Pokousání psem se chce vyhnout každý majitel psa i náhodný kolemjdoucí. Jak řešit situaci, když už k pokousání dojde, na jaké odškodnění má nárok poškozený a jaké povinnosti má majitel? Možná vás překvapí, že oběma stranám může pomoci pojistka. 

Pes je často označován za nejlepšího přítele člověka, a to se týká především majitele a jeho rodiny. Na cizí tváře a zejména zvídavé děti už psi nemusí mít vždy náladu. A někteří se nebojí to ukázat. Pokousání psem patří mezi poměrně běžné nehody, které ale mohou mít vážné až fatální následky. Je proto dobré vědět, na co máte právo, když vás cizí (nebo vlastní) pes pokouše a kdy vám může pomoci pojištění.

Co dělat při pokousání psem

Kousnutí psem je velmi bolestivé, a to platí zejména pro velká plemena – stačí si jen představit tlamu oblíbeného německého ovčáka. Ať už vás pokouše jakýkoliv pes, hlavní je zachovat klid a duchapřítomnost. Neměli byste totiž jen tak odkulhat domů, ale následovat postup níže. 

  • Zjistěte, kdo je majitelem psa. Na sídlištích, v lesích a v parcích je běžné, že majitelé své psy nechají běhat “na volno” a majitel incident ani nemusel vidět. Pokud pes vypadá jako toulavý, psa si ideálně vyfoťte nebo alespoň zapamatujte jeho vzhled a místa, kde se pohybuje. 
  • Při vážných zraněních nečekejte a nejdříve volejte zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155. Není situace až tak zlá? Tak rovnou volejte linku 158 a nahlaste, co se stalo. Nezáleží na tom, zda majitele znáte či neznáte. Policie událost vyšetří a vyslechne vás, majitele i případné svědky. Čím více osob na místě do příjezdu policistů zůstane (nebo vám poskytnou kontaktní údaje), tím lépe. 
  • Psa bez majitele je potřeba odchytit, do toho se ale sami nepouštějte. Vše zařídí policie. Po incidentu je nutné jakéhokoliv (toulavého i domácího) psa nechat zkontrolovat u veterináře kvůli vyloučení vztekliny. 
  • Nepodceňujte důležitost lékařského ošetření, i když se vám třeba zdá zranění jakkoliv banální. Rány byste měli co nejdříve vydezinfikovat a navštívit lékaře. Ten vám preventivně nasadí antibiotika proti možné bakteriální infekci.

Jaké povinnosti má majitel psa, který někoho pokouše?

Kromě toho, že se samozřejmě od majitele psa v takové situaci očekává spolupráce s policií, vždy by měl být pes také do 24 hodin od nešťastné události vyšetřen veterinářem. Zvířecí lékař bude požadovat očkovací průkaz se záznamem platného očkování proti vzteklině. Poté si ještě psa prohlédne po dalších pěti dnech

Další povinností, které se majitel nevyhne, je náhrada škody zraněnému člověku. S omluvou, že se pes vysmekl z vodítka nebo ucítil klobásky v nákupní tašce “své oběti”, žádný majitel neuspěje. Za škodu způsobenou zvířetem totiž vždy nese bez dalších podmínek odpovědnost majitel zvířete. To platí i pro kohokoliv jiného, kdo měl v té chvíli psa na starost.

Jaké škody po pokousání psem hradí jeho majitel?

Vymáhat je možné peněžitou náhradu za vytrpěné bolesti (tzv. bolestné), další nemajetkovou újmu (například za následné psychické trauma), náhradu za výlohy na nutnou léčbu i náhradu za ztrátu na výdělku třeba kvůli následné pracovní neschopnosti. V součtu pak může částka dosahovat až milionů korun. A to ani nepočítáme s těmi nejtragičtějšími událostmi, kdy pokousání psa skončí smrtí nebo trvalými následky jak u dospělých, tak bohužel také u dětí.

Majitelé psa by pro tyto případy rozhodně měli mít pojištění, které (mnoha)milionové náklady pokryje. A jaké konkrétně máme na mysli? Uplatní se tu pojištění občanské odpovědnosti s připojištěním odpovědnosti za škody způsobené zvířetem. To vám může pomoci nejen ve chvíli, kdy pes někoho napadne, ale například i v situaci, kdy vběhne pod auto a zaviní tak dopravní nehodu. Stejně tak můžete využít pojištění mazlíčků s připojištěním odpovědnosti za škody, které váš pes způsobí. 


Pojištění občanské odpovědnosti může pomoci při jakékoliv nehodě v běžném životě – ať už vás třeba na kole potká srážka s chodcem nebo kvůli prasklé hadičce vytopíte sousedy. Ještě “pojistku na blbost” nemáte? Tak si rovnou pojištění odpovědnosti srovnejte a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku přesně pro vás. Stačí vám na to minuta. 


Jaké pojištění pomůže při pokousání psem poškozenému

Odškodnění od majitele psa nemusí vždy být řešením všech problémů, které vám pokousáním vznikly. A samozřejmě také vždy existuje riziko, že majitele psa se nepodaří zjistit, případně se potvrdí, že pes žádného majitele nemá. V každém z těchto případů může poškozenému člověku pomoci správně nastavené životní nebo úrazové pojištění, protože pokousání psem se považuje za úraz. Oba tyto typy pojištění mohou pokrývat rizika případné invalidity, trvalých následků úrazu a úmrtí. Případně můžete do pojištění zahrnout také krátkodobé následky, které jsou kryté například denním odškodným za dobu léčení úrazu a dalšími pojištěními, u kterých se plnění vyplácí formou denních dávek. To platí i pro pojištění hospitalizace a pojištění pracovní neschopnosti.

Na plnění z životního a úrazového pojištění máte nárok bez ohledu na to, že vás již dostatečně odškodnil majitel psa. Pojistka je tu totiž především proto, abyste mohli zajistit sebe i rodinu a vypořádat se s trvalými nebo dlouhodobými následky zdravotních obtíží bez starostí o rodinné finance. Peníze z pojišťovny vám mohou pomoci s náklady na rehabilitace nebo s nákupem kompenzačních pomůcek, které vám usnadní rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že obětmi pokousání psem jsou často také děti, zamyslete se i nad sjednáním úrazového pojištění pro děti

Pokousání psem

Co když vás pokouše váš vlastní pes? 

Životní a úrazové pojištění se může uplatnit i v případě, že se do vás zahryzne váš vlastní pes. Ještě “nevychované” štěně totiž dokáže také pořádně kousnout. Pokousání vlastním psem není úplně běžnou událostí. Na druhou stranu ale nejde také o nic překvapivého. Odškodnit sami sebe sice nemůžete, můžete nicméně také využít pomocnou ruku v podobě životního nebo úrazového pojištění. Ale pozor! Pojišťovna může vyplácené plnění krátit, pokud byste vlastním chováním ke kousnutí přispěli

Chcete se chránit před nečekanými událostmi životním nebo úrazovým pojištěním? Porovnejte si nabídky celé řady pojišťoven na RIXO.cz. Stačí jen doplnit pár údajů do dotazníku a do minuty máte hotovo.