Vybrali jste si nejvýhodnější nabídku pojištění, sjednali si povinné ručení, dostali zelenou kartu. Jenže pojistku jste v následujících dvou týdnech zapomněli zaplatit. Nebo jste kupovali ojeté auto a nestihli vedle kupní smlouvy a přepisu na registru vozidel vyřešit také povinné ručení… chybovat je lidské, ale v tomto případě drahé. Jak vysoké jsou sankční pokuty za jízdu nepojištěným vozidlem?

Co vás může čekat v případě nepojištěného vozidla

Ať už je váš postoj k riziku a pojistným produktům jakýkoliv, pokud vlastníte motorové vozidlo, zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla vám nedává na vybranou. I když vaše motorka nebo auto jen stojí v garáži, bez povinného ručení se neobejdete. Novela zákona z roku 2018 pak znovu zavedla tzv. sankční pokuty za provozování vozidla bez platného zákonného pojištění.

K čemu se sankční pokuty používají? Sankční pokuty jsou jeden ze zdrojů příjmů tzv. garančního fondu garanční fond České kanceláře pojistitelů (ČKP). Ten slouží k úhradě škod způsobených nepojištěnými vozidly.

Existenci garančního fondu tudíž oceníte například v situaci, když vás nabourá řidič, jenž povinné ručení nemá. Garanční fond vás podrží i během nehody způsobené ukrajinským vozidlem (na území České republiky), který nemá zelenou kartu.

Jak vysoké jsou sankční pokuty za jízdu bez pojištění

Zastavila vás policie a zjistila, že povinné ručení nemáte. Kromě pokuty budete také platit sankční příspěvek do garančního fondu. Za každý den období, kdy vaše vozidlo nebylo pojištěno.

Výši příspěvku určuje typ vašeho vozidla. Pokud povinné ručení neplatíte úmyslně a dlouho, výsledná částka snadno překročí cenu roční pojistky. I to je pochopitelně účel sazebníku: motivovat všechny majitele a provozovatele, aby zákon neobcházeli a povinné ručení poctivě platili. 

Typ automobiluDenní sazba
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru do 50 cm34 Kč
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru 50 až 350 cm38 Kč
Motocykl s objemem válců motoru 350 až 500 cm321 Kč
Motocykl s objemem válců motoru nad 500 cm325 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1000 cm330 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1001 až 1350 cm335 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1351 až 1850 cm347 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1851 až 2500 cm365 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 2500 cm393 Kč
Obytný automobil
61 Kč
Zdroj: ckp.cz

Další rizika spojená s jízdou bez povinného ručení

Pokud se stanete účastníkem dopravní nehody, připravte se na další výdaje. ČKP po vás bude vymáhat způsobenou škodu.

Jak se vyhnout sankcím za nepojištěné vozidlo

Jak sami vidíte, povinné ručení se nevyplatí ignorovat. Sankční pokuta se snadno vyšplhá nad cenu roční pojistky. Co tedy dělat v situaci, kdy svoje vozidlo používáte jen sezónně? Jakou alternativu mají motorkáři, kteří silnice brázdí jen v létě?

Sjednejte si krátkodobé povinné ručení

Povinné ručení se typicky sjednává na dobu neurčitou a roční pojistné období. Jeho krátkodobá varianta však nabízí i jiné možnosti, např. povinné ručení na 14 dní nebo na měsíc. Taková alternativa osloví zejména ty řidiče a majitele, kteří své vozidlo chtějí jen přemístit nebo prodat. 

Cena krátkodobého povinného ručení bude v přepočtu na den dražší než ve standardní, roční variantě, ale v absolutní částce samozřejmě vyjde příznivěji.

Vsaďte na sezónní povinné ručení

Novinka posledních let potěší motorkáře, majitele kabrioletů a další sezónní řidiče. Ti mohou využít sezónního povinného ručení. Uzavírá se sice na dobu neurčitou jako standardní povinné ručení, ale vozidlo je pojištěné jen po dobu několika měsíců.  Začátek a konec sezóny přesně stanoví pojistná smlouva. Mimo stanovené období na silnici nesmíte. 

Odhlaste včas ukradené nebo nepojízdné vozidlo

Máte v garáží nepojízdné auto? Nebo vám vozidlo odcizili? Neodkládejte návštěvu registru vozidel. Pokud vůz není odhlášený, jeho majitel musí stále platit povinné ručení. Nečekejte na upomínku od ČKP. Kromě poplatku do garančního fondu vám hrozí i pokuty od správních orgánů nebo policie. 

Dejte svou registrační značku do depozitu

Odjíždíte na delší dobu do zahraničí a necháváte auto stát v garáží? Je auto po nehodě a oprava zabere delší čas? Ukončete svou smlouvu odevzdáním SPZ do depozitu. Po návratu nebo opravě ji opět obnovíte.