Česko patří v chování psů k evropské špičce. Alespoň jednoho štěkajícího čtyřnohého přítele má více než 40 % tuzemských domácností (vyšší procento už najdeme jen v Rumunsku a Polsku). Psi platí za právoplatné členy rodin, čemuž odpovídá i péče, kterou dostávají. A ta umí u veterináře pěkně provětrat peněženku. Proto vám doporučujeme mazlíčka pojistit.

Jak funguje pojištění psa?

Pojištění pejska sice fakticky spadá do kategorie pojištění majetku, ale svou podstatou vám nejspíš připomene životní pojištění. Platíte pojistku (ročně nebo měsíčně), která vám ušetří starosti a výdaje, pokud váš chlupáč někoho poškodí nebo potřebuje ošetření v případě zranění či nemoci. Pojištění se nevztahuje na preventivní návštěvy u veterináře (např. očkování).

Pokud máte pejska delší dobu, jistě z vlastní zkušenosti víte, že ta chlupatá radost něco stojí. V průměru Češi za psa utratí přes 15 000 Kč ročně jen za krmivo a běžné návštěvy veterináře. V případě úrazu nebo nemoci vás pomoc odborníka přijde na výrazně vyšší částky.

Orientační ceny zákroků u veterináře
Orientační ceny některých veterinárních zákroků

Důležitou součástí pojištění mazlíčka je také pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem. Může se jednat o újmu na zdraví člověka, jiného zvířete nebo škodu na majetku. Ilustrovat si to můžeme na příkladu naší klientky, jejíž čtyřnohý miláček se během venčení v parku nechal vyprovokovat cizím psem. Vytrhl se své majitelce i s vodítkem a povalil kolemjdoucí starší paní, která si zlomila kotník a podala na naši klientku žalobu. Pojištění mazlíčka jí tak ušetřilo 16 000 Kč na bolestném pro poškozenou paní. Může ovšem jít i o banálnější případy, jako je rozkousaný mobil nebo zardoušená slepice. 

Pokud máte sjednáno pojištění odpovědnosti majetku, možná zahrnuje i škody způsobené vaším psem. Podívejte se do pojistných podmínek nebo svou situaci konzultujte s pojišťovnou, ať neplatíte stejnou službu dvakrát.

Co vše pojištění pro psa kryje?

Pojištění pejsků obvykle zahrnuje:

  • léčbu úrazů a akutních onemocnění (včetně diagnostiky)
  • operaci, pooperační péči, hospitalizaci
  • léky a materiál
  • odpovědnost za újmu způsobenou psem 
  • pojištění pro případ úhynu nebo utracení (např. náhradu ve výši pořizovací hodnoty do výše sjednaného limitu)
  • pojištění nákladů spojených se ztrátou nebo odcizením psa (inzerce a odměna nálezci)
  • pojištění nákladů na opatrování zvířete (např. umístění ve zvířecím hotelu)

Standardní pojištění počítá s tím, že poptáváte pojištění pro pejska v tzv. zájmovém chovu. Pokud jste šťastným majitelem mysliveckého psa, věnujte pojistným podmínkám zvýšenou pozornost, nebo svůj případ konzultujte se specialistou.

Je nějaká spoluúčast pro toto pojištění?

Ano, spoluúčast začíná na 10 % (se stanoveným minimem 1000 Kč). Cena se vždy kalkuluje na konkrétního psa a odráží jeho plemeno i stáří. Vyšší spoluúčast vám prolevní cenu pojistky.

Jak vidíte u ilustračního obrázku, nepojištěný pejsek a náklady na jeho ošetření umí zamávat rodinným rozpočtem. Pojištění vám ušetří i desetitisíce korun. Proto je pojištění vhodné i za cenu spoluúčasti.

Kryje pojištění také náklady na léčbu?

Pojištění kryje plnou diagnostiku, léky, materiál, ošetření a léčbu, včetně operací a předoperační péče dle rozhodnutí smluvního veterináře do sjednaného limitu pojištění. Roční limit pojištění se většinou pohybuje od 35 000 Kč do až do štědrých 120 000 Kč. Náš srovnávač pojištění mazlíčků zahrnuje i takové varianty.

