Určitě víte, že cenu vašeho povinného ručení ovlivňuje celá řada různých faktorů. A mezi nimi je i váš vyježděný bonus. Jak vůbec bonusy fungují, můžete nějak své bonusy zjistit a jakou roli v tom všem hraje rodné číslo? Vše vám vysvětlíme v našem článku. 

Bonusy a malusy hrají významnou roli v určování ceny povinného ručení u jakéhokoliv vozidla. Cenu navíc mohou vaše bonusy ovlivnit ještě výrazněji, než třeba model a stáří vozidla, místo vašeho trvalého bydliště nebo třeba váš věk. S maximálními bonusy pro vás totiž může být cena povinného ručení klidně i o polovinu nižší

Jak fungují bonusy a malusy? 

Bonusy představují slevu ze základní ceny povinného ručení, kterými pojišťovny ohodnotí váš bezeškodní průběh z dřívějšího pojištění. To znamená, že čím více měsíců nebo let jste řídili bez nehody, vím vyšší slevu můžete očekávat. Ale pozor, započítávají se jen taková období, kdy jste měli sjednané povinné ručení tzv. “na sebe”. Záznamy o bezeškodním průběhu se totiž vždy vztahují k pojistníkovi, tedy k člověku, který pojistnou smlouvu sjednal. Pokud jste řídili auto už několik let bez nehod, ale smlouvu o pojištění jste nesjednávali vy, žádné bonusy nesbíráte. A pokud byste se rozhodli napsat vše na sebe, začínáte od nuly. 

Z toho také vyplývá, že bonusy vždy náleží k jedné osobě, ne k vozidlu. Ať už tedy přesedláte z jednoho osobního auta na druhé, nebo rovnou vyměníte auto za motorku či skútr, váš bonus nikam nezmizí. Zkrátka se v rámci pojištění jakékoliv vozidla započítá, a to i v případě, že pojišťujete více vozidel najednou. Ovšem mějte na paměti, že úplně stejně funguje i malus

Malus je přirážkou k pojistnému, kterou vám pojišťovna započítá do pojistného kvůli dřívější škodní události. Mluvíme zde o dopravní nehodě, kterou jste způsobili vy. Pokud jste jednou škodní událostí přerušili léta řízení bez nehod, odečte se vám bezeškodní průběh v délce 12 až klidně 36 měsíců. Rozhodně tedy nepřijdete o celou slevu ani nedostanete přirážku navíc, ale mírné zvýšení pojistného oproti dřívějšímu pojistnému období vás kvůli odečtení 2 let bonusů nemine. A pokud jste svou řidičskou “kariéru” rovnou zahájili nehodou, nebo dokonce několika bouračkami, můžete vyfasovat až 150% přirážku k základnímu pojistnému.

Jak fungují bonusy a malusy

Jakou slevu s bonusy získáte? 

Základem bonusů jsou záznamy za bezeškodní průběh, který se počítá v měsících. I když ale máte za svou řidičskou historii nasbíráno třeba 500 měsíců bez nehod, neměli byste si myslet, že pojišťovna vám dá povinné ručení “skoro zadarmo”. Vždy si totiž sama konkrétní pojišťovna může určit strop započítaných měsíců a získané slevy. Zpravidla se započítává 120 měsíců bez nehod a nejvýše pak lze dosáhnout 50% slevy ze základní ceny pojištění. 

Nemusíte se bát, že by vám vaše pojišťovna žádné bonusy v ceně nepromítla. Všechny pojišťovny totiž mají ze zákona povinnost (beze)škodní průběh dřívějších pojištění v ceně zohlednit. Ale jakým způsobem? To už je jen a pouze na pojišťovně. Každopádně při změně pojišťovny se vůbec nemusíte starat o nějaký “převod bonusů”, vše probíhá automaticky v pojišťovně prostřednictvím databáze České kanceláře pojistitelů. 

Proč se při srovnávání a sjednávání pojištění neobejdete bez rodného čísla? 

Rodné číslo je jedinečným identifikátorem, který slouží mimo jiné i k navázání vašich bonusů k vaší osobě v databázi ČKP. Právě tam se pod vaším rodným číslem a křestním jménem skrývá váš bezeškodní průběh zaznamenaný v měsících, který pojišťovna využije pro vypočítání výše slevy či přirážky. 

Pokud po vás tedy srovnávač či pojišťovna chce do online formuláře zadat vaše rodné číslo, neznamená to, že z vás chce vylámat osobní údaje a zneužít je. Naopak vám nechce ukazovat cenu, která by pro vás vůbec nebyla relevantní. Rovnou vám v kalkulačce po zadání rodného čísla automaticky zobrazí reálnou cenu pojištění, jakou skutečně budete platit. Buďte tedy v klidu a rodné číslo do formuláře s klidem zadejte. Získáte tak odpovídající nabídky. A nemusíte se bát žádného nebezpečí, osobní údaje jakákoliv pojišťovací služba (nebo alespoň RIXO.cz) chrání velice svědomitě. 

Jak zjistit své bonusy? 

Vzhledem k tomu, že výši slevy (nebo přirážky) určuje pojišťovna na základě vaší řidičské historie získané z ČKP, zajímat vás bude především počet vašich evidovaných měsíců bez nehod, případně počet pojistných událostí . Databáze ČKP je bohužel běžným smrtelníkům nepřístupná a přístup k ní mají pouze pojišťovny. Musíte tedy po svém bezeškodním průběhu pátrat přímo s pomocí pojišťovny, u které máte vozidlo pojištěné. 

Pojišťovna má vždy ze zákona povinnost vám na žádost vystavit potvrzení o bonusech, a to ve lhůtě do 15 dní od podání vaší žádosti. Moc vám ale pravděpodobně získaný údaj o měsících bez nehod neřekne. Uvidíte jen počet měsíců pojištění a počet zaviněných škodních událostí z povinného ručení, nedozvíte se ale nic o metodice, na jejímž základě pojišťovna počítá slevu. Jediná cesta, jak ze svého bonusu “vytřískat” co největší úsporu, je srovnání nabídek různých pojišťoven a detailní procházení získaných kalkulací. Ale i zde platí, že ne každá pojišťovna vám prozradí, jak vysokou slevu z bezeškodního průběhu pojištění započítala do ceny pojistného. 

Chcete vědět, kolik vás bude stát povinné ručení se započtenými bonusy? Na RIXO.cz to je samozřejmost. Žádné ceny “od…” tady nenajdete.  Stačí jen do formuláře zadat SPZ, doplnit pár údajů o vás a do minuty si můžete prohlížet ty nejlepší nabídky od celé řady pojišťoven. Tak pojďte na to.