Zima je v plném proudu a vám už chybí horké sluneční paprsky? Nezoufejte, že léto je ještě daleko. Utečte z českých plískanic někam, kde je v zimě teplo. Dokonalou letní dovolenou si můžete “udělat” kdykoliv. Kam za teplem a mořem? Dáme vám pár tipů na destinace, které vás rozhodně nezklamou. Ať už jsou vaše finanční a časové možnosti jakékoliv. 

Kde najít nejbližší teplé moře

Chcete k moři jen na skok a chcete se vyhnout dlouhým letům? I v blízkosti starého kontinentu můžete navštívit příjemně teplé přímořské destinace. Oblíbenou volbou Čechů bývá Egypt nebo Kanárské ostrovy.

Egypt

Kam v zimě za teplem: Egypt

Egypt je pro zimní dovolenou z výše jmenovaných destinací rozhodně tou nejpopulárnější volbou. Letoviska jako Hurghada nebo stále oblíbenější Marsa Alam si i přes zimní měsíce drží teplotu vzduchu v rozmezí 20-28 °C a moře stále zůstává vyhřáté na 20 °C. Příjemné počasí nahrává nejen klasické plážové dovolené, také výletům po starověkých památkách, na které v letních úmorných vedrech nezbývá příliš energie. Mimo hlavní sezónu si také máte možnost užít nerušené šnorchlování mezi korály, a to především v letovisku Marsa Alam. Nezapomeňte, že i když je to z Evropy do Egypta blízko, potřebujete s sebou vzít cestovní pas. Víza jednoduše zařídíte na letišti. 

Kanárské ostrovy

Kam v zimě za teplem: Kanáry

Kanárské ostrovy, především Tenerife, Lanzarote nebo Gran Canaria patří k dalším dovolenkovým destinacím, kde si užijete letní i zimní dovolenou. Žádné úmorné vedro nečekejte, teplota vzduchu stoupá až ke 23 °C, moře si zpravidla celoročně udržuje teplotu kolem 20 °C. Na sluníčku vám ale v plavkách rozhodně zima nebude. Kromě sopečných pláží si na Kanárech užijete spoustu outdoorových aktivit, na ostrovech navíc najdou to své i milovníci vodních sportů. Pro vstup do pevninského Španělska i jeho ostrovních území vám stačí jen občanka.  

Exotické destinace

Chcete nechat chladné počasí daleko za sebou? Objevujte exotické destinace, které vás nadchnou nejen příjemnými teplotami vzduchu a moře, ale i dosud nepoznanou kulturou. O zážitek budete mít postaráno, ať už vyrazíte za luxusem do Dubaje, jihovýchodní Asie, Karibiku nebo třeba k “protinožcům” do Austrálie. Na delší odpočinkovou i poznávací dovolenou jsou tato místa jako stvořená. 

Dubaj

Tento emirát je v rámci celých Spojených arabských emirátů tím nejpopulárnějším a turisticky nejpřívětivějším. Postavení exkluzivní zimní destinace posiluje všudypřítomný luxus, moderní architektura a dokonale upravené resorty. Milovníci historických památek možná Dubaj neocení, ale ti, kteří holdují nakupování a dechberoucím mrakodrapům si na své určitě přijdou. Teplota vzduchu se i v zimních měsících pohybuje v rozmezí 28-33 °C a moře má příjemných 20-23 °C. Pro vstup do SAE potřebujete platný cestovní pas a nezapomeňte si před cestou osvěžit také muslimské kulturní zvyklosti. 

Thajsko

Kam v zimě za teplem: Thajsko

Thajsko, to je ta pravá exotika. Navíc je zima skvělým obdobím, kdy tuto jihoasijskou zemi navštívit. Po období dešťů se totiž krásně zelená celá země a zároveň zde během zimních měsíců vrcholí turistická sezóna. Zimomřivé výletníky také potěší, že teploty vzduchu se zde pohybují kolem 30 °C a vykoupat se můžete v moři o teplotě zhruba 25-28 °C. Thajsko je navíc destinace se vším všudy – nabízí skvělou kuchyni, historické pamětihodnosti i odpočinek na jednom místě. Nejlépe uděláte, pokud si na návštěvu Thajska vyhradíte alespoň 14 dní a procestujete zemi křížem krážem. Mezi lákavé zastávky ve vašem itineráři můžete zařadit třeba Bangkok, Krabi nebo ostrovy Phuket či Ko Samui. 

