Popálení je jedním z nejbolestivějších úrazů. V závislosti na stupni popálení může být také jedním z těch nejvážnějších, které se vám mohou při běžných každodenních činnostech přihodit. Jak se popálení vyhnout a jak na ošetření popáleniny? 

Nejdříve si ujasněme, co vůbec popáleniny zahrnují. Můžeme tak označit opařeniny a spáleniny vzniklé působením tepla, srovnatelné projevy však mají i úrazy elektrickým proudem, spálení slunečním zářením při opalování nebo poleptání žíravinou. Tak pojďme na to.  

Jak předejít popálení a popáleninám? 

S popáleninami se potýkají děti i dospělí. Obecně nejčastější příčinou popálenin je opaření horkou vodou, párou nebo přímým kontaktem se zdrojem tepla (například kamny, žehličkou nebo horkou plotnou), ale nebezpečí číhá na každém kroku. Pokud máte doma zvídavého caparta, nezapomeňte na následující preventivní opatření. 

5 základních tipů pro ochranu dětí

  • Při vaření, smažení, žehlení nebo topení v krbu mějte dítě vždy “pod kontrolou” a udržujte ho v bezpečné vzdálenosti od zdroje tepla. Velmi malé děti nejlépe ochráníte ohrádkou.
  • Horké nápoje a potraviny včetně rozžhaveného nádobí nenechávejte volně na stole nebo okraji kuchyňské linky. Stržení šálku horkého čaje je bohužel častou příčinou vážného opaření dětí. Často to usnadňují i dlouhé ubrusy, pro jistotu se jich tedy dočasně zbavte. 
  • Trvalý dozor je potřeba i při koupání, aby si dítě omylem nenatočilo vanu plnou horké vody, až se z ní kouří. Elegantně tomu můžete předejít koupí vodovodní baterie s termostatem.
  • Nepodceňujte sílu elektrického proudu a nevyužívané elektrické zásuvky vždy zaslepte dětskými pojistkami. Elektrická zařízení v domácnosti, která sálají teplo, jako je kulma na vlasy, žehlička nebo topinkovač nezapomínejte po každém použití vypojit ze zásuvky a uklidit je na bezpečné místo. 
  • Asi rádi vidíte, když děti tráví čas venku, ale pozor na letní výhně. Na přímém slunci by děti neměly trávit více než půlhodinu, i když mají pokrývku hlavy a patřičnou SPF ochranu, děti do 3 let pak vůbec. Citlivá dětská kůže se může spálit snadněji než ta vaše. Výsledkem může být zrudnutí, bolest, puchýřky, a to ani nebudeme rozebírat úžeh. Kolem poledne tedy raději zařiďte dítěti zábavu doma.   

Myslíte si, že způsoby popálení u dospělých se dramaticky liší? Ne tak docela. U dětí je ale příčinou zvědavost, zato u dospělých především nepozornost nebo snaha “ušetřit čas” zanedbáním bezpečnostních pravidel, a to nejen doma, ale i v práci. 

Popáleniny dospělých a dětí

5 základních tipů pro dospělé 

  • Pracovníci chemických závodů, elektrikáři, kuchaři a zástupci dalších profesí o rizicích popálení dobře vědí, ale často se postupy neřídí. Uvědomte si, že standardy BOZP jsou tu pro vaše dobro.  
  • Při vaření či pečení mějte vždy po ruce suchou utěrku nebo chňapku. Při manipulaci s horkým nádobím totiž mokré textilie poranění nezabrání. I po vaření si můžete ublížit. Zbytky horké vody nebo oleje z nádobí nevylévejte ihned, počkejte na zchladnutí, abyste se neopařili. 
  • Pokud cítíte slabost, malátnost nebo silnou únavu, vyhněte se vaření úplně, dokud vám nebude lépe. Závrať a omdlení s rychlovarnou konvicí v ruce může skončit velmi nešťastně. 
  • Stejně jako děti byste neměli trávit na přímém slunci celé hodiny, a ani kratší dobu bez SPF ochrany. Záměrné opalování zdraví kůže nesvědčí, ale nezáměrné spálení je ještě k tomu velmi bolestivé. 
  • K otevřenému ohni vždy přistupujte s respektem. U plynového vařiče nebo táboráku dejte pozor nejen na přímý kontakt s plamenem, ale také na vhodné oblečení a účesy. Rozevláté rukávy a rozpuštěné vlasy u ohně? Raději ne. 

Jak vypadají popáleniny 1., 2. a 3. stupně? 

Kategorizace do stupňů odlišuje jak závažnost poškození tkání, tak i působení určité teploty nebo zdroje. Popáleniny dělíme celkem do 4 stupňů, ale věříme, že se s popáleninami 4. stupně nikdy nesetkáte, seznámíme se proto jen s 3 méně závažnými stupni popálenin. 

Popáleniny 1. stupně jsou ty nejméně závažné, o nic příjemného ale nejde. Charakteristické je zrudnutí, otok postiženého místa a bolestivost na dotek. Spadá sem i dobře známé spálení od slunce. Hojení bývá nekomplikované a rychlé v řádu dnů, protože popálení neprostupuje pod samotnou svrchní vrstvu kůže (epidermis). Nezanechává tedy ani žádné jizvy.

