Cena povinného ručení nejvíce narůstá u rizikových skupin řidičů, tedy u těch, kteří často bourají. U vzorných a bezeškodných řidičů se pojišťovny naopak snaží cenu povinného ručení snižovat. Každá pojišťovna bere pro výpočet pojištění v úvahu trochu jiné parametry, proto není snadné určit obecně platnou částku. Použitím specifických informací však můžeme dojít alespoň k přibližné ceně u každé pojišťovny.

Jaké faktory určují výši ceny povinného ručení? 

Cena záleží na podmínkách konkrétních pojistitelů, přičemž každá pojišťovna pro výpočet ceny používá trochu jiné parametry, a to jak u vozidla, tak u pojistníka. Cena tedy závisí na řidiči i vozidle.




Co má vliv na cenu u vozidla? 

  • kategorie vozidla (zda se jedná o osobní, nákladní apod.), 
  • užití vozidla (na běžný provoz, taxislužbu apod.),
  • objem motoru a výkon vozidla, 
  • značka a model vozidla, 
  • rok výroby vozidla, 
  • typ paliva. 


Co má vliv na cenu u pojistníka? 

  • věk, 
  • trvalé bydliště, 
  • bonus a malus. 

Pojistné se určuje podle tolika kritérií, že žádný univerzální ceník povinného ručení nenajdete. Pojišťovny si stanovují ceník samy, i když zohledňují víceméně stejná kritéria, která ovlivňují výslednou cenu pojištění. Pokud chcete cenu zjistit, můžete využít srovnávače pojištění, do kterých zadáte údaje o vozidle a o pojistníkovi.  

1. Věk pojistníka (majitele) 

Pojistné pro čerstvé řidiče bývá podstatně dražší. Mladý dospělý, novopečený řidič s ještě mokrým řidičákem představuje pro pojišťovny rizikovou skupinu, protože se jedná o nezkušené jedince. 

Centrum dopravního výzkumu (zkratka CDV) zpracovává statistiky nehodovosti. Dle tohoto institutu způsobují mladí nezkušení řidiči nejvíce nehod. Pojišťovny pak tyto statistiky berou v potaz při uzavírání pojištění.  

Proč jsou mladí řidiči rizikovější? Nejenže mají omezenější schopnost identifikace rizika, ale také zvýšenou potřebu ho podstupovat. Svou roli hrají i osobnostní a sociokulturní faktory a zvýšená důvěra řidičů ve vlastní řidičské schopnosti.  

2. Typ a stáří automobilu 

Automobil je spotřební zboží. V České republice je průměrné stáří vozidla 15 let. Svou roli zde hraje i to, že se do ČR dováží spousta ojetin ze zahraničí.  

3. Bydliště 

Jedním z klíčových parametrů, podle kterých je počítána cena za pojištění vozidla, je pro většinu pojišťoven trvalé bydliště. Některé pojišťovny vyhodnocují velká města jako více riziková, a to z důvodu vyššího provozu na silnicích. Vesnice se naopak z hlediska pravděpodobnosti nehody jeví méně rizikově. 

4. Bonusy a malusy 

Systému bonusů a malusů se v České republice uplatňuje již od roku 2000. V té době vstoupil v platnost aktuální systém povinného ručení. Jedná se o posouzení rizikovosti řidiče, přičemž maximální bonus činí 50 %. Pokud často bouráte, dostanete naopak od pojišťovny přirážku (malus). 

5. Roční nájezd kilometrů 

Pokud ročně najezdíte méně než 15 000 km, tak platíte za povinné ručení nižší částku. Těchto hodnot dosahuje přibližně 75 % řidičů a řidiček v České republice.  


Porovnání cen povinného ručení pro rok 2024 

PojišťovnaCena s bonusyCena bez bonusů
ČPP od 1 498 Kčod 4032 Kč
ČSOB Pojišťovnaod 1 663 Kčod 5 910 Kč
Generali Česká pojišťovna od 1 624 Kčod 4716 Kč
Pillow od 2 026 Kčod 4 695 Kč
PVZPod 2 048 Kčod 5 204 Kč
Direct od 2 066 Kčod 6 190 Kč
Allianz od 2 339 Kčod 4 695 Kč
Kooperativa od 2 491 Kčod 4970 Kč
Slavia od 2 630 Kčod 5 260 Kč
Uniqa od 3 063 Kčod 7 258 Kč
Příklad: Cena povinného ručení u automobilu Škoda Fabia, 1,2 litrů, rok výroby 2003, věk pojistitele 46 let, oblast Kadaň.



Jaké další parametry hýbají s cenou povinného ručení? 

Do ceny povinného ručení se promítají například sjednané asistenční služby, pod které většinou spadá příjezd asistenční služby na místo nehody či poruchy, oprava vozidla na místě a také odtah nepojízdného vozidla do nejbližšího servisu. Svou roli i hraje frekvence placení povinného ručení. Můžete platit ročně, pololetně nebo čtvrtletně, přičemž za roční platbu většinou dostanete slevu. 


Jak získat nejlevnější povinné ručení? 

Rádi byste si ujednali nižší cenu povinného ručení? V tom případě byste se měli řídit těmito radami:  

  1. Srovnejte si nabídky různých pojišťoven – Můžete zkusit například online srovnávač RIXO.cz, který vám pomůže to nejlevnější povinné ručení získat. 
  1. Každý rok si pojistnou smlouvu nechte zkontrolovat – Každoročně byste si měli nechat smlouvu zkontrolovat a případně aktualizovat. Podmínky i ceny se časem mění. 
  1. Zkontrolujte si, zda potřebujete všechna připojištění – Méně je někdy více. Můžete přijít na to, že si nějakou službu platíte zbytečně.  
  1. Přejděte k cenově výhodnější pojišťovně – Zadali jste si údaje do vyhledávače a zjistili jste, že jinde můžete mít pojištění levnější? V tom případě neváhejte a přejděte v nejbližší možné době k jiné pojišťovně.  


Jak získat přesnou cenu povinného ručení? 

Nejjednodušším způsobem je použít srovnávač pojištění a vyplnit potřebné údaje. Například na srovnávači rixo.cz stačí zadat jen SPZ vozidla a technické údaje vyplní za vás. Pak je nutné zadat několik osobních údajů, jako jméno a bydliště, ale i rodné číslo, bez kterého nelze ověřit bonusy za bezeškodní průběh a bez bonusů by nabídka byla velmi nepřesná a mohla se lišit i o několik tisíc korun.