Každá změna s sebou přináší pozitiva i negativa. Kde najít ten a kde zase tamten údaj? Ačkoliv u změny v oblasti technických průkazů nebo zrušení zelené karty pozitiva výrazně převažují, nemalá část řidičů se může potýkat se zmatkem. Udělejte si v tom pořádek jednou provždy (nebo spíše do další velké změny).

Počet dokumentů, který jste byli zvyklí s sebou při každé jízdě autem mít při sobě, se od roku 2024 výrazně smrsknul. Řidičům, kteří se s autem pohybují jen po Česku, si vystačí pouze se zelenou kartou, od července 2024 už s sebou nemusí vozit žádné “papíry”. Svůj malý techničák a řidičský průkaz můžete nechat doma už nyní. Při cestách do zahraničí s sebou ovšem doklady ve fyzické podobě budete potřebovat. Elektronizace dokumentů zatím neproběhla ještě úplně všude. 

Co pro vás znamená zrušení velkého technického průkazu?

Kvůli změnám nemusíte ihned navštěvovat úřady a měnit doklady za nové. Plošné výměny se tedy bát nemusíte. Stejně tak ani na stanicích technické kontroly se nemusíte ničeho obávat. Můžete ho mít s sebou a nikdo vám ho nevezme. 

S novým malým technickým průkazem a odebráním VTP se setkáte až ve chvíli, kdy budete navštěvovat registr vozidel (respektive odbor vozidel na vašem úřadu) s jinou záležitostí. Třeba s přepisem auta, změnou údajů v průkazech nebo třeba ztrátou či odcizením průkazu. V takovém případě vám pracovníci vystaví nový rozšířený malý technický průkaz. Nový malý techničák neboli Osvědčení o registraci vozidla samozřejmě dostanete také hned při první registraci nového vozu. 

Kde najít údaje z velkého technického průkazu? 

Velký technický průkaz se sice ruší, informace z něj se ovšem nikam neztratí. Některé se přesunou do nového dokladu (tedy nového malého techničáku), jiné zase bude shromažďovat elektronický systém. 

V novém technickém průkazu naleznete tyto informace: 

  • Základní údaje o vozidle:
    • Registrační značka vozidla
    • Datum první registrace vozidla / v ČR
    • Tovární značka; typ, varianta, verze, obchodní označení
    • Identifikační číslo vozidla (VIN)
    • Druh vozidla; hmotnost (provozní, nejvyšší technicky přípustná ad.)
    • Zdvihový objem; druh paliva; maximální výkon, kombinovaná spotřeba paliva
    • Počet míst k sezení či stání
    • Poměr výkon/hmotnost; nejvyšší povolená rychlost vozidla
    • Povolená hmotnost přívěsu
    • Kategorie vozidla; číslo schválení typu vozidla
    • Emisní limit
  • Údaje o osobách:
    • Identifikace vlastníka vozidla a provozovatele vozidla
    • Adresa pobytu nebo sídlo vlastníka a provozovatele vozidla

Které údaje budete muset hledat jinde?

  • Povolené rozměry pneumatik a kol (včetně dodatečně zapsaných rozměrů)
  • Záznamy o dodatečných úpravách vozidla (např. tažné zařízení, úpravy pro invalidy, tuningové úpravy)
  • Informace o předchozích majitelích vozidla
  • Záznamy o prohlídkách STK a platnosti STK
  • Kompletní technické údaje o vozidle

Kde najít údaje, které nebudou v malém technickém průkazu? 

Na papírové dokumenty už se od roku 2024 nespoléhejte. Veškeré údaje, které nebudou obsažené v malém technickém průkazu, naleznete v kompletní podobě už jen elektronicky. Jak se k nim dostat? Využít můžete různé způsoby, třeba Portál dopravy, Portál občana, weby Ministerstva dopravy ČR nebo mobilní aplikaci eTechničák, toho času ještě ve vývoji. 

