Nejdřív vám jen proletí hlavou, že jste dlouho nebyli na technické. Pak se před další jízdou autem skloníte k registrační značce… a ta vaše obavy potvrdí. Máte propadlou STK. Panika? Pohoda? Ani jedno není na místě. Stačí se k situaci postavit čelem.

Jak dlouho platí STK?

O frekvenci návštěvy stanic technické kontroly nemusíte přemýšlet – určuje je za vás zákon. U zánovního vozidla s platnou technickou máte pokoj na 4 roky. Po těch se interval zkracuje na 2 roky. Řídíte motorku? Pak vás možná potěší, že u nového motocyklu se na první STK podíváte až po 6 letech, dále po 4 letech. 

V případě nově registrovaného vozidla proskenujte první sloupec. Majitelů ojetých vozů se týká ten druhý: 

Druh vozidlaPrvní STKNásledující STK
Osobní vozidla
Nákladní vozidla do 3,5 tun
Bržděné přívěsy do 3,5 tuny
Rolby, sněžné skútry
po 4 letechpo 2 letech
Autobusy
Nákladní vozidla nad 3,5 tuny
Přívěsy nad 3,5 tuny
Vozidla taxi
po 1 rocepo 1 roce
Motocykly, tříkolky, čtyřkolky
Nebrzděné přívěsy do 750 kg
po 6 letechpo 4 letech

Z registrační značky (dříve SPZ) zjistíte měsíc a rok platnosti. V tomhle bodě si pojďme vyvrátit rozšířený mýtus, že STK platí do konce měsíce uvedeného na nálepce. STK platí do dne, který najdete uvedený ve velkém technickém průkazu (alespoň pro rok 2023, pak ho novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích ruší). 

Návod, co dělat při propadlé STK

Pokud se vaše neblahé tušení naplnilo a vaše STK je propadlá, nezačínejte panikařit. S naším návodem ze situace vybruslíte bez postihu. Jak tedy postupovat?

  1. Vyhodnoťte, v jakém stavu je váš vůz. Prošvihli jste termín jen o chlup, nebo řešíte auto po dědečkovi, které roky stálo v garáži? Od stavu vašeho vozidla se bude odvíjet i pokuta, kterou při policejní kontrole riskujete. Vaše zdraví jistě zmiňovat nemusíme, že? 
  1. Objednejte se do servisu. V případě pochybností o bezvadném fungování vozidla se svěřte do rukou odborníků. Vyhnete se tak scénáři, ve kterém vás do servisu pošle STK (takže ji navštívíte a zaplatíte hned dvakrát). 
  1. Najděte si STK ve vašem okolí. Můžete samozřejmě přijet i bez objednání, ale je zbytečné pokoušet své štěstí a ztratit v servisu hodinu čekáním ve frontě. Seznam STK najdete v tabulce na stránkách Ministerstva dopravy, ale nejrychlejší odpověď vám poskytne váš vyhledávač. TIP: Fanouškům mapy.cz radíme zadat dotaz “stanice technické kontroly”.
  1. Zjistěte nejbližší volný termín u STK. Rezervací termínu zvýšíte svoje šance na to, že budete po 15 minutách hotoví.
  1. Najděte si odtahovou službu. Zní to vyhroceně? Zákon mluví jasně: vozidlo bez platné STK na pozemní komunikace nesmí.

Jaký postih hrozí za jízdu s propadlou STK?

Podle zákona je řízení vozidla bez absolvování technické prohlídky dopravním přestupkem, za který hrozí pokuta, ztráta bodů nebo zákaz řízení. Na místě silniční kontroly vám policista může udělit flastr do výše 2000 Kč. Řídíte-li auto ve špatném technickém stavu, pokuta se může vyšplhat až na 10 000 Kč a zákaz řízení na půl roku až rok.

Skutečný průšvih ovšem představuje potenciální autonehoda. Nedoufejte, že to zachrání povinné ručení nebo havarijní pojištění. Pojišťovna bude škodu vymáhat po vás. I z banálního ťukance je rázem zbytečná nepříjemnost, která vaši peněženku pěkně provětrá.

Jak zjistit platnost STK?

Platnost STK si jednoduše ověříte pohledem na zadní registrační značku (SPZ). Na červené nálepce najdete měsíc a rok. Přesné datum včetně dne najdete pouze ve velkém technickém průkazu. Ověřit si ji můžete také na státním webu www.kontrolatachometru.cz zadáním identifikačního čísla vozidla (VIN). Ve výpisu uvidíte také protokoly o zjištěných závadách, takže pokud znáte svoje VIN, je to rozhodně elegantní a pohodlná cesta.

Jak najít nejbližší STK?

Seznam STK (ke stažení) najdete na stránkách Ministerstva dopravy, ale nejrychlejší odpověď vám poskytne váš internetový vyhledávač. Stačí zadat zkratku STK v kombinaci s městem vašeho bydliště (v případě větších měst doporučujeme připojit i název čtvrti nebo číslo městského obvodu). 

Jak tedy dopravit vozidlo na STK?

Jak je patrné z řádků výše, jediným skutečně bezpečným způsobem (za které vám nehrozí žádný postih) je odtah.