I když Češi patří ke “skalním fanouškům” spalovacích motorů, elektromobily si na tuzemském trhu pomalu hledají své čestné místo. Vyšší pořizovací cenu kompenzuje levnější provoz a řada výhod, na které si majitelé elektrovozů sáhnou za svou odpovědnost vůči planetě. Jak je to ale u povinného ručení? Vychází levněji? Co si při jeho sjednání ověřit? A co hybridní auta?

Na úvod si rychle připomeňme rozdíl mezi elektromobilem a hybridem. Elektromobil místo spalovacího motoru na benzín, naftu, LPG nebo CNG pohání elektromor (jeden nebo i více), který získává elektrickou energii z baterie. Hybridní vozy (jak už název naznačuje) kombinují oba typy motoru: konvenční motor i elektromotor. Dělí se do dalších kategorií podle toho, který zdroj energie je primární. Zvláštní skupinu pak tvoří plug-in hybridy, které kombinují spalovací motor a elektromotor s baterií, která se dá dobíjet „ze zásuvky“.

Co má vliv na cenu povinného ručení elektromobilu nebo hybridu

Parametry, které ovlivňují cenu povinného ručení pro elektromobily, se prakticky neliší od vozidel se spalovacími motory. Jen do výpočtu pojistky vstupuje místo objemu a výkonu motoru pouze jeho výkon, který je obvykle vyšší.

Pokud pojišťovna ještě nemá vytvořenou speciální kategorii pro elektromobily, vztahuje se na ně pak stejné sazby jako na vozy se spalovacími motory s nejmenším objemem.

Kompletní seznam kritérii tedy zní:

  • tovární značka
  • druh paliva
  • zdvihový objem (ccm)
  • max. výkon motorů (kW)
  • hmotnost vozidla (kg)
  • model vozidla

Stejná paralela funguje i v případě pojistníka, u kterého pojišťovnu zajímá:

  • jméno a rodné číslo (kvůli bonusům nebo malusům)
  • trvalé bydliště
  • věk
  • bezeškodní průběh pojištění (počet měsíců, kdy jezdíte bez nehod)

Majitelé elektromobilů často bydlí ve větších městech, což výši pojistky prodražuje u všech typů motorů. Na druhou stranu jsou majitelé (nebo provozovatelé) elektromobilů zpravidla ve věku od 30 do 60 let, takže z pohledu pojišťovny nepředstavují vyšší riziko, jako je tomu u řidičů mimo tuto věkovou skupinu. Přilepšit si můžete i tzv. slevou za propojištěnost, pokud máte u vybrané pojišťovny sjednanou i jinou pojistku.

Jak se liší povinné ručení pro elektromobil nebo hybrid od pojištění pro běžná vozidla

Hlavní rozdíl elektromobilů od spalovacích aut tedy spočívá hlavně v odlišné povaze rizik, která jsou s jejich provozem spojená. Podle statistik je totiž riziko zaviněné nehody elektromobilem o několik desítek procent vyšší než u “dieselu” (způsobená mj. bezhlučnou jízdou, kdy zvuk motoru neupozorní další účastníky provozu na blízkost vozidla).

Bez letité historie průměrné výše škod a četnosti nehod u vozů na elektřinu navíc bylo (a stále je) pro pojišťovny náročné naceňovat rizika a přizpůsobovat nabídku pojistných balíčků. S vyšším podílem elektromobilů na českých silnicích teď roste průměrná škoda a škodní frekvence, čímž se “skóre” elektromobilů optikou pojišťoven postupem času nevyhnutelně zhoršuje

Do ceny pojistky vstupuje i vyšší cena náhradních dílů i práce automechaniků, daná technologickou vyspělostí elektromobilů. S tím souvisí i drahá likvidace (protože díly obsahují velký počet elektronických součástek).

Ceně oprav nepomáhá ani fakt, že servisů s vyžadovanou specializací je výrazně méně. Třeba Tesla, ikona na poli elektromobilů, disponuje pouze jedním autorizovaným servisem v celém Česku.

Jaké jsou ceny povinného ručení pro elektromobil nebo hybrid

Ceny povinného ručení pro elektromobily jsou srovnatelné s pojistkami aut s klasickým pohonem, u hybridů dokonce nižší. Výše zmíněná rizika a ceny součástek se výrazněji promítají ve vyšší ceně havarijního pojištění pro elektromobily. Přečtěte si náš článek jak ušetřit na havarijním pojištění.

Jezdit elektromobilem nebo hybridem, který havarijko nemá, skutečně nedoporučujeme. I na první pohled malé poškození vozu může vyústit v drahou opravu. Pokud by cena opravy byla stejná nebo vyšší než je hodnota vozidla, nedává už ekonomický smysl vozidlo opravovat. Je to stejné jako s prasklým displejem na starém mobilním telefonu: oprava je sice po technické stránce možná, ale vám dává větší smysl si koupit nový telefon se zárukou. Nemůžete se rozhodnout jestli využít havarijní pojištění? Přečtěte si náš článek proč mít havarijní pojištění.

Na co si dát u povinného ručení pro elektromobil a hybridu pozor

Za vaši zvýšenou pozornost stojí:

  • výše pojistných limitů. Co se zdá u spalovacího auta jako štědrý nadstandard, to u elektroaut nestačí. 
  • asistenční služby a jejich rozsah. Postará se o vás pojišťovna v případě vybitého akumulátoru? Kolikrát za rok se v takové situaci smíte v rámci pojistného krytí ocitnout? Poskytne vám pojišťovna v případě potřeby náhradní vozidlo, než dostanete zpátky svůj elektromobil (jehož oprava trvá výrazně déle)?
  • pojištění technické poruchy nebo pojištění rizika přepětí/podpětí. Pokud nabíjíte vozidlo ze sítě a v blízkosti udeří blesk, rýsuje se tu problém. Pojištění živlů totiž standardně zahrnuje jen přímý úder blesku (což není případ elektromobilu v garáži). Pojištění nemovitosti pak chrání váš dům, ale na auto se nevztahuje. Nejlepší je samozřejmě auto od sítě v případě bouřky odpojit.

Vzhledem k vysoké pořizovací ceně elektromobilu můžete také zvážit pojištění GAP.

Jaké jsou sankce za nepojištění elektromobilu nebo hybridu

Pokud na silnici vyjedete s elektromobilem bez povinného ručení, budou se na vás v principu vztahovat postihy, které jsme detailně popsali v článku Nepojištěné vozidlo: jaké pokuty vám hrozí?. Jediný otazník vyvolá fakt, že u elektromobilů nerozhoduje objem motoru (podle toho se stanovuje denní sazba sankční pokuty).

Kde spočítat přesnou cenu povinného ručení pro elektromobil nebo hybrid?

Nechte si nabídky povinného ručení srovnat u nás na rixo.cz. Stačí znát registrační značku vozidla. Srovnání nabídek pak dostanete během pár vteřin.