Češi jsou národ dobrodruhů. V létě na vodu nebo na kolo, v zimě na hory. Jenže české svahy jsou davům vášnivých lyžařů a snowboardistů malé. Proto tak rádi jezdíme k rakouským sousedům. Kitzbühel, Saalbach, Schladming, Ischgl… tolik kopců a možností. Vyrážíte do Rakouska autem (nebo přes Rakousko alespoň projíždíte)? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění na hory a ujistit se, že vám nechybí nic z povinné výbavy vozu!

Co v Rakousku nesmí povinně chybět ve vozidle 

  • Výstražný trojúhelník. Pro umístění trojúhelníku za havarované vozidlo platí stejná pravidla jako v Česku: postavte ho min. 50 metrů za auto nebo alespoň 100 metrů, pokud jde o dálnici.
  • Autolékárnička. Lékárnička musí být kompletní a v originálním obalu, který ji chrání před znečištěním. Její obsah ale rakouské předpisy nevymezují. Platí to i pro motorkáře.
  • Reflexní vesta pro řidiče. Spolucestující s sebou teoreticky sice vestu mít nemusí, ale v případě nehody ji při výstupu z auta mít musí. Proto doporučujeme mít vesty pro všechny pasažéry. 
  • Zimní pneumatiky. Pokud do Rakouska jedete mezi 1. listopadem a 15. dubnem a vládnou zimní podmínky (sníh, led, námraza), musíte obout zimní (případně celoroční) gumy. Jejich minimální hloubka dezénu je (stejně jako v Česku) 4 milimetry. Sněhové řetězy smíte nasadit na silnicích se souvislou vrstvou sněhu nebo ledu. Rakousko dovoluje použití pneumatik s hroty.
  • Dětská sedačka. Cestujete s dětmi? Pro malé cestovatele do 150 cm nebo 14 let potřebujete autosedačku. Pokud už ale vaše dítě přerostlo hranici 135 cm, stačí mu podsedák. Ať je vaše dítě jakkoliv vysoké, do dosažení 14 let prostě musí alespoň podsedák při cestě mít.

Hasicí přístroj není v Rakousku součástí povinné výbavy. Motorkářům jistě nemusíme připomínat bezpečnostní helmy (platí i pro spolucestující).

Informace pro řidiče

Vzhledem k cenám permanentek a ubytování by byla škoda, kdybyste si zbytečně udělali díru v rozpočtu pokutou. Jak se na silnici chovat, aby vás na dovolené nepotkal žádný problém?

Mýtné a dálniční známky

Průjezd některými tahy je stejně jako v Česku zpoplatněn. U některých tunelů a průsmyků budete muset zaplatit mýtné pomocí mýtné brány (hotově nebo kartou), většinou si ale vystačíte s dálniční známkou. Tu můžete koupit ve fyzické podobě na rakouských benzínkách. Jednoduše si ji ale také před cestou pořídíte online na e-shopu ASFINAG. Pro spotřebitele, kteří si ji zakoupili na e-shopu, známka platí až 18. den od zaplacení. Do 14 dnů ji můžete vrátit a počátek platnosti se z toho důvodu prodlužuje. Spěcháte? Tuhle překážku můžete lehce obejít. Pokud známku zakoupíte jako podnikatel, 14denní ochrana pro spotřebitele se na vás nebude vztahovat a můžete na autobahn vyjet takřka hned. Nemusíte přitom vůbec podnikatelem být a zadávat žádné údaje specifické pro podnikatele. 

Rychlostní limity v Rakousku

  • Obce: 50 km/h
  • Mimo obce: 100 km/h
  • Dálnice: 130 km/h

Pokuty za překročení rychlostních limitů se pohybují v závislosti na skutečně překročené rychlost a místě od 30 do 5 000 eur. Pokud už jste byli „odhaleni” policií, raději se za volantem mírněte. Na silniční piráty jsou totiž v Rakousku přísní. Pokud se dopustíte skutečně vážného přestupku a překročíte předepsanou rychlost o více než 60 km/h (ve městě) nebo 70 km/h (mimo město), máte problém. Nehrozí vám jen „mastná” pokuta, ale také zabavení vozidla. S každým opakovaným prohřeškem se poté sankce zhoršují. Vaše auto může skončit dokonce i v dražbě. Rychlá jízda se vám tady rozhodně nevyplatí. 

Pokud vás při rychlé jízdě zachytí radar, pokutu dostanete poštou na adresu místa vašeho trvalého bydliště. Neradujte se, pokud vám obálka nepřijde první týden po návratu. Někdy vás může rakouská policie obeslat i po třech měsících od vašeho přestupku. Promlčecí doba od spáchání přestupku je v Rakousku stanovena na 1 rok. 

Případnou pokutu musíte zaplatit do 4 týdnů od výzvy k jejímu uhrazení. Nezkoušejte se z vaší povinnosti vyvléknout nebo dělat mrtvého brouka. Při další cestě do Rakouska by vás mohla čekat velmi nepříjemná policejní kontrola a případně i zadržení. Většina řidičů si vzpomene na varování před jedním dnem stráveným ve vězení. 

Alkohol za volantem

I když rakouské úřady kladou velký důraz na bezpečnost silničního provozu, opatření ohledně alkoholu za volantem jsou benevolentnější než u nás. Maximální povolená hladina alkoholu v krvi pro řidiče je stanovena na 0,5 promile. Pijte opatrně, protože překročení této hranice končí tisícieurovými pokutami. Rozdíly v desetinách promile mají velký význam. Už za 0,8 ‰ můžete přijít o řidičák. Přísnější pravidla platí pro řidiče s menší než 2letou praxí a řidiče z povolání, kteří smí nadýchat maximálně jen 0,1 promile.

Objevujete krásy Rakouska na kole? I na vás se vztahují pravidla silničního provozu, ale jsou shovívavější než v případě řidičů. S výsledkem testu na alkohol se potřebujete vejít do 0,8 promile

Telefonování za jízdy

Asi vás nepřekvapí, že i v Rakousku platí, že „telefon za volant nepatří”. Pokud vás policie přistihne s telefonem u ucha, připravte se na pokutu ve výši 100–140 euro. Jste zvyklí telefonovat s handsfree zařízením, které jste sami připevnili k palubce? Ani s tím v Rakousku nepochodíte. Telefonování za jízdy je povoleno jen za předpokladu, že k němu využíváte homologované zařízení od výrobce nebo specializované firmy. Tím se rozumí například infotainment, případně jiný palubní systém. 

Pojištění

Cestovní pojištění je pro vás možná samozřejmostí, nezapomeňte ale myslet ani na své auto. Vaše zelená karta platí stejně jako v drtivé většině Evropy i v Rakousku. Zároveň zahrnuje i základní asistenční služby od vaší pojišťovny. Pozor, pokud jste zvyklí mít na cestách po Česku zelenou kartu v mobilu, před výletem do Rakouska si ji vytiskněte.

Stejně jako v Česku vás i za hranicemi může zaskočit rozmar počasí i bouračka. Nikdy není na škodu se na rizika připravit a sjednat si asistenční služby pro auto v zahraničí rovnou v rámci cestovního pojištění. A to především v případě, že nemáte sjednané rozšířené asistenční služby u povinného ručení nebo havarijního pojištění