Mám staré auto. Stačí, že platím povinné ručení, ne? Nikdy jsem přece neboural(a). Takové argumenty opakovaně slýcháme od dvou třetin českých řidičů, kteří brázdí silnice bez havarijka. A snažíme se jim vysvětlit, proč je dobré ho mít.

Co kryje havarijní pojištění oproti povinnému ručení?

Havarijní pojištění můžete chápat jako obdobu pojištění majetku, kterým ovšem místo domu, bytu nebo bicyklu chráníte své vozidlo. Pomůže vám v případě dopravní nehody, krádeže nebo poškození vandalem, živelnou pohromou, zvěří a zvířetem. Promáčknuté dveře z parkoviště obchodního domu, kolotoč mezi svodidly, sražená srnka, zrcátko uražené neznámým opilcem, kapota jako jamkoviště po letním krupobití… rizik kolem nás existuje celá řáda.

Často se stává, že se řidiči spoléhají na povinné ručení, které se ovšem liší svým účelem: kryje totiž škody, které vy přivodíte jiným. Udělejte si v těchto dvou produktech jasno, než vás jejich nepochopení vyjde na desítky tisíc.

Hlavní rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením

Havarijní pojištění je dobrovolné, na rozdíl od povinného ručení, které si podle zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla musíte sjednat. Povinné ručení kryje škody na zdraví a majetku, které v provozu způsobíte ostatním. Havarijní pojištění pak chrání vaše vozidlo před vaší vlastní nepozorností nebo živelnou pohromou.

V jakých případech oceníte havarijní pojištění?

Už víte, že v maléru vás povinné ručení nespasí, pokud jde o vaše vozidlo. Potřebujete havarijní pojištění. Podívejme se na nejčastější scénáře, kdy si k jeho včasnému sjednání budete jednoznačně gratulovat.

Dopravní nehoda

Přeskočíme nejočividnější scénář, kdy jste se na křižovatce ťukli s dalším motoristou a viníkem nehody jste vy – možná nejezdíte do center měst a považujete se za opatrného řidiče. Havarijko vám pomůže i v případech s nálepkou “vlastní zavinění”, jako je odření auta při vjezdu do garáže. Nebo si představte, že vozidlo necháte na plném parkovišti, kde ho méně obratný řidič odře a ujede, aniž by vám za stěračem nechal kontakt. Opravu vašeho auta tedy nepokryje povinné ručení viníka a vyklepání plechů si zaplatíte sami. Zbytečně.

Odcizení vozidla 

Máte pocit, že je havarijní pojištění příliš drahé? Ten vás rychle opustí ve chvíli, kdy vám auto nebo motorku ukradnou. Pak se bude několik tisíc zdát jako směšná částka.

Vandalismus

Poškrábaný lak, rozbité okénko, ulomené zrcátko, poškozený stěrač… někdo se nesmyslně pobaví na váš účet. Jenže vám ho nikdo neproplatí. Pokud nemáte havarijko. 

Živelná pohroma

Česká země je kouzelná. Stejně jako její klima a nepředvídatelné vtipy počasí. Nejčastěji se setkáváme s vyplavením vozidla vodou. Občas padají kroupy, jindy rovnou celé stromy. Když si myslíte, že už jste (s výjimkou písečné bouře) viděli snad vše, prožene se nad naším územím tornádo.

Srážka se zvěří

Střet se zvěří bývá jednou z častých příčin autonehody. Největší riziko hrozí během jara a podzimu, zejména když se rozednívá nebo stmívá.Střet se srnkou končí rozbitými světly a zmuchlanými plechy, ale srážka divočáka končí výrazně větší škodou. Průměrná výše škody je více než 40 tisíc korun, na luxusním vozidle ale může dosahovat i částku přes půl milionu korun.

Poškození zvěří

Tohle není šotek a zdvojení předchozího odstavce. Překousané kabely nebo rozkousané odhlučnění motoru jsou jiným typem rizika a škody.Zejména v chladných měsících je vyhřátý prostor pod kapotou lákavým útočištěm kun a hlodavců.

Vyplatí se havarijní pojištění pro staré ojeté vozidlo?

U našich klientů se běžně setkáváme s mylným předpokladem, že pro starší auto se jim havarijní pojištění nevyplatí. Není to pravda. I 5 nebo 10 let staré auto může mít hodnotu stovky tisíc, a proto je dobrá havarijko mít.

Zároveň se bonusy z povinného ručení použijí i na havarijní pojištění. Pokud máte např. 50% bonus na povinné ručení, dostanete i 50% bonus na havarijko.  

V každém případě platí, že se vyplatí cenu havarijního pojištění minimálně jednou za rok srovnat. Jen tak zjistíte, jestli na havarijku nepřeplácíte. Stačí, když vyplníte pár základních údajů a o vše ostatní se už postaráme my. Do několika vteřin vám ukážeme ty nejvýhodnější nabídky přímo pro vás. Vyzkoušejte to hned!

Kdy a komu se havarijní pojištění nevyplatí?

Havarijní pojištění nedoporučujeme uzavírat, pokud:

  • vaše auto už oslavilo patnácté narozeniny (těžko budete hledat pojišťovnu, která bude ochotná ho za rozumnou cenu pojistit)
  • hodnota vašeho vozu nepřevyšuje 100 000 Kč (pravděpodobně má najeto úctyhodnou kilometráž a zažilo si v silničním provozu své… v takovém případě už stačí jen připojištění)
  • na silnici vyrážíte opravdu sporadicky, takže riziko autonehody vnímáte jako velmi nízké