Krádeže vozidel policie řeší na denním pořádku. Pro případ, že byste i vy v budoucnu řešili krádež auta, rozhodně se hodí vědět, jak postupovat, co můžete pro nalezení vozidla udělat sami a jakou úspěšnost pátrání očekávat. 

Jednoho krásného dne si můžete všimnout, že vaše auto už není tam, kde jste ho zaparkovali. Jednou z možných variant je odtah, ale ani ukradení vozidla z parkoviště není nic nevídaného. Víte, co v takové situaci dělat? A pomůže vám vaše autopojištění? To se dozvíte v našem článku. 

Jde opravdu o krádež auta? 

Než začnete panikařit, ověřte si, že hledáte své auto na správném místě a nezaparkovali jste jinde. Zmást vás mohou především parkovací domy a rozlehlé garáže. Pokud si půjčujete auto v rodině, nezapomeňte se na polohu auta pro jistotu zeptat i posledního řidiče vozidla. A pokud ani tady vaše pátrání nemělo šťastný konec, ověřte si u policie, že vozidlo nebylo odtaženo. Kontaktujte jak Policii ČR, tak i městskou (respektive obecní) policii. Pro tyto dotazy můžete bez obav využít tísňové linky s nepřetržitým provozem na číslech 158 (PČR) a 156 (MP/OP).

Jak nahlásit krádež auta a co budete potřebovat?

Krádež vozidla nebo jeho části je nutné nahlásit bezodkladně po zjištění odcizení Policii ČR, ať už telefonicky nebo osobně. S policisty pak ale vždy osobně sepíšete oznámení o krádeži vozidla spojené s trestním oznámením na neznámého pachatele (nejčastěji). 

Abyste vše s policií zvládli co nejdříve, nezapomeňte si s sebou vzít doklad totožnosti a doklady k vozidlu. Pokud jste stejně jako velká část řidičů zvyklí v autě nechávat technický průkaz a další doklady, které by po vás mohli vyžadovat strážci zákona při silniční kontrole, vystačíte si s jinými dokumenty, které prokazují vaše vlastnické právo k vozu. Tím může být třeba i pojistná smlouva vašeho povinného ručení.   

Připravte se, že policie od vás bude chtít zjistit co nejvíce informací, které by mohly pátrání a rozpoznání kradeného vozidla pomoci. Představu o zjišťovaných údajích vám může dát tento formulář. Samozřejmostí je, že sdělíte registrační značku (SPZ), typ, barvu vozidla, místo a čas posledního zaparkování, úpravy a odlišnosti vašeho vozidla (např. speciální tuningové úpravy nebo dobře rozpoznatelné poškození vozu) a další informace. Pomůže například uvedení vnitřní výbavy vozidla a cenností, které se v něm nacházejí nebo kontaktů na možné svědky. 

Vyšší šance na včasné nalezení vozu máte v případě, že je vaše auto vybavené pasivním nebo aktivním vyhledávacím systémem. Auta vyrobená v posledních letech mají tuto vychytávku zpravidla od výroby. 

Co dělat, když se auto nenajde? 

Objasněnost případů krádeže vozidel bohužel podle policejních statistik není vůbec dobrá. Ne vždy je totiž kradené vozidlo použito k přepravě pachatele z bodu A do bodu B, ale spíše se jedná o “vývozní artikl” nebo se do pár hodin rozebere na díly. Tento proces může být u zkušených zlodějů tak dobře organizovaný a promyšlený, že auto navždy zmizí ještě předtím, než policie začne pátrat. 

Pokud policie do 30 dnů od nahlášení krádeže nedokáže vozidlo a pachatele najít, případ nebude dále vyšetřovat a vydá vám usnesení o odložení věci. Na základě tohoto dokumentu po vaší žádosti registr vozidel provede výmaz vozidla a vy ukončíte povinné ručení u vaší pojišťovny. 

Smutným faktem je, že finanční odškodnění ani auto se vám v takovém případě už s vysokou pravděpodobností nepodaří získat. Tedy samozřejmě s jednou výjimkou: havarijním pojištěním nebo připojištěním krádeže vozidla k vašemu povinnému ručení

Kdy vás jistí pojištění proti krádeži 

Pojištění auta proti krádeži může být vaší jedinou záchranou, když se vaše auto zkrátka a dobře “vypaří”. Standardně je společně s pojištěním živelních událostí, vandalismu, střetu se zvěří nebo dopravní nehody součástí havarijního pojištění. To narozdíl od povinného ručení, které zajišťuje, že nemusíte platit odškodnění jiným osobám z vlastní kapsy, chrání vaši peněženku pro případ, že vznikne škoda na vašem vozidle. Toto riziko si ale u některých pojišťoven můžete také připojistit k základnímu povinnému ručení. 

Pojištění by vás nemělo vést k tomu, že budete podceňovat zabezpečení vozidla. Z pojištění jsou vyloučené situace, kdy necháte auto jen tak nezamčené stát na parkovišti, protože přece budete za pět minut zpátky. Aby vám pojišťovna vyplatila plnění, je potřeba, aby zloděj překonal překážku ve formě zámku a jiného zabezpečovacího zařízení. Už pak v zásadě nehraje roli, zda centrální zamykání překonal kradeným klíčem, duplikoval rádiový signál z vašeho dálkového ovládání nebo využil jiné metody. Jednou z podmínek výplaty pojistného plnění je i nahlášení krádeže policii.

Pojištění odcizení vozidla vám zaplatí škody do určitého limitu, který si ve smlouvě nastavíte. Myslete ovšem na to, že toto pojištění chrání pouze samotný vůz, případně jeho části. Nemusí vám tedy auto rovnou celé zmizet, abyste se mohli domáhat plnění. V Česku se nejčastěji kradou součásti jako kola nebo disky, v Severní Americe zase bují krádeže katalyzátorů. S těmito všemi trablemi vám pojištění umí pomoci. Výjimkou jsou pneumatiky, které je třeba pojistit zvlášť. To samé platí i pro vaše zavazadla a různé osobní předměty. Na to je tu totiž pojištění věcí v autě.  

Jaká auta se kradou nejvíce?  

Žebříčku nejkradenějších vozidel v ČR tradičně kralují automobily Škoda, přičemž prvenství si dlouhodobě “užívá” oblíbená Škoda Octavia, v závěsu je pak Škoda Fabia a další škodovácké modely. V databázi kradených aut se setkáte i se zastoupením německých značek, především Volkswagenu Passat, ovšem plný výčet sahá ještě dál – na významných příčkách v žebříčcích figurují mercedesy, BMW, Audi i americké fordy.  

Značka a model vozidla není jediným faktorem, který zloději berou v úvahu. Rozhoduje i barva karoserie. V ohrožení jsou zejména auta tlumených nebo nenápadných barev, jako je černá, stříbrná a bílá. Zkrátka zde platí, čím nápadnější a unikátnější auto je, tím menší je pravděpodobnost, že vaše auto bude ukradeno. Ať už ale máte vůz jakékoliv značky nebo barvy, může vás jednoho dne překvapit prázdné parkovací místo nebo auto postavené na cihlách. 

Chcete být v klidu za jakýchkoliv okolností? Zapátrejte po kvalitním a zároveň výhodném pojištění proti krádeži. Havarijko se všemi riziky na RIXO.cz najdete už za minutu!