Ať se snažíte, jak se snažíte, děti prostě neuhlídáte. To vám potvrdí většina rodičů. Některé děti chtějí objevovat svět co nejdříve a začínají prozkoumávat vnější prostředí už před prvními narozeninami. Pokud nejste jedním z mála šťastných rodičů, kteří své dítě najdou tam, kde ho odložili, zbystřete. Nejčastěji se totiž děti zraní v domácnosti. Prevence ale přece jen může některá rizika snížit. A kde jinde můžete mít pod kontrolou možná nebezpečí, než doma! 

Data zdravotníků ukazují, že děti se zraní nejčastěji v obývacím pokoji, kuchyni či na schodech. Kluci také více prozkoumávají než holčičky, není proto divu, že právě oni častěji končí v rukách lékařů. Nástrahy domácnosti vyústí ve zranění především u dětí do 4 let. Jaké jsou ty nejčastější? 

Řezné rány

Poranění nožem, střepem, nezačištěným plechem nebo ostrými hranami jiných materiálů je u dětí další častou příčinou neplánované návštěvy lékaře. Mnohé úrazy sice nevyžadují odbornou pomoc, závisí především na místě a velikosti rány. Speciální pozornost ale věnujte ranám způsobeným sklem. I při malé ráně může dojít k hlubšímu poranění. 

Popáleniny a opařeniny

Horké nápoje, vařící voda, zapnutá plotna, nebo sálající krb. To jsou jen některé z rizik způsobující popáleniny, opařeniny nebo spáleniny. Vašemu dítku mohou způsobit nejen mnoho bolesti, ale i dokonce trvalé následky v případě postižení kůže nebo sliznic. Na druhou stranu, nebezpečí zde můžete kontrolovat poměrně snadno. K ohni či rizikovým zdrojům tepla dětem zamezte přístup a nepřipravujte ani nenechávejte horký čaj nebo kávu v jejich blízkosti. 

Nejedlé předměty a otrava

Malé děti by bez obav snědly hračky, dezinfekční přípravky, mince, tablety do myčky nebo knoflíkové baterie. Výčet věcí, které může malé dítě sníst nebo vypít, by mohl být nekonečný. Korálky a předměty menší než pětikoruna většinou problémy nedělají. U spolknutí větších a ostrých cizích předmětů, jako jsou třeba kostky ze stavebnice, je tu především riziko mechanického poškození trávicího ústrojí nebo dokonce uvíznutí předmětu v jícnu. S takovými úrazy už není žádná legrace. Podobně je na tom i otrava chemikáliemi – pozřené čisticí prostředky, tablety do myčky by měly být konzultovány s lékařem. Velmi nebezpečné je také spolknutí knoflíkových baterií. Při něm dojde k naleptání sliznice jícnu a žaludku už po několika minutách, a proto taková nehoda vyžaduje urychlený převoz do nemocnice.

Dušení a škrcení

Myslíte si, že jsou úrazy způsobené dušením a škrcením ojedinělé? Ani náhodou! V každé domácnosti totiž číhají igelitové tašky, mikrotenové pytlíky, kabely nebo dráty. Nebezpečí ale vzniká i u vody – tonutí je také dušením. A to nejen na koupališti, ale i doma ve vaně nebo v zahradním rybníčku či bazénku. 

Pády a úrazy na trampolíně

Nemusíte mít v domácnosti zrovna schody, pro úraz stačí pád z přebalovacího pultu, stolu, židle nebo kuchyňské linky. Pokud se dítěti taková nehoda stane, je pak důležité vědět, z jaké výšky a na co dítě spadlo. Pro batole může být rizikový i jeden metr. Nejzávažnější úrazy jsou pak pády na hlavu – a to platí jak pro malé, tak větší děti. Zvlášť rizikové jsou proto trampolíny, na kterých se sice děti skvěle baví, úrazy jsou ale na denním pořádku. A to především v případě, že na trampolíně skáče více dětí současně a spadne buď mimo ni, nebo na svého kamaráda.

7 zásad prevence dětských úrazů

  • Nepřerušený dohled dospělého je základ. Nenechávejte malé dítě hlídat starším sourozencem, který ještě neumí vyhodnotit hrozící rizika nebo se soustředí na jinou aktivitu. 
  • Hračky ukládejte na místa v dosahu dětí, aby pro ně nemusely lézt do výšek a nevystavovaly se nebezpečí pádu. 
  • Horké nápoje nenechávejte volně na stole. Pozor na ubrus, kterým by na sebe mohlo dítě hrnek převrhnout. 
  • Využijte moderní “vymoženosti” – ochranu hran stolu, bezpečnostní pojistky, zábrany na schody a záslepky do elektrických zásuvek.
  • Dávejte pozor také na domácí mazlíčky. Malé dítě by váš pes mohl zalehnout, pokud zrovna nemáte čivavu.
  • Lze snadno shodit žehličku nebo jiné spotřebiče chycením drátu? Odstraňte je z dosahu.
  • Domácí chemikálie včetně tablet do myčky nebo pracích kapslí a osobní léky uchovávejte v uzamykatelných skříňkách.

Proč pořídit dětem úrazové pojištění

Některá nebezpečí můžete odstranit úplně, ale mějte na paměti, že život je sám o sobě riziko. Třeba právě dušení může u dětí způsobit i sousto, které najednou zaskočilo v krku. Stejně jako u dospělého člověka.

Nečekejte, až se nehoda stane a sjednejte svému dítěti úrazové pojištění co nejdříve. S životním a úrazovým pojištěním vás žádné neočekávané výdaje na ošetření a rekonvalescenci nepřekvapí. Srovnat nabídky pojišťoven a sjednat pojištění stihnete za pět minut.