Chystáte se do zahraničí? Doufáme, že o významu cestovního pojištění vás nemusíme přesvědčovat. Během ošetření si sice vystačíte s Evropským průkazem zdravotního pojištění (pokud nejste v Egyptě, Turecku nebo jiné populární destinaci mimo EU), ale finanční spoluúčast na poskytnuté zdravotní péči a další poplatky už nepříjemně zaskočily tisíce nepřipravených Čechů.

Pokud patříte mezi 6 milionů pojištěnců VZP, je logické, že si na ni při plánování dovolené vzpomenete mezi prvními. Na úvod se hodí uvést na pravou míru skutečnost, že cestovní pojištění poskytuje Pojišťovna VZP, a.s. (PVZP), dceřiná společnost VZP. Pro jednoduchost a větší srozumitelnost se budeme držet původní, nepřesné terminologie.

Jaké varianty cestovního pojištění tuzemský leader nabízí? Kdy se vám jeho služby vyplatí nejvíce? Je pravda, že cestovní pojištění mají všichni klienti VZP automaticky? To se dozvíte v našem článku.

Varianty cestovního pojištění VZP

V nabídce VZP najdete tři typy balíčků pojištění: MINI, STANDARD a NADSTANDARD.

Základní balíček MINI zahrnuje pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu. Druhá varianta, balíček STANDARD, navíc pokrývá i úrazové pojištění a pojištění osobních věcí. Nejvíce služeb najdete v balíčku NADSTANDARD, který obsahuje i pojištění pro případ hospitalizace, pojištění elektroniky a pojištění cestovních plánů. K balíčku NADSTANDARD lze navíc sjednat dvě další připojištění zdarma.

Každý balíček si můžete sjednat ve třech limitech pojistného plnění, podle Vašich potřeb:

  • Limit 3 – dobrá volba, pokud cestujete do okolních zemí na pár dní. Nižší limity plnění se promítají do nižší, výhodné ceny
  • Limit 10 – ideální pro výlety po Evropě, středomořských státech nebo zemích Blízkého východu. Jak už napovídá název balíčku, plnění sama VZP považuje za zlatou střední cestu
  • Limit 100 – skvělá varianta, limity, které doporučujeme mít pokud chcete mít maximální jistotu a pro cesty mimo Evropu

Jaká rizika kryje cestovní pojištění od VZP?

Rozdíly mezi jednotlivými balíčky zachycuje naše přehledná tabulka.

BalíčekMINISTANDARDNADSTANDARD
Pojištění léčebných výloh vč. repatriaceanoanoano
Pojištění odpovědnostianoanoano
Pojištění osobních věcíneanoano
Úrazové pojištěníneanoano
Pojištění asistence PLUSneanoano
Pojištění hospitalizacenelze připojistitano
Pojištění elektronikynelze připojistitano
Pojištění cestovních plánůnelze připojistitano

Holdujete na cestách adrenalinu a extrémním sportům? K jakémukoli balíčku lze připojistit jejich provozování. Vždy si zkontrolujte, do jaké kategorie vaše plánovaná aktivita spadá. Část outdoorových aktivit je u VZP nepojistitelná.

Kdy se VZP cestovní pojištění vyplatí nejvíce?

Určitě vás potěší řada slev, na které si u VZP sáhnete. Podívejme se na jejich výčet. Pojišťovna poskytuje slevu:

  • 10 % všem, kdo si pojištění sjednají online
  • 20 % pro studenty (navíc, lze kombinovat s předchozím bodem) 

I osobní návštěva pobočky VZP nebo PVZP ovšem umí vykouzlit slevu, konkrétně:

  • 30 % pro členy Klubu pevného zdraví
  • 20 % pro ostatní pojištěnce VZP
  • 20 % pro studenty (pokud jste pojištěnci VZP, těště se na slevu 30 %)
  • až 75% slevu na roční rodinný paušál pro opakované pobyty během 1 roku s pobytem v zahraničí do 90 dnů

Skvělou zprávu máme také pro všechny bezpříspěvkové dárce krve, plazmy, kostní dřeně nebo krevních destiček. Ti mají u Pojištovny VZP nárok na jednu z následujících výhod:

  • 35 dní cestovního pojištění zdarma
  • slevu na roční cestovní pojištění při opakovaných výjezdech do zahraničí (EU i ostatní státy)

Benefit ale nelze uplatnit při sjednání smlouvy online. Nabídka se vztahuje na uzavření pojistné smlouvy cestovního pojištění s limitem 3 miliony Kč na klientském pracovišti VZP.

Mají cestovní pojištění automaticky všichni klienti VZP?

Není pravda, že každý pojištěnec VZP u ní má automaticky sjednané i cestovní pojištění. Jako pojištěnci VZP však získáte na cestovní připojištění 10 % slevu, jako členové Klubu pevného zdraví dokonce slevu 30 %. U VZP můžete výhodně uzavřít i další komerční pojištění.

Vyplatí se vám pojištění od VZP?

Chcete nabídku VZP porovnat s ostatními pojišťovnami? Zkuste náš srovnávač cestovního pojištění. Kromě nejvýhodnější nabídky vám poradíme i s tím, jaké krytí je nejvhodnější zrovna pro vás. Spolupracujeme s pojišťovnami, které vám v cizině pomohou v případě onemocnění COVID–19.

Dbáme na to, abyste byli vždy správně pojištění a mohli si užívat všechny výlety a dovolené. Sjednání zvládnete do 2 minut, takže nevadí, pokud ho řešíte last minute přímo na letišti nebo v autě.