Další zaručené tipy na snížení spotřeby energie? Kdepak. V tomto článku vám prozradíme, jak ušetřit na energiích rovnou u dodavatele. Stačit vám k bude jen smlouva o dodávkách energií, vaše poslední vyúčtování a obyčejná kalkulačka.

Pokud jste klikli na tento článek, pravděpodobně za dodávky elektřiny a plynu platíte více, než byste chtěli. Možná budete překvapeni, jak snadno můžete ušetřit na energiích, a přitom si v zimě doma zatopit na takovou teplotu, na jakou jste zvyklí. Ruku na srdce – ani sebelepší tipy na úsporu elektřiny vám nezaručí, že na svém ročním vyúčtování neuvidíte ošklivý nedoplatek. Odpovědi byste měli hledat spíše ve svém vyúčtování. Vůbec mu nerozumíte a nevíte, kde co najít? Nebojte, vyznat se ve vyúčtování není nic těžkého.

Zbavte se nevýhodné fixace

Možná jste v panice ze zdražování před rokem dostali dobrou nabídku a uzavřeli smlouvu s fixací, která ale ve srovnání s dnešními nabídkami zase tak výhodná není. Sice vás v průběhu roku ochránil vládní strop, ovšem jen dočasně. A dnes už se ukazuje, že úspora za 1 megawatthodinu už by se mohla u smluv uzavřených na počátku roku 2023 počítat v řádu tisíců korun. Jak můžete v takové situaci ušetřit? 

Pokud nyní na dodávkách elektřiny nebo plynu výrazně přeplácíte oproti aktuálně nabízeným cenám, mohlo by se vám vyplatit dodavatele změnit. Ačkoliv u smlouvy na dobu určitou budete povinni zaplatit smluvní pokutu, v mnoha případech se vám zaplacení pokuty oproti dalšímu placení nevýhodné fixované ceny vyplatí. A to nejčastěji u domácností, které elektřinou nebo plynem topí, a tudíž mají vyšší spotřebu energií. Ještě jednodušší to mají se změnou dodavatele ti, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. Tu totiž mohou vypovědět kdykoliv, a to s tříměsíční výpovědní dobou.  

Sankce za předčasné ukončení smlouvy s fixací může být ve vaší smlouvě stanovena pevně (kolem 5-6 000 Kč), procentem ze zbývajících záloh (třeba 30 %) nebo i pevnou částkou za každý zbývající měsíc do konce fixace. V roce 2022 domácnosti běžně uzavíraly fixace na 2-3 roky s cenou 7-10 000 korun za 1 MWh. Po roce ovšem cena za 1 MWh klesla až na 4 500 korun a už jen na 1 MWh tedy nyní ušetříte klidně i 3 000 korun. Pokud vám do konce fixace zbývá více než půl roku, změna dodavatele se vám i se zaplacením pokuty téměř jistě vyplatí.


Aktuální ceny energií si můžete kdykoliv srovnat na RIXO.cz. Srovnávač vám ukáže nabídky od celé řady dodavatelů, které rovnou můžete využít. 


Zkontrolujte si distribuční sazbu

Úspory na účtech za elektřinu můžete snadno dosáhnout také změnou distribuční sazby. Co to vůbec je? Jedná se o údaj, který napovídá, jakým způsobem a v jakém množství elektřinu používáte. Aktuálně můžete využívat některou z deseti distribučních sazeb, mezi kterými se nachází jednotarifní i dvoutarifní sazby (dříve populární tzv. “noční proud”). Jakou distribuční sazbu máte vy? To vždy zjistíte ve vyúčtování, v internetové samoobsluze vašeho dodavatele nebo na smlouvě o dodávkách energií. 

Ačkoliv nejvíce českých domácností využívá tarif běžné spotřeby D02d, části z nich by s náklady za elektřinu mohla pomoci změna distribuční sazby. Ta totiž ovlivňuje výši měsíčních poplatků, případně i cenu za 1 kWh silové elektřiny v různých tarifech. Kdo by si měl nastavení své distribuční ceny zkontrolovat? Především odběratelé, kteří mají roční spotřebu menší než 1,5 MWh a v současnosti odebírají elektřinu v distribuční sazbě D02d. Přechodem na distribuční sazbu D01d, vhodnou zejména pro domácnosti s malou spotřebou, by mohli ušetřit. 

Roční spotřebaCena celkem – sazba D02dCena celkem – sazba D01dÚspora za rok
1 000 kWh9 600 Kč8 720 Kč880 Kč
1 300 kWh11 549 Kč10 811 Kč738 Kč
1 500 kWh12 466 Kč11 821 Kč645 Kč
1 700 kWh13 612 Kč13 062 Kč550 Kč
Kalkulace celkových cen včetně DPH vychází z aktuálních nabídek partnerských dodavatelů energií srovnávače RIXO.cz.

