Boom fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel s sebou přinesl i nová rizika. Na co myslet a jak se pojistit? A je požár tím největším strašákem, nebo se vyplatí soustředit i na jiná nebezpečí? Na všechny tyto otázky ohledně pojištění fotovoltaiky a tepelných čerpadel odpovíme v článku. 

Instalace fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla není malá investice, a proto byste měli nákup za vyšší stovky tisíc korun odpovídajícím způsobem chránit. Pomůže vám v tom pojištění nemovitosti. To kryje nejen například střechu, ale jakékoliv další věci pevně spojené se stavbou. A právě tam automaticky spadají i populární technologie jako fotovoltaické elektrárny. Stejně tak mohou do pojištění nemovitosti spadat i tepelná čerpadla. 

Jak na pojištění fotovoltaiky a tepelného čerpadla? 

Pokud patříte mezi hrdé majitele úsporných technologií, jako je fotovoltaická elektrárna a tepelné čerpadlo, rozhodně byste na pojištění nemovitosti i domácnosti neměli zapomínat. Nejenže tak chráníte svou investici, ale i celý váš domov, pokud se stane nějaké neštěstí. Pokud ještě pojištění nemáte, nečekejte a rovnou si ho srovnejte a sjednejte. 

A co když už pojištění nemovitosti i domácnosti máte? Nezapomeňte si ho co nejdříve po instalaci fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla aktualizovat a navýšit pojistnou částku ve smlouvě. Na aktualizaci pojistné smlouvy byste měli myslet také po každé větší úpravě domu nebo dokonce jeho rekonstrukci, která může výrazně zvýšit hodnotu domu. Proč? Abyste se vyhnuli tzv. podpojištění. Pokud byste svou pojistnou smlouvu nechali jen tak běžet v původní podobě, nezohledňovala by reálnou hodnotu vaší nemovitosti a domácnosti. A to by vás mohlo při řešení pojistné události mrzet. Pojišťovny si totiž mohou v pojistných podmínkách vymínit, že při podpojištění vám nejenže nevyplatí peníze odpovídající reálné hodnotě domu, ale ještě mohou plnění krátit.

Jaká nebezpečí hrozí a na co se pojistit? 

Vzhledem k tomu, že škody na vašem domě mohou dosahovat několika milionů korun, pečlivě vybírejte pojištění, které pokryje veškerá možná rizika ve vaší lokalitě. Možná si myslíte, že nepotřebujete pojistit nemovitost na úplně každé riziko, ale nevyplatí se příliš si zahrávat s pravděpodobností. Přece jen na takové tornádo jsme donedávna v Česku ani nepomysleli. U nemovitosti tedy rozsah pojištění berte raději “zeširoka”. Ať už se budete potýkat s požárem nebo třeba pádem stromu, budete se moct na svou pojistku spolehnout. 

Fotovoltaika a možná rizika

A teď už k fotovoltaikám! Reportáž o požáru fotovoltaické elektrárny se čas od času objeví v televizních novinách. Pokud ale máte několik panelů na střeše, nemusíte se děsit náhodného samovznícení. Obecně totiž fotovoltaiky jen tak nehoří, zároveň ale není vyloučené, že narazíte na “zmetek”. Pokud nejde o technickou závadu nebo chybu montáže, požáry fotovoltaik jsou způsobeny většinou přepětím nebo úderem blesku. Obě tato rizika patří do základního rozsahu pojištění nemovitosti. 

Tepelná čerpadla a možná rizika

A jak si v rámci nebezpečnosti stojí tepelná čerpadla? Vzácně se může objevit zkrat a poškození tepelného čerpadla v důsledku záplavy či povodně. Nebezpečí pro celou nemovitost včetně solární elektrárny a tepelného čerpadla skýtají i vichřice, krupobití či těžké nánosy sněhu. Nezapomeňte na to, že některé pojišťovny mohou tepelné čerpadlo považovat za součást hlavní stavby a jiné zase za samostatnou vedlejší stavbu. Před sjednáním pojištění si ověřte, že vámi vybraná pojišťovna škody na tepelném čerpadle pokryje.

Některé pojišťovny v rámci pojištění nemovitosti kryjí i technické poruchy elektronických zařízení, vyplatí se tedy při výběru projít rizika v nabídce opravdu pečlivě a rozhodně na toto riziko nezapomínat. Pojištění poškození nebo zničení elektrických a strojních zařízení je možné sjednat například u ČPP (pojištění DOMEX+), ČSOB Pojišťovna (pojištění Náš domov) nebo Allianz (pojištění Můj domov). 


Pojištění nemovitosti a domácnosti od jmenovaných a celé řady dalších pojišťoven si můžete pár kliky srovnat na RIXO.cz. Stačí jen doplnit pár údajů o vašem domově a najdeme pro vás pojistku, která vás nenechá ve štychu, ani kdyby padaly trakaře.  


Příčina požáru fotovoltaiky má význam pro pojištění

Zaměřme se nyní na obávané požáry fotovoltaických panelů a dalších komponentů domácí elektrárny. Již jsme výše předestřeli, že vznícení “jen tak” je vzácnou událostí a zpravidla pátrání po příčině požáru vede k odhalení špatné montáže nebo závadných součástek. Je tedy potřeba myslet na to, že tady by vám pojištění nepomohlo. Za kvalitu provedení instalace nese odpovědnost dodavatelská společnost, která je pro tyto případy pojištěna. Odškodnění se tedy v takových případech nedomáhejte u své pojišťovny, ale u dodavatele vašeho zařízení. 

Na vaše pojištění se nemůžete spoléhat ani v případě, že jste si instalovali fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo svépomocí a nedodrželi technologické postupy pro správnou montáž. Pravděpodobně vás také nepřekvapí, že škody vzniklé nedostatečnou údržbou, zanedbaným stavem nebo obyčejným “zubem času” vám pojišťovna s jistotou nikdy neproplatí. Stejně jako u jiných pojistných produktů i zde platí, že s vlastnostmi konkrétního pojištění a speciálními výlukami byste se vždy měli seznámit při pročítání pojistných podmínek ještě před uzavřením smlouvy. 

Pojištění fotovoltaiky

Pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti vždy přijde vhod

Právě vybíráte pojištění nemovitosti a domácnosti? Berte v úvahu nejen pojistné částky a možná rizika pro váš dům, ale i jiné stavby v okolí. Pro případ, že se případný požár z vaší fotovoltaické elektrárny a nemovitosti rozšíří k sousedům (například u řadových domů), škody napáchané na cizích domech pokryje pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Toto odpovědnostní pojištění si můžete rovnou sjednat společně s pojištěním nemovitosti.  

Věnujte pojištění svého domu dvě minutky. Tak málo stačí ke srovnání pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti na RIXO.cz. Stačí jen zadat pár informací o vašem domově a o vás a my vám během pár sekund ukážeme ty nejlepší nabídky, které si pro vás pojišťovny připravily.