Stavíte svůj dům snů? Chraňte svou investici už od prvního kopnutí do země. Nezáleží na tom, zda jste se do stavby pustili svépomocí nebo si objednali stavební firmu. Proč? Hrubá stavba i zakoupené materiály mohou padnout za oběť živelním katastrofám nebo třeba i vandalismu. Právě proto je tu pojištění rozestavěné stavby.

Máte teprve základy, už se do výšky tyčí hrubá stavba nebo máte dokonce před kolaudací? Seznamte se s méně známým pojištěním nedokončené stavby, které je jinak také známé jako pojištění rozestavěné stavby. Proč byste měli nedokončený dům pojistit, jak pojištění funguje a kolik stojí? Vše, co musíte vědět, najdete v našem článku. 

Proč pojistit rozestavěný dům? 

Stavba domu není levná záležitost. Většina lidí navíc na stavbu domu využívá financování pomocí hypotéky, kterou další desítky let splácí. Peněz pak nebývá nazbyt a při větší škodě na staveništi by mohl být celý projekt v ohrožení. Při katastrofálních škodách navíc hrozí riziko, že nejenže nebude stát váš dům, ale že i pozemek, kterým ručíte, propadne bance. Tedy za předpokladu, že úvěr kvůli neočekávaným výdajům nedokážete splatit. 

Rizika, která hrozí vašemu domku před kolaudací, si možná vůbec nepřipouštíte. Vždy se ale vyplatí připravit se na vše, co by vás mohlo po cestě k vysněnému bydlení potkat. Vzpomeňte si třeba na ničivé živly. Vichřice, povodně či záplavy, úder blesku a následný požár, sesuv půdy nebo výbuch jsou jen některá z rizik, která vás mohou v průběhu stavby nepříjemně překvapit. Myslete i na vandalismus nebo krádeže stavebních materiálů, které nejsou ničím neobvyklým. Na ochranu proti všem těmto nebezpečím je zde právě pojištění rozestavěné stavby. 

Kdy a jak pojistit rozestavěný dům? 

Pojištění stavby si můžete sjednat už ve chvíli, kdy máte hotové základy domu. Vzhledem k tomu, že nemůžete využít číslo popisné jako u pojištění nemovitosti, ke sjednání pojištění si budete muset připravit údaje o obci, názvu katastrálního území a čísle parcely, na němž nemovitost stavíte. Mezi další podmínky pojištění, které si pojišťovny určují především kvůli pojištění vandalismu a krádeže, patří také dokončené oplocení pozemku. Pojišťovna potřebuje také informace o samotné budoucí stavbě. Například jakou rozlohu, kolik podlaží nebo třeba jaký sklon střechy bude dům mít. 

Zatímco hotovou zkolaudovanou nemovitost snadno pojistíte u takřka každé pojišťovny, pojištění rozestavěné stavby nabízí jen některé z nich. Tato dvě pojištění ale fungují na stejných principech. V pojištění rozestavěné stavby i hotové nemovitosti byste měli nastavit pojistnou částku vždy na konečnou hodnotu, kterou dům bude mít. Tak zajistíte, že dům i jeho příslušenství v průběhu stavby nebude podpojištěný a i kdyby padaly trakaře, vaše bydlení bude pod kompletní ochranou pojišťovny. 

Jak pojištění rozestavěné stavby funguje? 

Pojištění rozestavěné stavby od počátku kryje jak samotnou stavbu, tak i vše, co na základech nebo hrubé stavbě ještě postupně vyroste. Vždy tedy můžete počítat s tím, že pojištění vás provází celým procesem výstavby až do chvíle, kdy stavbu dokončíte, získáte od stavebního úřadu konečné kolaudační rozhodnutí či souhlas a domu bude přiděleno číslo popisné. Poté můžete ihned změnit pojištění rozestavěné stavby za pojištění nemovitosti. To váš dům bude chránit trvale. 

Kromě hlavní stavby jsou pojištěním chráněné vedlejší stavby (garáž, plot ad.) i stavební materiál, jako například cihly, tvárnice nebo trámy na krov. Pojišťovna po vás však bude požadovat, abyste složený stavební a montážní materiál měli ukrytý nebo uzamčený v určitém objektu, aby to s jeho krádeží neměli nenechavci tak jednoduché. 

Pojištění rozestavěné stavby chrání i materiály

Pojištění se vztahuje například také na stavební buňky, kontejnery nebo jiné provizorní vybavení staveniště, které se považují za vedlejší stavby. Pokud vybavení patří stavební firmě, nemusíte si ovšem s ochranou těchto věcí dělat hlavu. Za bezpečí vlastního vybavení odpovídá jeho majitel a zpravidla má pro tento případ také své speciální pojištění. 

Kolik pojištění rozestavěné stavby stojí? 

Jakou cenovou nabídku dostanete od pojišťovny? To záleží nejen na vybrané pojišťovně, ale také na vlastnostech vašeho projektu, třeba počtu podlaží a typu střechy. Velkou roli hraje i lokalita a možná související nebezpečí. 

Pojištění rozestavěné stavby bývá levnější než samotné pojištění nemovitosti. Nnavíc na něj pojišťovny často poskytují slevy i v desítkách procent. Cenu si také můžete snížit nastavením vyšší spoluúčasti, ideálně v rozmezí 3-5 000 korun. Menší poškození v řádu tisícovek přece jen zvládnete uhradit ze svého. Statisícové až milionové škody už by ale vaše rodinné finance mohly doslova zruinovat. 

Cena pojištění rozestavěné stavby na příkladu

Jak vypadá cena pojištění pro rozestavěný dům? Spočítali jsme vám to na příkladu jednopodlažního domu se zastavěnou plochou 120 m2 v hodnotě 6 500 000 Kč a garáží s plochou 20 m2 v hodnotě 700 000 Kč. V tabulce vám ukážeme rovnou několik nabídek. Na RIXO.cz si ale můžete vybírat z celé řady ověřených pojišťoven.

Kalkulace pojištění se všemi pojistnými riziky

Komerční pojišťovnaMaxima pojišťovnaDirect pojišťovnaPojišťovna VZP
Pojistná částka za nemovitostbez limitu6 500 000 Kč6 500 000 Kč6 500 000 Kč
Pojistná částka za vedlejší stavbybez limitu (do plochy 100 m2)700 000 Kč700 000 Kč700 000 Kč
Spoluúčast5 000 Kč5 000 Kč5 000 Kč5 000 Kč
Roční pojistné4 160 Kč2 600 Kč3 950 Kč2 750 Kč
Pojistné po slevě v prvním roce2 430 Kč2 600 Kč3 950 Kč2 750 Kč
Orientační základní kalkulace pojistného vychází z nabídek dostupných při srovnání pojištění rozestavěné nemovitosti RIXO.cz. 

Hledáte to nejvýhodnější pojištění stavby, na které se budete moci vždy spolehnout? Než pojištění sjednáte, srovnejte si nabídky celé řady pojišťoven s pomocí specialisty pojištění majetku na RIXO.cz. Pomůžeme vám i s aktualizací smlouvy, až svůj dům snů dostavíte. Tak do toho!