Podobně si můžete spočítat úsporu vzniklou změnou distribuční sazby v případě, že byste měli nárok na dvoutarifní sazbu, ale aktuálně využíváte jen jeden tarif. Dvoutarifní sazbu můžete využívat v případě, že elektřinou topíte, ohříváte vodu nebo nabíjíte elektromobil.  Tuto skutečnost však musíte při změně distribuční sazby doložit. Chatařům a chalupářům se zase vyplatí distribuční sazba D61d Víkend, která počítá s tím, že budete spotřebovávat elektřinu především v nízkém tarifu od pátku do neděle. 

Roční spotřebaCena celkem – sazba D02dCena celkem – sazba D01dCena celkem – sazba D61d 
500 kWh6 734 Kč5 619 Kč5 066 Kč
1 000 kWh9 600 Kč8 720 Kč7 426 Kč
2 000 kWh15 332 Kč14 992 Kč12 145 Kč
Kalkulace celkových cen včetně DPH vychází z aktuálních nabídek partnerských dodavatelů energií srovnávače RIXO.cz. U sazby D61d počítáme s podílem 80 % spotřeby v nízkém tarifu a 20 % spotřeby ve vysokém tarifu.

Využívejte neveřejné nabídky

Dodavatelé energií si pro zákazníky pravidelně připravují nabídky, které zůstávají veřejnosti povětšinou skryté. Tajemství dodavatelů však není těžké odhalit – najdete je například na srovnávačích, které nabízí celou škálu produktů od řady smluvních partnerů. 

Zajímejte se proto při srovnávání a poptávání ceníků o tzv. neveřejné nabídky. Jde o zvýhodněné ceny elektřiny nebo plynu, které jsou dostupné ať už s fixací na dobu určitou, tak i bez fixace. Navíc můžete získat s akčními nabídkami dodavatelů třeba bonusy v podobě několikatisícové slevy z prvního vyúčtování.

Kontrolujte své vyúčtování a způsob odečtů

V části B vašeho vyúčtování, kde vidíte informace o distribuční sazbě, obchodní a regulované části ceny a historii spotřeby byste měli věnovat pozornost informacím, které se týkají měření vaší spotřeby a způsobu odečtu. Vyúčtování totiž může být vystaveno po provedení odečtu různými způsoby: může jít o odečet distributorem, vámi provedený samoodečet nebo automatický odhad distributora. Ten se může za určitých podmínek použít v případě, že nebyl proveden odečet distributorem, ani jste neprovedli samoodečet. 

Při stanovení spotřeby odhadem si raději vždy po obdržení vyúčtování stav měřiče sami zkontrolujte. Odhad se totiž stanovuje z průměrné spotřeby domácností v určitém místě a čase. Takřka nikdy tedy nebude plně odpovídat vaší skutečné spotřebě. Může se ale stát, že rozdíl mezi odhadem a stavem vašeho měřiče bude propastný, a to třeba v situaci, kdy jste trávili nějaký čas v zahraničí nebo třeba na chalupě a v odběrném místě jste nespotřebovali ani kilowatthodinu. Proti vyúčtování, které se zakládá na neodpovídajícím odhadu, se můžete bránit a vyúčtování reklamovat. Dodavatel vás poté vyzve k provedení samoodečtu a na základě skutečné spotřeby vám vystaví tzv. opravné vyúčtování.

Jak ušetřit na energiích - odečet
Ukázka způsobů odečtu ve vyúčtování

Srovnávejte různé typy nabídek a závazků

V závislosti na vývoji burzovních cen elektřiny a plynu pro vás může být složité se rozhodnout, zda byste si měli sjednat smlouvu s fixací na 1 rok, 2 roky nebo třeba zvolit dražší smlouvu na dobu neurčitou. Pokud nespekulujete na (spíše nepravděpodobné) výrazné snížení ceny energií, nejvíce se vám nyní vyplatí roční až dvouletý závazek

Na smlouvách na dobu neurčitou, u nichž se může cena poměrně pružně měnit, s aktuálními cenami spíše proděláte. Vždy je to ale něco za něco – zatímco za úprk od dodavatele v době fixace si připlatíte, smlouvu na dobu neurčitou můžete “beztrestně” vypovědět kdykoliv. Velmi riskantní volbou jsou pak měsíční fixace, při kterých může vaši peněženku ohrozit takřka jakýkoliv krátkodobý otřes na trhu.

Blíží se vám konec fixace nebo se vám zdá, že za energie platíte příliš mnoho? Pravidelně sledujte, co a za kolik dodavatelé nabízí. Pro nezávazné a bezplatné srovnání nabídek pro vaše odběrné místo stačí jen pár údajů. A za minutu už si můžete proklikávat aktuální nabídky elektřiny nebo plynu!