Pokud jste majitelem elektromobilu a rozhodli jste se uzavřít havarijní pojištění, máte dobře nakročeno. U elektromobilů, které nejsou zdaleka tou nejlevnější investicí, je rozhodně dobré havarijní pojištění mít a neriskovat. Ačkoliv vás pojistné na nějakou tu korunu vyjde, oproti pokrytí vysokých nákladů z vlastní kapsy je havarijko pro vaši peněženku mnohem příjemnější volbou.

Je havarijní pojištění pro elektromobil dražší oproti havarijku pro vozy s klasickým pohonem?

Co určuje cenu havarijního pojištění pro elektromobil? Cenu pojištění obecně ovlivňuje několik faktorů, kam patří například váš věk, místo trvalého bydliště, vaše předchozí řidičská historie a datum první registrace, hmotnost i výkon vozidla, který je u elektromobilů v poměrně vysokých hodnotách.

U havarijního pojištění se výpočet ceny řídí také kritériem hodnoty vozidla a pojišťovny myslí i na to, jak časté a vážné mohou být závady na autě, kolik stojí jejich oprava nebo jak dostupné jsou náhradní díly. Právě to jsou důvody, proč je havarijní pojištění u elektromobilu zpravidla dražší než u aut se spalovacím motorem. Povinné ručení na elektromobil naopak sjednáte zpravidla ve stejné cenové hladině jako u auta se spalovacím motorem, u hybridů dokonce levněji. 

Proč je důležité mít havarijní pojištění pro elektromobil 

Elektromobil je technicky složitým typem automobilu, který váš nejbližší automechanik pravděpodobně nezvládne ani diagnostikovat a baterii narozdíl od motoru jen nemůže rozebrat a zase složit. Servis elektromobilu možná bude stále častější dovedností autoservisů, ale zatím jde o vysoce specializovanou činnost. Zároveň v případě nehody je oprava velmi nákladná. Nepřeháníme – třeba taková výměna baterie začíná na 250 000 korunách.

Jaká rizika pokrývá havarijní pojištění pro elektromobil

Havarijní pojištění, jaké znáte u automobilů se spalovacím motorem, se od havarijního pojištění elektromobilů příliš neliší. Kromě havárie se k pojistitelným rizikům řadí krádež, střet se zvěří, poškození zvířetem, vandalismus nebo živelní události, typicky přitom jde o poškození auta spadlým stromem, krupobitím nebo povodní. Zahrnuje ale navíc i specifická rizika, jako je například ztráta nabíjecích kabelů. Pojišťovna v rámci havarijka kryje samozřejmě také výměnu baterie. Velkou výhodou je také nabídka asistenčních služeb v případě, že byste včas nestihli dobít baterku a zůstali stát u krajnice. 

Pokud byste kvůli opravám elektromobilu museli využít náhradní vozidlo, počítejte s tím, že si budete muset opět zvyknout na řízení benzínového nebo naftového auta. Na to, až pojišťovny budou garantovat náhradní elektromobily ke krátkodobému zapůjčení, si ještě chvíli počkáme. 

Jak vybrat nejvýhodnější havarijní pojištění pro váš elektromobil

Při výběru havarijního pojištění pro elektromobil sledujte především rozsah krytí a v neposlední řadě také spoluúčast. Ta může být určena pevnou částkou, případně se může pohybovat od 1 do 20 procent škody. Při cenách oprav a dílů to není vůbec zanedbatelná položka.

Pokud si sjednáte kompletní povinné ručení a havarijní pojištění najednou, pojišťovny vám nabídnou výhodnější ceny. Při výběru se ujistěte, že sjednáváte to nejlepší havarijní pojištění, které je aktuálně na trhu. Online srovnávač RIXO vám během dvou minut ukáže nabídky předních pojišťoven a pomůže vám vybrat tu nejlepší. Pokud si nevíte rady, neváhejte se zeptat našich specialistů 24 hodin 7 dní v týdnu.