Karibik

Kam v zimě za teplem: Karibik

Karibské ostrovy vás uchvátí bílými plážemi, průzračnou vodou a typickými palmami, které vám zajistí stín při plážové dovolené. Karibik naživo zkrátka nerozeznáte od reklamních plakátů cestovních kanceláří. Ať už navštívíte populární Dominikánskou republiku, Bahamy, Kubu nebo Arubu s jejími ikonickými plameňáky, nebudete zklamaní počasím. Očekávejte teploty vzduchu od 28 do 30 °C a teplotu vody kolem 25 °C. Ačkoliv jsou Karibské ostrovy jako stvořené pro relaxaci na pláži, vybízí i k potápění a vodním sportům. Nudit se rozhodně nebudete. Jen pozor – každý z ostrovů v Karibiku má jiné podmínky pro vstup, důkladně tedy prostudujte informace o vízech a v každém případě si připravte platný cestovní pas. 

Austrálie

Kam v zimě za teplem a mořem: Austrálie

Austrálie rozhodně není nejlevnější destinací z tohoto seznamu. Už jen cesta vás může vyjít na desetitisíce korun. Nadšení z dosud nepoznaného kontinentu vám ale vyšší náklady bohatě vynahradí. Nabízí přírodní krásy jako Velký bariérový útes, ale i velkoměsta Sydney, Melbourne a další zajímavá místa. Vzhledem k tomu, že roční období jsou oproti naší domovině vždy obrácená, naše zima v Austrálii znamená léto v plném proudu. Teploty vzduchu jsou tak “akorát” a nepřesahují 30 °C, moře má teplotu zhruba 24 °C. Cesta do Austrálie si však žádá trochu více přípravy předem. Potřebovat budete nejen cestovní pas, ale i vízum, o které lze naštěstí u australského ministerstva vnitra zažádat online. 

Na co myslet před odjezdem? 

Ať už se rozhodnete pro návštěvu jakékoliv destinace, nezapomínejte nejen na potřebné doklady a dokumenty, ale nezanedbávejte ani důležitost cestovního pojištění. Poradíme vám, jak to nejlepší cestovní pojištění pod sluncem jednoduše a rychle najít. 

Vždy se při výběru řiďte nejen cenou, ale i obsaženými riziky a pojistnými limity. Zvláště pojištění léčebných výloh si při cestě mimo Evropu sjednávejte vždy s limitem minimálně 10 milionů korun. Dále myslete i na pojištění sportů. Pokud si na dovolené chcete užít i trošku adrenalinu, nezapomeňte na připojištění rizikových sportů. Základní pojištění kryje jen ty rekreační, které pojišťovny vyjmenovávají v seznamu pojištěných sportů. V rámci cestovního pojištění také věnujte pozornost pojištění odpovědnosti, které vaši peněženku ochrání v případě, že nedopatřením způsobíte v cizině škodu někomu jinému na majetku nebo na zdraví. 

Už víte, jakou destinaci navštívíte a jak si v nepřeberné nabídce pojištění dobře vybrat? Srovnejte si cestovní pojištění na RIXO.cz a prohlédněte si nabídky ušité na míru od pojišťoven přímo pro vás. Stačí jen pár kliků a během dvou minut si můžete prohlížet nabídky předních pojišťoven a rovnou se i pojistit. Navíc vám do mobilní aplikace RIXO ihned po sjednání pojištění nahrajeme i asistenční kartičku. Pojišťovnu tak budete mít vždy po ruce. Tak do toho a šťastnou cestu!