Určitě víte, že auto není trezor, ale sem tam se nevyhnete tomu, že v autě budete něco převážet. Zavazadla nebo osobní věci, které necháváte uschované ve svém vozidle, si můžete pojistit. Pojištění najdete nejen v nabídkách připojištění k vozidlu, ale třeba i ve svém pojištění domácnosti. Ale pozor, pojištění věcí v autě má specifické podmínky. 

Když si na vašem autě “smlsnou” zloději, může vás mrzet nejen rozbité okno a střepy na sedačkách, ale i odcizení batohu, kabelky nebo třeba drahé sportovní výbavy. I když se pravděpodobně budete muset smířit s tím, že své věci už neuvidíte, pojištění vám může pomoci nahradit škodu. V tomto článku se dozvíte vše, co o pojištění věcí v autě musíte vědět, než si ho sjednáte. 

Co je pojištění věcí v autě?

Pojištění věcí v autě, nabízené také pod názvem pojištění zavazadel, nabízí v nějaké formě takřka každá pojišťovna. Sjednat pojištění můžete společně s povinným ručením nebo havarijním pojištěním, ale i v rámci pojištění domácnosti. Pozor, nejde o to samé pojištění zavazadel, které si sjednáváte k cestovnímu pojištění. To kryje totiž jen vaše zavazadla v průběhu cest do zahraničí a má proto také jiné podmínky. 

Obsahem pojištění věcí v autě je krytí škod na zavazadlech a jiných hmotných věcech uschovaných v autě. Škody vám přitom nemusí vzniknout jen v důsledku vloupání a krádeže, ale také dopravní nehody nebo živelních katastrof. I na zničení nebo poškození věcí požárem, výbuchem nebo třeba povodní se pojištění vztahuje. Pojištění zavazadel v autě je možné sjednat v mnoha variantách s limitem 5-100 tisíc korun, vždy se také pojištění sjednává se spoluúčastí

Pomůže při krádeži věcí z auta havarijní pojištění? 

Máte sjednané povinné ručení i plné havarijní pojištění, takže se domníváte, že všechna rizika máte pokrytá? Není tomu tak. Možná si matně vzpomínáte, že v pojistné smlouvě havarijního pojištění máte pojištěné riziko s názvem krádež nebo odcizení. Neměli byste se ale spoléhat na to, že vám klasické havarijko pokryje i ukradená zavazadla. 

Riziko krádeže je tradiční součástí havarijního pojištění (spolu s riziky srážky se zvěří, havárie, živelních katastrof a dalších). Případně je u některých pojišťoven možnost riziko odcizení připojistit k samotnému povinnému ručení. Pojištění se ovšem vztahuje na vozidlo, jeho část nebo obvyklou výbavu. Do té patří například klimatizace nebo dříve populární cíl zlodějů, tedy autorádio. Bohužel, věci jako vaše sportovní náčiní nebo batoh sem nepatří a bez pojištění věcí v autě se odškodnění za ukradená zavazadla nedočkáte. 

Jak pojištění věcí v autě funguje?

Hledáte pojištění s rozumnou cenou i krytím? Před sjednáním pojištění zavazadel v autě nehleďte jen na cenu. Projděte si i pojistné podmínky vámi vybrané pojišťovny. Nabídky pojišťoven se totiž mohou lišit rozsahem krytí i výčtem výluk. Základní pravidla jsou napříč pojišťovnami velmi podobná, ale nezapomínejte, že ďábel se mnohdy skrývá v detailu. 

Pojištění zavazadel běžně zahrnuje osobní věci, dětské autosedačky nebo sportovní náčiní. Aby vám pojištění ve výsledku “k něčemu bylo”, musíte ovšem věci v autě patřičně zajistit. Pojišťovny vyplatí plnění zpravidla jen v případě, že jste je uschovali v uzamčených prostorách vozidla. Tedy například v kufru či střešním boxu (lidově “rakve”). K podmínkám se také v případě krádeže přidává nutnost prokázání násilného vniknutí a nahlášení události na policii. Tu byste ostatně měli k takovému incidentu volat vždy. 

Všechny věci kromě autosedaček byste také vždy měli v době vaší nepřítomnosti skrýt tak, aby zvenčí nebyly vidět. Pokud byste svá zavazadla nechali jen tak ležet na sedačce, může pojišťovna plnění krátit nebo úplně odmítnout. Tím vám pojišťovny vysílají další signál, že ze svého auta byste neměli dělat “sklad”. 

Na co u pojištění zavazadel dávat pozor? 

Už si jdete sjednávat pojištění na vaše věci v autě? Ne tak rychle. U některých pojišťoven by vás totiž mohly zaskočit různé podmínky, ze kterých byste při řešení pojistné události mohli být nepříjemně překvapeni. Mrkněte, jaká omezení sledovat. 

Pojištění věcí v autě

Co raději v autě nenechávat? 

Pro pojišťovnu má význam, co přesně vám z auta zmizelo. Čtěte pozorně, co vám pojišťovna neproplatí. A to i když věci dobře uschováte v zamčeném autě. Nejčastější výluky pojišťoven se vztahují na: 

  • Cennosti jako např. peníze, platební karty, šperky, umělecká díla a historické předměty
  • Doklady, písemné dokumenty a záznamy na různých nosičích
  • Věci svěřené zaměstnavatelem (od toho je tu pojištění odpovědnosti zaměstnance)
  • Mobilní telefony, notebooky a jinou přenosnou elektroniku
  • Zboží určené k prodeji jako např. rozvážené zásilky z e-shopů

V jakých situacích se na pojištění můžete spolehnout? 

Pozor na ustanovení, které by vylučovalo krytí v dobách, kdy s autem nikam nejedete. Například toto: “Pojistné krytí se vztahuje pouze na dobu, kdy jsou věci vozidlem dopravovány, tj. během trvání cesty od výjezdu z obvyklého stanoviště vozidla do jeho návratu.” Když hledáte pojištění na ochranu specificky proti krádeži vloupáním, nebude taková pojistka plnit svůj účel. Naštěstí většina pojišťoven tuto podmínku nemá.

Zrádná může být i výluka, která určuje denní doby, ve kterých nadneseně řečeno “nesmí být zavazadlo ukradeno”. Některé pojišťovny totiž neuznají pojistnou událost, pokud vám věci z auta zmizely v noci na nehlídaném parkovišti. Nejčastěji se jedná o dobu mezi 22:00 až 6:00, někdy až 8:00. Noční krádeže jsou zkrátka moc časté na to, aby vám pojišťovna něco vyplatila. Stejně jako výše je zde ale důležitá poznámka, že ne každá pojišťovna takové omezení v podmínkách má. Rozhodně se ale vyplatí nenechávat své věci v autě delší dobu. Nepokoušejte štěstí a zbytečně zloděje ke svému vozidlu nelákejte. 

Chcete se spolehnout na kvalitní a zároveň výhodné pojištění ve dne i v noci? Srovnejte si povinné ručení, havarijní pojištění nebo pojištění domácnosti na RIXO.cz a my vám najdeme ty nejlepší nabídky.