Roky koronavirové krize cestování moc nepřály. Většina z nás vsadila na tuzemské dovolené, sousední země nebo ověřené přímořské destinace v Evropě. S uvolněním posledních opatření znovu roste i chuť Čechů cestovat i za exotikou. A oprašují své cestovní pasy. Propadl vám? Řešíte, jestli ho potřebujete i pro své děti? Jak dlouho trvá jeho vydání? Čtěte dál.

Co je to biometrický cestovní pas?

Biometrický cestovní pas (někdy jen také e-pas nebo ePas) obsahuje strojového zápisu všech osobních údajů také čip (zabudovaný v plastové stránce), na kterém jsou zaznamenány vaše biometrické údaje: rysy obličeje a otisky prstů (ty se snímají osobám starších 12 let). Právě čip je symbolicky vyobrazen i na obalu (jde o piktogram pod státním znakem a nápisem CESTOVNÍ PAS ve zlaté barvě).

U osob starších 15 let pas platí 10 let, u mladších poloviční dobu, tedy 5 let. Dítě by si ovšem na pasové fotce mělo být podobné, takže pokud zařizujete pas pro ročního kojence, neutěšujte se tím, že si s ním vystačí do první třídy.

Biometrické pasy se v Česku vydávají od 1. září 2006 (do roku 2016 jste si mohli zažádat také o běžný pas, nyní jsou všechny pasy automaticky biometrické). 

Kde se podává žádost o cestovní pas?

O cestovní pas si můžete zažádat:

  • u libovolného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22 (pokud nepotřebujete vydání do 24 hodin)
  • u Ministerstva vnitra (pokud žádáte o vydání pasu v jedné z expresních variant) 
  • v zahraničí u zastupitelského úřadu České republiky (s výjimkou konzulárního úřadu vedeného honorárním konzulárním úředníkem)

Náš článek se soustředí především na první dvě varianty. Vydání pasu v zahraničí doporučujeme řešit přímo s ohledem na konkrétní zemi.

Jaké doklady jsou potřeba při žádosti o cestovní pas?

Co si s sebou na obecní úřad s rozšířenou působností přinést? 

  • dospělým Čechům stačí občanský průkaz, platný cestovní pas nebo jiný doklad, který prokazuje správnost zapisovaných osobních údajů (např. rodný nebo oddací list)
  • cizinci potřebují doklad o státním občanství, pokud o pas žádají poprvé (a nemají trvalý pobyt na území České republiky)
  • zákonní zástupci osob mladších 15 let si nachystají rodný list, občanský list nebo platný cestovní pas zastupovaného 

Pokud jste vystupujete v roli poručníka, opatrovníka, pěstouna atd., nezapomeňte si přinést doklady prokazující oprávnění k podání žádosti.

Hlavu si naopak nedělejte s průkazovou fotkou, vyfotí si vás přímo na úřadě.

Jak dlouho trvá vydání cestovního pasu?

Úřady v Česku mají na vydání pasu ze zákona 30 dní. V praxi ovšem bývá vyřízení žádosti kratší, obvykle máte nový pas připravený zhruba do dvou týdnů.

Podívali jste se na platnost svého pasu těsně před odletem na dovolenou mimo EU a nemůžete čekat zmiňovaných 30 dní? Nebo sice ještě platný je, ale nesplňuje podmínku některých států, které požadují, aby doba platnosti pasu cizince přesahovala plánovanou dobu pobytu minimálně o 6 měsíců?

Nezoufejte, ještě tu jsou expresní žádosti se zkrácenou lhůtou vydání. Vybrat si můžete mezi dvěma variantami: do 5 pracovních dnů nebo do 24 hodin. Zkrácená lhůta vydání je zpoplatněna.

Jak získat cestovní pas na počkání (do druhého dne)?

Nestačí vám ani 5denní lhůta na vyhotovení nového dokladu? Od roku 2018 Ministerstvo vnitra nabízí i vydání pasu do 24 hodin. Pokud se smíříte s tím, že za pas zaplatíte desetkrát víc než žadatelé, kteří na nový doklad nespěchají. Cestovní pas musíte převzít přímo na Ministerstvu vnitra (zažádat o něj jde také na obecních úřadech s rozšířenou působností), které sídlí na adrese Na Pankráci 72, Praha 4.

Úřední hodiny úseku občanských průkazů a cestovních dokladů si vždy před návštěvou ověřte na webu ministerstva. V době publikace našeho článku jsou následující:

  • Po, St: 8:00–⁠11:00, 13:00–⁠17:00
  • Út, Čt:  8:00–⁠11:00, 13:00–⁠17:00
  • Pá: 8:00–⁠11:00, 12:00–⁠14:00

Jaká je cena za cestovní pas?

Za vydání nového pasu budete platit správní poplatek (ať už žádáte kvůli propadajícímu dokladu, ztrátě pasu nebo změně jména). Za předpokladu, že žádost i převzetí hotového dokumentu řešíte na stejném úřadu, platíte poplatek celý najednou společně s podáním žádosti. Když se rozhodnete např. podat žádost u obecního úřadu obce s rozšířenou působností a převzít pas u Ministerstva vnitra, připravte se na dvě transakce. 

Lhůta (rychlost vydání)Cena pro občana staršího 15 letCena pro občana mladšího 15 let
Standardní (30 dní)600 Kč100 Kč
Zkrácená (5 pracovních dní)3000 Kč 1000 Kč
Expresní (do 24 hodin)6000 Kč2000 Kč

Pokud cestovní pas vydaný ve lhůtě 30 dnů chcete převzít u jiného úřadu, než kde jste podali žádost, připravte si ještě 100 Kč navíc. Platbu lze provést hotově i kartou.

Kdy je potřeba cestovní pas?

Cestovní pas potřebujete, pokud cestujete mimo země Evropské unie.

Potřebuje dítě cestovní pas?

Každý občan České republiky, včetně nezletilých dětí, musí mít při cestách do jiných zemí Evropské unie svůj vlastní platný cestovní doklad, tedy cestovní pas nebo občanský průkaz. Pravidlo “jeden cestující, jeden doklad” platí od 26. června 2012. Evropské standardy tak ukončily dřívější praxi, kdy se děti zapisovaly do cestovních pasů rodičů. Od roku 2012 mohou také děti dostávat vlastní průkazy už od narození, ne až od patnácti let jako dosud. Běžnější ovšem je, že dětem do 15 let rodiče zažádají právě o pas. 

V jakých případech cestovní pas nepotřebujete?

Protože je Česká republika členskou zemí EU, nejste povinni při překračování státních hranic v rámci Schengenu předkládat ani cestovní pas, ani občanský průkaz. Dočasné hraniční kontroly mohou země schengenského prostoru zavést ve výjimečných situacích. Přesto potřebujete i u cest po Evropě občanku, která potvrzuje vaši totožnost. Řidičský průkaz ani platební karty jako platné cestovní doklady nefungují. Pokud si chystáte do Velké Británie, neobejdete se bez cestovního pasu. To platí i v případě, že v Londýně (nebo jiném britském městě) pouze přestupujete.

Které země patří do Schengenského prostoru?

Belgie, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.

Které země do Schengenského prostoru nepatří?

Bulharsko, Kypr, Irsko, Rumunsko.