Pojištění vás taky podrží v případě hospitalizace nebo opakovaných nemocí, pokud nejde o chronické onemocnění. U chronického onemocnění pojišťovna hradí jen první výskyt.

Jaká rizika pojištění psa nekryje?

Podrobný výčet výluk vždy spolehlivě najdete v pojistných podmínkách konkrétního pojištění, ale podívejme se alespoň na ty nejběžnější veterinární úkony, které majitele psů zajímají. Pojištění nekryje očkování, ošetření chrupu, dietní stravu a odčervení, transplantace, kastrace (pokud není součástí léčby), ošetření spojené s rozmnožováním, březostí a porodem, nebo dědičná a degenerativní onemocnění.

Pozor si také dejte na ošetření mimo smluvní síť veterinářů (pokud nejde o akutní, život ohrožující případ) a příplatky za ošetření mimo standardní pracovní dobu (tedy pohotovost a výjezdy).

V jakých případech pojištění psa na 100 % pomůže?

Z podstaty pojištění na takovou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Každé pojištění mazlíčků předpokládá, že psa pojišťujete proti náhodným událostem a nevíte o tom, že je zraněný nebo nemocný.

Proti nečestnému jednání chovatelů se ostatně pojišťovna chrání tzv. čekací lhůtou (někdy také označované jako karenční). Ta se liší podle typu rizika a je uvedena v pojistné smlouvě. Většinou jde o 3 dny u úrazu a 30 dní u nemoci od sjednání smlouvy. Pokud by váš pejsek měl úraz druhý den po uzavření pojistky, pojišťovna vám náklady na jeho léčbu nezaplatí. 

Jaké jsou podmínky pro pojištění psa?

Utvrdili jste se při čtení článku, že chcete svého “nejlepšího přítele” pojistit? Váš hafan musí mít identifikační čip (nebo jinou formu jednoznačně identifikace, např. tetování) a vejít se do věkového intervalu. Štěně pojistíte už od 50 dnů věku. Horní věková hranice pak závisí na velikosti plemene, ale počítejte s omezením v rozmezí 6–10 let.

Poslední podmínka říká, že zvíře musí být v běžném režimu prevence (tedy mít veterinářem předepsaná očkování a absolvovat pravidelné preventivní prohlídky a zákroky). Pojišťovna chce mít zkrátka jistotu, že pejskovi poskytujete dobrou péči, která funguje jako základní prevence všech patálií. Problematická může být v tomto bodě např. nadváha.

Kolik pojištění psa stojí?

Cena pojistky se liší podle balíčku pojištění a výše pojistných limitů, ale zjednodušeně lze říct, že se u většiny plemen pohybuje v rozmezí od 1000 Kč do 12 000 Kč za rok. Máte doma asistenčního nebo canisterapeutického psa? Některé pojišťovny vám poskytnou slevu.

Časté otázky ohledně pojištění psů

Jak starého psa je možné pojistit?

Pojistit můžete pejska od 50 dnů věku do 6 let (velká plemena), 8 let (střední plemena) nebo do 10 let (malá plemena). Hranice odráží předpokládaný věk dožití. Čím je pes mladší, tím levnější pojištění většinou je.

Je možné pojistit psa na cestu do zahraničí?

Pojištění psa standardně platí na území České republiky, ale připojistit si můžete i pokrytí celé Evropy.

Jaká je průměrná cena pojištění psa?

Průměrná cena pojištění psa je 1000,-/ročně. Záleží na mnoha aspektech od stáří psa, po velikost psa a na jaké limity chcete pejska pojistit. Vyzkoušejte náš srovnávač pojištění mazlíčků, kde si můžete nezávazně udělat nabídku pojištění mazlíčků.

Hradí pojištění kastraci?

Vždy záleží na konkrétní pojišťovně, kterou využijete ale ve většině případech pojišťovny kastraci hradí.

Co budu potřebovat za doklady pro sjednání?

Pejsek musí být zdráv a mít pravidelné veterinární prohlídky, dále musí mít  identifikační čip.