Vytopení bytu je suverénně nejčastější “nehodou”, které pojišťovny v rámci majetkového pojištění řeší. Možná už vás tato domácí katastrofa potkala, možná se vám zatím vyhýbá. V obou případech byste ale měli být na podobnou nešťastnou událost dobře připraveni. Co v takové situaci dělat a jaké pojištění se bude hodit? Čtěte dál. 

Jednou si takhle přijdete domů a v koupelně máte jezírko. Ať už jste vytopili sami sebe nebo je na vině majitel bytu nad vámi, jde o nepříjemnou situaci, jejíž náprava vás může vyjít na desetitisíce až statisíce korun. Jak totiž víte, vytopení může být doslova poslední kapkou pro vaše elektrické spotřebiče, elektrické rozvody, nábytek, podlahy i omítky. Nebojte, poradíme, jak při vytopení postupovat, a jak se chránit proti škodám.  

Nejčastější příčiny vytopení bytu

Proč je vytopení v domácnostech tak častou nehodou? Mezi příčinami najdeme poruchy domovních vodovodních rozvodů, ale i mnohem prozaičtější důvody. Problémy s únikem vody má na svědomí ve velké části případů prasklá přívodní hadice, kterých máte v bytě hned několik. Jde totiž o gumovou hadici s nerezovým opletením, přičemž životnost gumy se pohybuje v rozmezí 5-10 let. Obvykle se v domácnostech mění dříve, a to při výměně vodovodních baterií. Pokud ale zub času neuhlídáte, nepříjemná potopa může být výsledkem obyčejné únavy materiálu. Dalším častým spouštěčem bytových katastrof je například vypadnutí výpustní hadice z pračky v případě, že nemáte vývod z pračky pevně napojený na odpad umyvadla nebo vany. 

Tím však samozřejmě výčet příčin vytopení bytu nekončí. Nebezpečí představuje také ucpaný odpad u dřezu nebo vany. V zimních měsících vám také může pokazit domácí pohodu mráz, který dokáže vodovodní potrubí doslova roztrhnout. Tento problém může nastat především u špatně izolovaných rodinných domů. 

Jak postupovat při vytopení bytu

Na vytopení bytu vás může upozornit mnoho věcí: nejrůznější roztodivné zvuky, promáčený strop nebo třeba klasická “loužička”. Tyto příznaky úniků vody nepřehlížejte a jednejte. 

První pomoc

Nejprve se snažte přijít na příčinu a zhodnoťte, zda voda uniká ve vašem bytě, nebo někde nad vámi. Pokud se jedná o poruchu ve vašem bytě, pokuste se dalšímu úniku zabránit uzavřením přívodu vody v bytě. V modernějších bytových domech jsou v každém bytě dva přívody vody, myslete tedy na kontrolu obou. V případě, že se příčina poruchy nachází jinde, kontaktujte majitele či obyvatele vyšších pater a správce domu. Když nemůžete na nikoho sehnat kontakt nebo se s ním spojit, zavolejte hasiče. Pokud jste v bytě nějakou dobu nebyli a zdá se, že vytopení z horního bytu už je “dokonáno”, obyvatele ani správce domu plašit nemusíte. 

Užitečná rada: Nerozsvěcejte lustry a jakákoliv jiná stropní světla. Voda velmi ochotně stéká po kabelech, které by vlivem vlhkosti mohly zkratovat.  

Co pak? 

Další únik vody už nehrozí? Všechny následky vytopení pečlivě zdokumentujte. Vyfoťte veškeré škody, ať už na zdech, podlaze, spotřebičích, nábytku nebo na dalším vybavení. Pokud je viníkem majitel jiného bytu, informujte ho o vzniklých škodách a zajímejte se o to, zda má uzavřené pojištění odpovědnosti. Pochází havárie z vašeho bytu? Očekávejte, že sousedi udělají totéž a na dveře zaklepou vám. Vlastní škody vám pokryje pojištění domácnosti, pro náhradu škody na vybavení sousedních bytů se zase hodí zmíněné pojištění odpovědnosti

Teď už jen zbývá, abyste vy nebo viník s uzavřeným odpovědnostním pojištěním nahlásili pojistnou událost. Pro hladké řešení situace se vám dokumentace škod včetně účtenek za poškozené vybavení rozhodně bude hodit. Pojišťovnu bude zajímat také příčina vytopení – nejde sice o příliš častou poruchu, ale na vině může být v některých případech vodoinstalace bytového domu. Pojišťovna pak v takové situaci vám nebo jiným poškozeným plnění vyplatí, ale může škody vymáhat po samotném společenství vlastníků jednotek, družstvu nebo majiteli bytového domu. Zároveň mějte na paměti, že pojišťovna nebude pokrývat škody, které vám v bytě vznikly kvůli špatnému technickému stavu rozvodů, zanedbání údržby nebo nesprávné instalaci. Pozor proto dávejte také na domácí kutilství. 

Pusťte se do úklidu

Nebezpečí je zažehnáno a vy máte vše nafoceno a nahlášeno pojišťovně. Nezbývá nic jiného než se pustit do úklidu. Od navlhlého zdiva odsuňte nábytek a další vybavení náchylné na vodu. Vytřete všechnu vodu, otřete nábytek a pokud vytopení zasáhlo skutečně velkou část bytu, využijte i odvlhčovač, který vám dozajista bude velmi užitečným pomocníkem. Pečlivým vysušením postižených kusů nábytku a dalších částí bytu zamezíte jeho trvalému poškození a samozřejmě také vzniku plísní, kterých byste se po čase museli pracně zbavovat. 

Jak řešit vytopení bytu, když se nemůžete obrátit na pojišťovnu? 

Vytopili jste sousedy vy? Bez odpovědnostního pojištění se připravte na to, že nároky na náhradu škody budete muset platit z vlastní kapsy. Z neštěstí se pro příště poučte. Pojištění odpovědnosti využijete nejen při vytopení bytu, ale i způsobení jiných škod na cizím majetku nebo zdraví. S ohledem na to, že pojištění odpovědnosti s limitem krytí ve výši 6 milionů korun a pojištění domácnosti s limitem 500 tisíc korun vás ročně vyjde zhruba na 1 500 korun, rozhodně se jedná o investici, která se neztratí. 

A co když je to naopak? Pokud viník škod nemá uzavřené pojištění odpovědnosti a vy jako poškozený nemáte pojištění domácnosti, nemáte jinou možnost, než se domáhat náhrady škody přímo po viníkovi. Nemusí to ale vždy jít tak hladce, jako si zprvu představujete. Pokud nepomáhají opakované žádosti a viník dělá mrtvého brouka, nezbývá nic jiného než se obrátit na advokáta. Své nároky můžete vždy uplatnit u soudu, ale ve většině případů se vám podaří odškodnění získat i bez podání žaloby. 

Pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti jsou užitečné za jakékoliv situace a ochráníte pomoci nich nejen svůj majetek, ale i sebe před placením případných škod sousedům. Ještě je nemáte? Srovnejte si nabídky pojišťoven na RIXO.cz. Stačí jen zadat pár údajů do krátkého dotazníku a my vám za minutku ukážeme to nejvýhodnější pojištění domácnosti rovnou s pojištěním odpovědnosti.