Platba povinného ručení je po splatnosti a obdrželi jste první upomínku od pojišťovny? Zachovejte chladnou hlavu a přečtěte si, jak takovou situaci řešit a jaké následky pro vás má nezaplacené povinné ručení. Nebojte, zatím se nic neděje.

Pojistné u povinného ručení je vždy roční. Můžete si ale zvolit, zda zaplatíte pojistné za celý rok najednou, nebo platbu rozložíte do dvou nebo čtyř plateb. Pokud platíte celou roční částku naráz, vystavujete se menšímu riziku zapomenutí platby. Pokud zvolíte například kvartální frekvenci plateb pojistného, pravděpodobnost opožděné platby se zvyšuje. A ještě k tomu u většiny pojišťoven na povinném ručení při rozložení plateb zaplatíte více. 

Zapomněli jste zaplatit pojistné?

Jedna zapomenutá splátka pojistného pro vás naštěstí nemá dalekosáhlé následky, pokud jste alespoň předchozí platbu dříve provedli. Z opoždění o pár dnů ani první upomínka v e-mailové schránce není nic, z čeho byste měli věšet hlavu. Vaše povinné ručení je stále platné, s platbou ale neotálejte. 

Druhá upomínka by vás už měla varovat. Většinou vám totiž už v tomto momentě začnou nabíhat úroky z prodlení. Platit včas se rozhodně vyplácí. Po řadě upomínek vás může pojišťovna upozornit, že vaše povinné ručení bude zrušeno a jak bude vymáhán váš dluh na pojistném.

Jaké sankce hrozí za neplacení povinného ručení?

Pokud jste i přes snahu pojišťovny nezaplatili pojistné povinného ručení, pojišťovna vám pošle výpověď. To znamená, že jste bez pojistky a vznikne vám povinnost zaplatit pokutu do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Pokuta se stanovuje na základě denních sazeb podle objemu motoru vašeho auta. Pro vaši představu můžeme uvést, že se denní sazby průměrně pohybují kolem 50 korun. Za delší dobu už se ale sankce pěkně prodraží a vždy je levnější zaplatit povinné ručení než následné pokuty. Pokud vás zkontroluje policie a zjistí, že nemáte sjednané povinné ručení, můžete dostat pokutu až 40 000 Kč. A to jsme ještě nezmínili způsobení nehody a náhradu škody, která může jít až do výše 300 000 Kč z vaší vlastní kapsy. 

Pokud máte vozidlo s registrační značkou (auto, motorku, skútr nebo třeba čtyřkolku), mít povinné ručení je zkrátka vaší zákonnou povinností. Vyhnout se jí můžete jen tak, že registrační značky nepoužívaného auta odevzdáte do depozitu na registru vozidel. Pokud se rozhodnete auto zase používat, kdykoliv si je můžete vyzvednout. Opět ale nezapomeňte na sjednání povinného ručení. 

Zapomněli jste, že vám končí pojistná smlouva

Smlouvy o povinném ručení, které drtivá většina českých řidičů uzavírá, se sjednávají na dobu neurčitou. To ale pro orientaci není úplně intuitivní, a proto se neurčitý časový úsek dělí na roční pojistné období. Dobrou zprávou pro zapomnětlivce je, že při konci pojistného období se smlouva automaticky obnoví a povinné ručení běží nepřerušeně – tedy samozřejmě pokud pravidelně platíte pojistné. 

Povinné ručení na dobu určitou je spíše výjimečné a sjednává se pouze ve specifických případech. Takové povinné ručení pak automaticky končí v den, který máte uvedený ve smlouvě. Ze dne na den tak povinné ručení nemáte a pokud s autem chcete dál jezdit, co nejrychleji si sjednejte povinné ručení. S naším srovnávačem to zvládnete do pěti minut od zadání poptávky.

Když je cena povinného ručení neúnosná

Být vlastníkem auta něco stojí, ale i na povinném ručení můžete ušetřit. Srovnejte si povinné ručení on-line a objevte výhodné nabídky pojištění, které si můžete rovnou i sjednat. Najdete tam i slevy a akce, které vám určitě přijdou vhod. Při sjednání se nedívejte jen na cenu, ale i na pojistné limity. Proč? Aby vás jednou pojišťovna nenechala ve štychu zrovna ve chvíli, kdy ji budete potřebovat. 

Jen málokdo má ve všech svých smlouvách pořádek. Elektřina, plyn, hypotéka, pojištění… Je jasné, že v hlavě nemůžete mít všechno. S mobilní aplikací RIXO můžete mít své pojistné smlouvy na jednom místě. Kdykoliv se navíc můžete podívat, kdy vám u auta vyprší technická kontrola nebo kdy musíte zaplatit pojistné. Na důležité termíny vás ale upozorníme i notifikací, aby vám už nikdy nic neuteklo.