Vzít si půjčku může být ten nejlepší, ale i ten nejhorší krok, který uděláte. Jak zjistit, kdy je půjčka správné řešení? Rozhodováním, kdy a na co má smysl vzít si půjčku, vás provedeme v tomto článku. Stručně, jasně a jednoduše. Tak jdeme na to. 

Určitě jste už stokrát slyšeli, že nemá smysl brát si půjčku na vánoční dárky, dovolenou nebo nejnovější model telefonu. Ale kdy je skutečně rozumné si půjčit? Když nejde o pomíjivé materiální věci nebo krátkodobé požitky, ale skutečnou investici do vaší nebo rodinné budoucnosti. 

Na co má smysl vzít si půjčku

Základní pravidlo půjčování peněz praví, že věci, které si díky úvěru pořídíte, by vám měly sloužit i dlouho po tom, co úvěr splatíte. Tato poučka nemusí vždy platit univerzálně, ale vyplatí se na ni myslet, když máte rozhodování o půjčce zrovna před sebou. 

Půjčka na bydlení 

Pravděpodobně nenajdete lepší důvod vzít si půjčku, než je zajištění nebo vylepšování vašeho bydlení. I ti nejzarytější odpůrci půjček vědí, že nejlepší cesta k vlastnímu bydlení (když nemáte skutečně naditou peněženku) je hypotéka, což je vlastně vysoký úvěr se zajištěním pomocí zástavního práva. Když ale nesháníte částku v řádu milionů na nákup nebo stavbu nemovitosti, může vám lépe pomoci účelový i neúčelový úvěr na bydlení. Na rekonstrukci staršího bytu či domu nebo na nákup nového vybavení domácnosti vám dobře poslouží obyčejný bankovní spotřebitelský úvěr

Půjčka na auto

Usnadní vám každodenní život pořízení auta? Ať už vám bude sloužit třeba pro cesty do práce nebo chcete si zajistit “taxi službu” pro děti a jejich rozvážení po kroužcích, vzít si půjčku na pořízení auta může být dobré řešení. Kromě financování nákupu vozidla z vlastních zdrojů můžete využít také finanční či operativní leasing, ale když chcete, aby vozidlo bylo od začátku pouze vaše a nemáte na kontě stovky tisíc korun, je tu pro vás půjčka na auto

Půjčka k refinancování jiné půjčky nebo konsolidaci několika půjček

Pozor, nemluvíme o záplatování dlužných splátek na vaší půjčce novou půjčkou, ale převedení půjčky nebo dokonce několika půjček k jedné finanční instituci, u níž získáte lepší podmínky. Můžete tak snížit pravidelnou splátku, zbavit se nevýhodných podmínek a třeba dosáhnout i nižší úrokové míry. A vhodným refinancováním či konsolidací se vám tak zlepší rodinný rozpočet a poměr měsíčních příjmů a výdajů. Učinit tento krok se vám vyplatí především ve chvíli, kdy dochází k poklesu úrokových sazeb na trhu a půjčování peněz se tak pro vás “zlevňuje”. Dávejte ale pozor na možné pokuty za předčasné splacení u původní půjčky, abyste při refinancování nebyli překvapeni dalšími náklady navíc. 

Půjčka na vzdělání a kariérní rozvoj

Hodláte rozšiřovat své znalosti a vědomosti prostřednictvím studia na univerzitě nebo třeba jazykových kurzů? Ať už chcete dopřát vzdělání sobě nebo vlastním dětem, i tady může být dobrou volbou klasický spotřebitelský úvěr, pokud jste si jistí, že se vám investice vrátí, například v podobě vyššího výdělku. Ne vždy totiž musí další vzdělání přinést lepší pracovní příležitosti nebo ohodnocení, důkladně tedy analyzujte poptávku po specialistech na trhu a hleďte i do budoucna. Projít kurzem herectví v Hollywoodu sice může být skvělý zážitek, ale pravděpodobně bychom vám nedoporučili, abyste se kvůli nenaplněnému snu zadlužili na další desítky let bez vyhlídky na roli v kasovním trháku. 

Půjčka pro vaše zdraví

Není nic cennějšího než vaše zdraví a zdraví vaší rodiny. Ačkoliv můžete požívat výhod našeho veřejného zdravotnictví, může přijít chvíle, kdy se budete muset o úhradu zdravotní péče postarat sami. A nemusí jít jen o kosmetický zákrok, ale třeba o účinnější rehabilitační péči, operaci očí nebo operaci žaludku jako pomoc při léčbě obezity, která vám může nejen dlouhodobě zlepšit kvalitu života, ale třeba i jeho délku. Samozřejmě půjčka nemusí vždy být potřeba. Pokud máte dobře nastavené životní pojištění, při nemoci nebo úrazu vám s náklady na zajištění péče může pomoci vaše pojišťovna. 

Půjčka vám může dobře posloužit i v celé řadě dalších situací, mezi které může patřit třeba nákup nutných spotřebičů, pokud vám nečekaně “odejde” lednice nebo pračka. Neméně důležité při žádosti o půjčku je ale také zhodnocení, zda je úvěr to správné řešení právě pro vás. 

Kdy a na co má smysl vzít si půjčku

Kdy má smysl vzít si půjčku

Ať už je vaše motivace vzít si půjčku jakákoliv, ověřte si, že půjčka nenabourá váš rozpočet. Na co se zaměřit? O půjčce můžete uvažovat, pokud zvládnete z vašich běžných příjmů ještě bez problému ušetřit peníze pro splátku úvěru a zároveň máte dostatečnou finanční rezervu na pokrytí nezbytných výdajů, pokud dojde k náhlému výpadku příjmu.

Finanční rezerva ve výši alespoň 2-3 měsíčních příjmů, kterou máte uloženou například na svém spořicím účtu, vás může zachránit před prodlením se splátkami třeba při další nemoci nebo ztrátě zaměstnání. Vaší bonitu a záznamy o předchozím splácení v registrech bude při žádosti o půjčku ověřovat každá důvěryhodná úvěrová instituce.  

Myslete také do budoucna. Pokud víte, že plánujete založení rodiny, nebo vás čekají vyšší výdaje třeba kvůli stěhování, vezměte v potaz nejen vaše současné, ale i budoucí finanční možnosti, obzvlášť pokud si berete půjčku na 5 a více let. Na vaše (zatím) neexistující výdaje se vás banka ptát nebude, pro klid duše si ale raději vše dobře propočítejte, ať vás během splácení úvěru nic nezaskočí.

Kde si vzít půjčku? 

Rozhodli jste se pro půjčku? Neskákejte po první nabídce, kterou uvidíte na internetu. Nejprve si srovnejte nabídky několika bank i prověřených nebankovních společností v pohodlí domova na online srovnávači RIXO.cz. A proč zrovna tady? Ve srovnání najdete jen nabídky bank a ověřených úvěrových společností, které dosáhly hodnocení férového poskytovatele úvěrů v Indexu odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni.

Stačí jen zadat pár údajů, doplnit vaší představu o účelu, výši a době splácení úvěru a hned na první pohled uvidíte konkrétní nabídky s minimálními a maximálními úrokovými sazbami, výší splátek a dobou splácení. Pokud se vám některá z nabídek bude líbit, stačí kliknout a přesměrujeme vás na web banky, kde můžete o úvěr zažádat. Takhle jednoduché to opravdu je. Zkuste to!