Web dataovozidlech.cz

Jednoduchý web slouží především jako zdroj statistických informací, které shromažďuje Ministerstvo dopravy ČR, nabízí šikovné funkce i bez jakéhokoliv přihlášení. Možná na ně ale nenarazíte na první pohled. Informace, které vás zajímají, najdete v sekci Data ke stažení. Do formuláře s názvem Vyhledat vozidlo stačí jen zadat jeden z těchto identifikátorů: VIN kód, případně číslo svého malého nebo velkého technického průkazu. A veškeré údaje o svém vozidle máte po ruce. Dokonce si je můžete rovnou i vyexportovat, abyste příště nemuseli zbytečně nic hledat.

Kde najít údaje z VTP?

Web kontrolatachometru.cz

Zajímá vás historie najetých kilometrů a výsledky kontrol STK konkrétního vozidla? Právě to můžete zjistit na webu Ministerstva dopravy ČR kontrolatachometru.cz. Pro zjištění informací o vozidle stačí znát jen VIN. Ve výpisu prohlídek najdete jak evidenční, tak i technické kontroly včetně jejich výsledků. Právě z prohlídek web čerpá stav vašeho tachometru, neměli byste tedy očekávat, že bude uváděný stav tachometru plně odpovídat vašemu skutečnému nájezdu. 

Portál občana

Portál občana je nejrobustnějším elektronickým systémem, kde můžete zjistit a vyřídit spoustu věcí – od výpisu z rejstříku trestů nebo živnostenského rejstříku až po evidenci nemovitostí, které vlastníte. Kromě obsahu z portálů jiných ministerstev zde naleznete i údaje z Portálu dopravy, tedy vše související s vaším řidičským oprávněním a vašimi současnými i dřívějšími vozidly. K přihlášení do této aplikace si vystačíte jen s datovou schránkou, eObčankou či identifikací pomocí služby mojeID nebo bankovní identity

Portál dopravy

Tento webový nástroj vytvořilo Ministerstvo dopravy ČR. Kromě toho, že pomocí něj můžete podat žádost o vydání nového řidičského průkazu nebo se informovat o případných přestupcích a svém bodovém kontu, najdete zde i výpisy informací z registru silničních vozidel. Neutečou vám tak žádné informace, které jste byli zvyklí získávat z velkého technického průkazu. Stejně jako u Portálu občana se do tohoto nástroje přihlásíte bankovní identitou nebo jiným elektronickým klíčem.

Kde najít údaje z VTP?

Co pro vás znamená konec zelených karet?

Na cestách po Česku můžete kromě řidičáku nebo malého technického průkazu od 1. července 2024 zapomenout i na svou zelenou kartu. Zelená karta, respektive Mezinárodní osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, nicméně bude při sjednání povinného ručení stále pojišťovnami vydávána. Bude se vám totiž hodit při cestách do zahraničí i při případné dopravní nehodě, když budete vyplňovat formulář záznamu o dopravní nehodě. Alespoň v elektronické podobě se vám tedy vyplatí mít ji při ruce. Třeba v mobilní aplikaci RIXO, kde si ji kdykoliv můžete načíst na tři kliknutí. 

Při běžné silniční kontrole už ovšem nebudete muset hledat zelenou kartu v odkládacích přihrádkách. Stačit vám bude jakýkoliv průkaz totožnosti, podle nějž si policisté vyhledají informace o platnosti vašeho pojištění a další údaje v online databázi České kanceláře pojistitelů

Ačkoliv už nebudete muset mít svou zelenou kartu kdykoliv po ruce, nezapomeňte pravidelně kontrolovat platnost vašeho povinného ručení. S nepojištěným vozidlem byste se totiž skutečně dostali do problémů. Do takové situace se ale s RIXO.cz nikdy nedostanete. Srovnejte si nabídky povinného ručení, uzavřete pojistnou smlouvu a my vás před koncem pojistného období automaticky upozorníme na blížící se konec platnosti. Jdeme na to?