Popáleniny 2. stupně jsou podobně jako u 1. stupně provázeny zrudnutím a intenzivní bolestí, tvoří se ale navíc puchýřky. Vzhledem k tomu, že tento typ popáleniny zasahuje nejen epidermis, ale i škáru (dermis) pod ní, hojení bývá delší. U povrchových popálenin 2. stupně se uvádí zpravidla 2 týdny. Pokud je postižená hlubší vrstva škáry a místo je nejen zrudlé, ale také bělavé, může se léčení protáhnout na 6 týdnů.  

Popáleniny 3. stupně jsou již vážná poškození epidermis a dermis včetně lokálního krevního zásobování těchto vrstev kůže, což je příčinou nekrózy, jinak také řečeno odumření tkáně. Místo je bílé až šedavé a kvůli poškození receptorů a nervů ani nemusí bolet, což může být zrádné. Popálenina 3. stupně je ale vždy důvodem pro okamžitou návštěvu pohotovosti

Popáleniny

Popáleniny a první pomoc 

Léčbu popálenin můžete významně usnadnit a urychlit vhodnou první pomocí a špatným postupem naopak uškodit. Hodí se proto vědět, jak na to, kdybyste se právě vy někdy ocitli v situaci ošetřujícího. Vždy ale samozřejmě mějte v paměti, že byste se neměli snahou pomoci sami dostat do nebezpečných situací. 

První pomoc u menší popáleniny 1. a 2. stupně

Pokud se jedná o popáleniny 1. a 2. stupně, zvolte následující postup:

  1. Odstraňte zdroj tepla z blízkosti postiženého nebo postiženého odveďte do bezpečného místa (ze slunce, od ohně apod.).
  1. Pokud je popálení pod oděvem, například horkým od vařící vody nebo spáleným od ohně, opatrně oblečení sundejte. Stejně tak z popáleného místa jemně odstraňte případné šperky. Opatrnost je důležitá nejen pro komfort popáleného, ale také pro případné zamezení stržení připáleného oděvu ke kůži. 
  1. Chlaďte popálené místo proudem studené vody v umyvadle či sprše, nikdy však přímo ledem. Vodu pouštějte klidně 10 a více minut, pokud je stále místo bolestivé. Studená voda (kolem 5-8 °C) dobře zabrání šíření tepla a rozšíření popáleniny do větší hloubky i rozsáhlejší plochy kůže. U domácí nehody tento krok nečiní žádnou potíž, na dovolené nebo mimo “civilizaci” vám pomohou speciální chladicí gely a obvazy na popáleniny.  Na cestovní lékárničku nezapomínejte!

Po poskytnutí první pomoci zhodnoťte, zda je potřeba lékařské ošetření (například kvůli velkému rozsahu popálení nebo popálenin na obličeji či jiných citlivých místech). Popáleninu je možné zakrýt nepřilnavým sterilním obvazem, pokud ho máte po ruce, vyvarujte se ale aplikaci “domácích pokladů” na ránu. Oblibu si získalo zejména sádlo, které ovšem na čerstvou hojící se popáleninu nepatří. Sádlo (samozřejmě nesolené a bez škvarků!) se může použít až na hojení případných následných jizev. 

První pomoc u rozsáhlých popálenin 2. stupně a menších popálenin 3. stupně

Kdy jít s popáleninou k lékaři? Rozsáhlé popáleniny 2. stupně a popáleniny 3. stupně jakéhokoliv rozsahu by měly být vždy ošetřeny lékařem, ale i zde můžete zasáhnout, než přijedou záchranáři. 

  1. Stejně jako u lehčích popálenin nejprve popálenému pomožte do bezpečí, šetrně odstraňte oděvy a šperky, pokud je to možné bez dalšího poškození kůže. 
  2. Zahajte chlazení proudem studené vody, pokud to není možné nebo jsou popáleniny příliš rozsáhlé, alespoň ta nejcitlivější místa chlaďte pomocí studených obkladů
  3. Volejte 155 a vyčkejte na příjezd záchranářů. 
  4. Nesahejte na popáleniny, abyste do rány nezanesli infekci, která by dále léčbu komplikovala. 

S léčbou a následky popálení může pomoci životní pojištění

Popáleniny mohou být vážným úrazem. Zvláště rozsáhlé popáleniny vyššího stupně zanechávají doživotní následky, a to nejen na těle, ale i na duši. Nemusíte v tom být ale sami. Pokud máte životní nebo úrazové pojištění, může vám pojišťovna pomoci s finančními dopady vašeho úrazu, ať už se jedná o dobu strávenou v pracovní neschopnosti, trvalé následky úrazu nebo invaliditu. Plnění z životního nebo úrazového pojištění vám může pokrýt životní náklady v době indispozice, kompenzační pomůcky, rehabilitace nehrazené z veřejného zdravotního pojištění nebo případné estetické zákroky.

Úrazové a životní pojištění může pomoci i s péčí o dítě po úrazu. Dětská varianta životního pojištění nabízí jak pojištění trvalých následků úrazu nebo pojištění snížené soběstačnosti, ale také pojištění ošetřování dítěte, které přijde vhod ve chvíli, kdy musíte být s dítětem doma kvůli nemoci nebo právě úrazu. 

Zajímá vás, jak životní pojištění funguje, kolik stojí a v jakých všech případech vám může pomoci? Srovnejte si životní pojištění pro dospělého i dítě na RIXO.cz. Stačí vám na to dvě minutky.