Pokud v kontextu pojištění vidíme zkratku psanou verzálkami, rovnou podvědomě předpokládáme, že jde o název pojišťovny (jako třeba ČSOB Pojišťovna). V případě GAP pojištění je takový odhad mylný. Pokud právě kupujete drahé auto, čtěte dál!

Co znamená zkratka GAP?

Elegantní zkratka GAP vychází ze kostrbatějšího spojení Guaranteed Asset Protection, které je pořád dost tajnosnubné na to, aby vysvětlovalo svou podstatu. O čem tedy Garantovaná ochrana majetku je?

K čemu je dobré GAP pojištění?

GAP pojištění spadá do kategorie autopojištění a kryje vás proti tzv. totální škodě. Celý produkt stojí na jednoduché skutečnosti, že cena vozidla od momentu jeho koupě prudce klesá.

Když auto zcela zničíte nebo pokud vám ho ukradnou, s GAP pojištěním dostanete částku, za kterou jste vozidlo koupili. Pokud pojištění nemáte, pojišťovna vám vyplatí tržní cenu vašeho vozidla v době nehody.

Nejlépe si to vysvětlíme na příkladu. Cena nových aut rychle klesá, první rok až o 25 %. Pokud koupíte vůz za 500 tisíc korun, bude mít za tři roky hodnotu okolo 200 tisíc. Pokud budete mít bouračku, mohou nastat následující scénáře:

  1. máte jen povinné ručení. V takovém případě nedostanete žádnou kompenzaci.
  2. máte havarijní pojištění. Dostanete maximálně tržní  hodnotu vozidla, tedy 200 tisíc korun,
  3. máte sjednané havarijní pojištění i pojištění GAP. Pojišťovna vám vyplatí celých 500 tisíc bez ohledu na amortizaci. 

Jaké jsou výhody GAP pojištění?

Pojištění GAP je hezká nadstavba havarijního pojištění, zajímavá hlavně pro majitele nových vozidel. Nejčastěji bývá součástí pojistné smlouvy (která je na dobu neurčitou) s podmínkou, že GAP pojištění skončí za 3 nebo 5 let. Během té doby vám garantuje komfort v podobě:

  • 100% krytí včetně spoluúčasti
  • pojistného plnění i v nepříjemných situacích, jako je krádež nebo totální havárie

Pojistná částka se standardně určuje na základě pořizovací ceny uvedené na faktuře. Pokud se něco stane, budete mít od pojišťovny dostatek peněz na koupi nového auta.

Jaké jsou nevýhody GAP pojištění?

Musíme se dotknout i druhé strany mince, tedy méně výhodných aspektů GAP pojištění. Za ty lze považovat:

  • cenu připojištění, která se v případě luxusních vozů může vyšplhat až na několik tisíc Kč 
  • nekompromisně definované stáří vozidla, do kterého lze GAP ještě sjednat
  • omezenou dobu, na jež lze pojištění sjednat (tradičně se nedostanete nad pět let)
  • fakt, že ho – až výjimky – můžete sjednat pouze k havarijnímu pojištění nového auta 

U jakých vozidel se vyplatí GAP pojištění?

Pojištění pořizovací ceny vozidla je skvělý produkt pro:

  • majitele nových, drahých aut,
  • ty, co svá vozidla koupili na spotřebitelský úvěr. V případě totální škody nebo krádeže vozidla bez pojištění GAP totiž kromě (tolik potřebného) auta nemají ani rezervu na to, aby si pořídili nový vůz a zároveň spláceli půjčku na ten původní.

Jak si zlevnit autopojištění (bez kompromisů v kvalitě)

Právě klesající cena vašeho auta je jeden z důvodů, proč se vyplatí čas od času přepočítat výši nové pojistky. Vzhledem k různým akčním nabídkám pojišťoven můžete ušetřit až tísíce, aniž byste slevovali ze svých nároků na míru ochrany. I při stejném rozsahu většinou dojde k poklesu ceny.

Podívejte se na náš srovnávač autopojištění a vyberte si tu nejzajímavější nabídku. Během několika minut vám ukážeme několik nabídek autopojištění od předních pojišťoven. Pojištění můžete uzavřít jednoduše online z pohodlí svého domova, nebo vám pomůže náš specialista na autopojištění.