa. Kočky čip mít nemusí, rozhodně ale při hledání pomůže. Není se třeba bát velké investice. Čipování u veterináře stojí zhruba 500 korun. Čip je u pejsků i kočiček navíc jednou z podmínek sjednání pojištění mazlíčka

Oslovte také místní útulky, komunitní skupiny nebo specializované servery. Už jen upozornění na ztrátu s fotkou a popisem mazlíka může pomoci s hledáním. Všímaví lidé totiž budou vědět, kam se obrátit, když pejska nebo kočku náhodou zahlédnou. Za pokus stojí i kontaktování veterinárních klinik. Při hledání můžete využít celou řadu online kanálů, které jsou určené přímo k tomuto účelu. Zkuste se podívat například na Psího detektiva. A pomohou i klasické letáčky na budovách nebo autobusových zastávkách.   

Jak předejít ztrátě mazlíčka? 

Co udělat, abyste se příště ztrátě psa nebo kočky, která je stresující pro vás i samotné zvíře, do budoucna vyhnuli? Pokud není váš mazlík vykastrovaný, nečekejte a naplánujte si návštěvu veterináře. Kastrace psa i kočky zabrání velké části ztrát, zranění i úmrtí domácích zvířat. 

Není doporučeno nechávat volně běhat koťata nebo štěňata, která se nedokáží ve venkovním prostředí ještě dobře orientovat a jsou podobně nepředvídatelná jako “člověčí” děti. Vzhledem k tomu se výrazně komplikuje i jejich nalezení a zvýšené riziko úrazu jim hrozí i na ulicích, a to nejen co se týče projíždějících aut, ale třeba i stavebních prací na vozovkách nebo chybějícího poklopu u kanalizační šachty. 

Život s mazlíčkem vám za jakýchkoliv okolností usnadní lokalizační GPS čip na obojek. Díky němu máte možnost mazlíčka sledovat pomocí mobilního telefonu, ať už se bude schovávat kdekoliv. Koupíte ho za cenu v rozmezí 1-2 tisíce korun a sloužit vám bude po celý život mazlíka. 

Ještě nemáte čtyřnohého miláčka pojištěného? Pojištění mazlíčka využijete u veterináře i při hledání ztraceného nebo odcizeného psa či kočky. Srovnejte si nabídky pojištění na RIXO.cz. Stačí jen vyplnit krátký dotazník a už do minuty si můžete prohlížet nejvýhodnější nabídky pojištění.