Bez dálniční známky se při delších cestách neobejdete. Jaké jsou ceny dálničních známek v roce 2024 a jak ji koupit nejvýhodněji? Vše, co musíte o elektronické dálniční známce vědět, vám přinášíme v tomto článku. 

Dálniční známky za sebou mají v poslední době mnoho změn. Už si je nelepíme na čelní sklo, nemusíme na pár cest ročně kupovat roční dálniční známku a můžeme nakupovat pohodlně po internetu. Kde si ji koupit a v roce 2024 dálniční známka stojí? Jdeme na to. 

Cena dálniční známky 2024

Nejkupovanější roční dálniční známka ve standardní sazbě stojí v roce 2024 rovných 2300 Kč. Za měsíční známku pak dáte 430 Kč. Na výběr pak máte ještě krátkodobé desetidenní (270 Kč) a jednodenní známky (200 Kč). 

Vozidla s pohonem na zemní plyn nebo metan mají cenu sníženou na polovinu, ale například ještě více zvýhodněné plug-in hybridy ji dříve nepotřebovaly vůbec. Dnes už tedy mohou dálnice brázdit bez známky jen majitelé elektromobilů nebo aut s vodíkovým pohonem.

Ceny dálničních známek od 1. 3. 2024

Pohon vozidlaCena dálniční známky na rokCena dálniční známky na měsícCena dálniční známky na 10 dníCena dálniční známky na 1 den
Benzín, Nafta, LPG (zkapalněný ropný plyn)2 300 Kč430 Kč270 Kč200 Kč
Biometan, CNG a LNG (stlačený a zkapalněný zemní plyn)1 150 Kč210 Kč130 Kč100 Kč
Plug-in hybrid do 50g/km CO2 (nově nutná dálniční známka)570 Kč100 Kč60 Kč50 Kč
Elektřina, vodíkzdarmazdarmazdarmazdarma

Kde koupit dálniční známku? 

Dálniční známku můžete zakoupit několika způsoby, a to elektronicky i fyzicky. Ale pozor, s digitalizací dálniční známky se vyrojilo i mnoho neoficiálních obchodů, jejichž ceny bývají mnohem vyšší než na oficiálních prodejních místech. Pokud nenakupujete na oficiálním e-shopu, aktuální ceny dálničních známek si proto ještě před zaplacením raději zkontrolujte. 

Elektronická dálniční známka po internetu

  • Prodej dálniční známky oficiálně zajišťuje web edalnice.cz. Pro nákup stačí zadat registrační značku (SPZ) vozu, zvolit počátek platnosti a doplnit e-mail. Pak už stačí jen zaplatit kartou nebo převodem. Jde o nejjednodušší možnost, jak dálniční známku koupit. 
  • Další možností je koupit známku prostřednictvím webu Portál dopravy. Jedná se o státní webovou stránku, kde se nejprve musíte přihlásit Identitou občana (Bank ID a dalšími způsoby). Až poté můžete pokračovat zadáním údajů pro nákup dálniční známky.

Elektronická dálniční známka osobně

  • Dálniční známky je možné zakoupit také na pobočkách České pošty, vybraných čerpacích stanicích nebo v automatech v blízkosti hraničních přechodů. Nedostanete už ale žádnou skutečnou papírovou nálepku, pouze doklad o zaplacení. 
Dálniční známka 2024

Kdo musí mít dálniční známku? 

Dálniční známku musí mít motorová vozidla do 3,5 tuny se čtyřmi koly, kam patří především osobní automobily a dodávky. Na nákup dálniční známky v takovém případě rozhodně nezapomeňte, bez dálniční známky na dálnici si koledujete o pokutu. Naopak dálniční známku nemusíte pořizovat pro jednostopá vozidla, jako je motocykl či skútr, ani pro přípojná vozidla (přívěsný vozík, návěs ad.). Pro větší vozidla s vyšší hmotností než 3,5 tuny se nekupují dálniční známky, ale platí se mýtné. 

Každé pravidlo má svou výjimku. Automaticky jsou od povinnosti pořizovat dálniční známku osvobozena historická vozidla s tzv. veteránskou značkou a vozidla na alternativní pohon s písmeny “EL” na registrační značce. Další výjimky se týkají například převozu osob s průkazem ZTP/P a jiných speciálních situací, které jsme popsali v minulém článku zde

Kdy si dálniční známku koupit? 

Po zakoupení elektronické dálniční známky můžete vyrazit na dálnici za pár minut. Online platba (například kartou) proběhne okamžitě, pozor dávejte u bankovního převodu, kde může vyřízení trvat 5 dní. O počátku platnosti ale samozřejmě rozhoduje vámi zadané datum při nákupu. Můžete zvolit počátek ihned nebo odložit platnost až o 1 měsíc. 

Stejně jako myslíte na platnost svého povinného ručení, nezapomeňte si pohlídat ani datum konce platnosti vaší dálniční známky třeba pomocí appky RIXO. Dálniční známku s ní stejně jako zelenou kartu, termín STK nebo veškeré další dokumenty k vašemu vozidlu včetně pojistných smluv můžete mít po ruce. A nechcete rovnou zkusit najít levnější povinné ručení? Stačí kliknout a za minutku máte hotovo!