Plánujete víkend na chalupě nebo odlet do zahraničí? Ani za bílého dne, když jste zrovna v práci, není váš dům v bezpečí. Policie řeší vloupačky každý den, a statistiky dokonce ukazují, že jich přibývá. Nejde přitom jen o vloupání do odlehlých chat, ale i městských domů a bytů. Jak zajistit, že vaše obydlí zůstane do vašeho návratu nedotčené? Riziko, že váš dům navštíví nevítaný host, můžete pár triky významně snížit.

Zabezpečení vstupních dveří a oken

Asi vás nepřekvapí, že zloději se (stejně jako my všichni) nechtějí příliš namáhat. Jakmile jim ztížíte přístup do vašeho domu dobře zabezpečenými dveřmi a okny, je vysoce pravděpodobné, že váš dům kolemjdoucí “loupežník” prostě nechá být. 

Dveře

Pokud vstupní prostor domu vybavíte bezpečnostními dveřmi, kováním a vložkou, máte vůči nenechavcům velkou výhodu. Čím vyšší zabezpečení dveří, kování a vložky, tím těžší je překonání překážky pro potenciálního zloděje. Nejpokročilejší zámkové systémy nemůže zloděj odvrtat, vyhmatat, vylomit ani jinak zneškodnit. 

Úroveň zabezpečení výrobci popisují bezpečnostními třídami. Celkem je jich šest. Dobré zabezpečení začíná u třetí bezpečnostní třídy (hledejte pod zkratkou RC3). Pro vstupní dveře ale optimální zabezpečení na úrovni RC4. Dvě nejvyšší třídy RC5 a RC6 se v praxi pro zabezpečení rodinných domů nepoužívají. Bezpečnostní třída hraje roli nejen při samotném vloupání, ale i při řešení pojistné události v rámci pojištění domácnosti. Při nízkém zabezpečení (například RC2) vám bude pojišťovna při řešení škody plnění krátit.  

Kromě kvality dveří zde hraje roli i způsob uzamčení. Pokud jste zvyklí zamykat na dva západy, děláte správně. Zlodějům pak trvá překonání překážky déle. Kvalitně zabezpečit byste měli i vstupní branku. I tady má bezpečnostní vložka své místo.

Okna

Podobně je to i s okny. Zejména byste měli věnovat pozornost těm, která se nachází v úrovni přízemí. I okno ponechané na ventilačku nebo mikroventilačku může být prvním signálem pro pohodlné vniknutí zloděje do vaší domácnosti – ve vaší nepřítomnosti tedy okna zcela uzavřete. 

Pokud má váš dům okna přímo do ulice, dobrou volbou je zabezpečení pomocí předokenních rolet, mříží nebo bezpečnostní fólií. Ta zajistí, že sklo se při rozbití “nevysype”, a není tedy možné se dostat oknem dovnitř. Výhodou fólií je, že jsou transparentní a okna tak nepřitáhnou zbytečnou pozornost. Zároveň jsou cenově dostupné pro každého majitele domu. 

Dveřím i oknům byste měli věnovat nejvíce pozornosti. Ostatně, jejich zabezpečení bude v případě, že máte sjednané pojištění domácnosti a dojde ke škodní události, pojišťovnu velmi zajímat. Pokud jste dveře jen zabouchli a okna nechali “na větračku”, pojišťovna vám nedá pravděpodobně vůbec nic. 


To nejvýhodnější pojištění domácnosti si srovnáte už do minuty. Stačí jen zadat pár údajů, vybrat si tu nejlepší nabídku a sjednat pojištění. Proč si srovnat pojištění na RIXO.cz?

  • Srovnáváme nabídky řady předních pojišťoven.
  • Každý rok vám zkontrolujeme pojistnou smlouvu.
  • Pokud najdeme lepší nabídku, tak vás na to upozorníme.

Kamerové systémy

Zabezpečené dveře a okna jsou v prevenci vloupání zásadní. Ale nebezpečí nespočívá jen v samotném vloupání, ale i v tom, že už se někdo poohlíží po vašem majetku. Ale kdo? To vám řekne svědek, který je vždy ve správnou chvíli na správném místě. Ano, kamerový systém. Jeho výhoda při umístění kamer v exteriéru spočívá také v tom, že mohou od vloupání zloděje úspěšně odradit. Atrapa kamery sice možná pár zlodějů začátečníků vystraší, přijdete ale o to nejcennější – záznam!

Moderní kamerové systémy využívají technologie, o kterých by se vám dříve mohlo jen zdát. Na dálku můžete kamery plně spravovat pomocí mobilu, umožňují také analýzu snímků i noční vidění. Záznam z kamery neslouží jen vám pro kontrolu vašeho majetku, může také dobře posloužit jako důkaz ať už pro policii, tak i pojišťovnu v případě nahlášení pojistné události v rámci pojištění domácnosti. 

Než si kameru pořídíte, raději si ji pořádně “proklepněte”. Přece byste nechtěli, aby se vám z kamery vrátilo rozmazané video, na kterém nevidíte ani vlastní plot. Pozor dávejte i při instalaci kamer. Ty musí být orientovány na váš majetek (např. zahradu, dům, plot), ale neměly by nepřiměřeně zabírat veřejný prostor nebo obydlí vašich spoluobčanů. Kamerové sledování chodníku, silnice nebo pozemku souseda si odpusťte.  

Zmatení nepřítele

Proti vloupání vám může pomoci i pár triků, které sice nijak reálné zabezpečení vašeho domu nezvyšují, ale svou práci v boji s nezvanými návštěvníky odvedou dokonale. Celá tato strategie spočívá v tom, že se snažíte dát zvědavcům najevo, že jste stále doma

Jak toho můžete docílit?

  • Požádat blízkého, aby vám v průběhu vaší nepřítomnosti vybíral poštovní schránku.
  • Otáčet chytré žaluzie během dne na dálku pomocí mobilní aplikace.
  • Chytrým spínačem s automatickým nastavením večer rozsvěcet.

Mnohokrát jste určitě slyšeli, že byste neměli na sociálních médiích sdílet vaše nadšení z odletu. A my vám nemůžeme říci nic jiného. Vaši přátelé si na fotky a videa z dovolené počkají až po příletu. 

Pojištění pro každý případ

Vaši domácnost kromě zlodějů ohrožují živelní pohromy nebo i obyčejné poruchy potrubí. Proti zlodějům se můžete více či méně efektivně chránit. Pokud vám ale v průběhu vaší nepřítomnosti najednou v přívalovém dešti začne zatékat do obýváku nebo dojde ke zkratu jediného kabelu, nezabráníte škodám nijak. Pro všechny situace, při nichž by mohlo vybavení vaší domácnosti být odcizené, poškozené nebo zničené, je tu pojištění domácnosti. Kryje totiž nejen škody na vašem nábytku, spotřebičích, elektronice a jiném vybavení, ale i vašich osobních věcech. V pojištění jsou totiž zahrnuté i vaše šperky, starožitnosti, bankovky nebo oblečení. 

Právě se chystáte k odjezdu? Pojištění domácnosti si můžete do minuty srovnat na RIXO.cz. Vyberte si tu nejlepší nabídku pojištění a rovnou si ji sjednejte. Jednodušší už to být nemůže.