Před cestou do zahraničí se na něj často zapomíná a někdy si můžete myslet, že ho nepotřebujete vůbec. Co je to? Není to pas, ale cestovní pojištění. Jak najít to nejlepší a co u cestovního pojištění při výběru sledovat?

Jaká rizika kryje nejlepší cestovní pojištění?

Pojišťovny v rámci cestovního pojištění běžně kryjí rizika související s náhlým onemocněním, úrazem, ztrátou zavazadel nebo způsobením škody jinému člověku v zahraničí. Nejvíce vás pravděpodobně bude zajímat pojištění léčebných výloh, které je nejdůležitější součástí cestovního pojištění. Pojištění léčebných výloh vám může ušetřit nemalý peníz a měli byste mu věnovat svou pozornost. Náklady na ošetření, převoz sanitkou, pobyt v nemocnici nebo transport do Česka by vás totiž jako samoplátce mohly připravit i o statisíce, dokonce až miliony korun. A to si ne každý z nás může dovolit.

Nemusí vás zrovna bodnout rejnok, abyste potřebovali využít lékařskou pomoc. Odpočinek na lehátku vám dokážou pokazit i obyčejné zažívací potíže. Pokud se obáváte nepříjemného koronaviru, mějte na paměti, že pojišťovny kryjí i riziko onemocnění covid-19

Samostatnou kapitolou je pak pojištění odpovědnosti, které byste při cestách určitě neměli zanedbat. Přece jen dovolená je především relax a nejste tak pozorní jako v běžném režimu. K základnímu cestovnímu připojištění si můžete zvolit i doplňková připojištění. Při cestě letadlem přijde vhod pojištění zavazadel, pokud naopak vyrážíte na dovolenou autem, stojí za zvážení pojištění asistence k vozidlu. 

Jaké jsou limity pojistného krytí?

Při sjednávání cestovního pojištění by vás měla zajímat především výše limitů pojistného krytí, a to v závislosti na regionu, do kterého se chystáte vycestovat. Po Evropě byste si minimální limit na léčebné výlohy měli nastavit na 5 milionů korun, mimo náš kontinent raději zvolte limit alespoň 10 milionů korun. Vysokými náklady na ošetření jsou nechvalně známé Spojené státy americké, ale vyšší limit se týká většiny exotických destinací včetně asijských zemí nebo Austrálie. Rozdíl v ceně pojištění dělá pár korun, nebojte se proto zvolit vyšší limit!

Limity se zvlášť nastavují také pro pojištění odpovědnosti, které poskytuje krytí pro případ způsobení újmy na zdraví nebo škody na věci. Všechna tato rizika jsou často uváděna jako celek. Minimální limit pro plážovou dovolenou by se zde měl pohybovat kolem 1 milionu korun, ale pro klid duše si zvolte limit vyšší. Rozdíl v ceně je minimální a na výši pojistného ho skoro nepocítíte.

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění?

Podle destinace (místa, kam budete cestovat)

Chorvatsko

Chorvatsko možná znáte jako své boty a můžete mít pocit, že vás tam nic nezaskočí. Ale pozor, i přesto, že je Chorvatsko členem EU a vaše karta pojištěnce (Evropský průkaz zdravotního pojištění) je zde platná, na cestovní pojištění určitě nezapomeňte. Kartička pojištěnce zahrnuje totiž jen ty nejnutnější výlohy – a třeba převoz do domoviny právě ne. Pokud vyrážíte stejně jako desítky tisíc Čechů na chorvatské pláže autem, přihoďte k cestovnímu pojištění i asistenční služby pro vozidlo. Základem je ale jako vždy pojištění léčebných výloh s limitem minimálně 5 milionů korun. Podobná kritéria zvolte i v případě, že se chystáte do Španělska nebo Itálie. 

Řecko

Už pomýšlíte na večery v taverně u západu slunce? Ještě zbystřete. Ať už navštívíte ostrovy nebo pevninu, karta pojištěnce vám zajistí jen omezenou zdravotní péči v případě, že ji budete potřebovat. A protože Řecko není jen o válení se na lehátku, ale také o impozantních skalách, antických památkách a vodních sportech, určitě se zaměřte na připojištění rizikových sportů, pokud holdujete aktivní dovolené.

Turecko

Turecké pláže jsou pro letní dovolenou jako stvořené. Cestovnímu pojištění byste tu ale měli věnovat ještě více pozornosti, než po cestách v rámci EU. Ačkoliv to do Turecka není žádná velká dálka, jedná se o mimoevropskou destinaci, kde se na nic než cestovní pojištění spolehnout nemůžete. Kromě zvýšeného limitu pojištění léčebných výloh a odpovědnosti se vám vzhledem k možným přírodním neštěstím a bezpečnostním rizikům vyplatí co nejširší krytí v uceleném balíčku. A hlavně před odletem nezapomeňte na cestovní pas!

Egypt

Severoafrická klasika, kde je cestovní pojištění nutností. Do Egypta se málokdy Češi vydávají bez cestovky, která vám často už při objednávce zájezdu možnost cestovního pojištění nabídne. Neskákejte ale po první možnosti a raději si cestovní pojištění předem srovnejte. Ať už se rozhodnete popíjet drinky pod slunečníkem nebo šnorchlovat mezi korály, řiďte se při výběru cestovního pojištění doporučenými pojistnými limity pro destinace mimo Evropu. Nástrahy na vás mohou číhat nejen v moři, ale i v hotelové kuchyni. A v případě, že jedete do Egypta za krásnými útesy Rudého moře nebo jízdě na čtyřkolkách (případně velbloudech) v dunách, připojištění rizikových sportů je tu skutečně na místě.

Podle krytých rizik

Základní cestovní pojištění, které přední pojišťovny nabízí v “balíčcích”, příliš rizik nepokrývá. Často zahrnuje pouze pojištění léčebných výloh, ale bez pojištění odpovědnosti nebo pojištění věcí a zavazadel. Některá doplňková připojištění můžete k základnímu balíčku přidat, ale v rámci rozšířeného balíčku pojištění budou mnohem výhodnější. Nejste si jisti riziky, která vás na cestě mohou potkat? Připojistěte si je. Když jde o vaše zdraví, méně opravdu neznamená více.

Krytí rizikových sportů

Pokud tušíte, že se vaše letní radovánky neobejdou bez trošky dobrodružství, pojištění na rizikové sporty se rozhodně neztratí. Pozor, rizikovým sportem může být i skok do vody nebo náročnější treking. Možná jste zdatní cestovatelé a ani vysokohorská turistika vás neděsí, raději si ale podle vašeho itineráře zkontrolujte, jestli náhodou už vaše plánovaná túra nepřesahuje určitou nadmořskou výšku – od výšky 3500 m n.m.už by mohla být považována za rizikovou aktivitu. Seznam rizikových sportů naleznete v pojistných podmínkách přiložených ke každé konkrétní smlouvě. 

Ne každé adrenalinové vyžití je ale pojistitelné. Jednotlivé pojišťovny v podmínkách také stanoví, jaké sporty jsou z pojištění vyloučené. Může jít třeba o jachting na oceánu, freediving a mnoho dalších vysoce rizikových extrémních sportů.

Výluky z pojištění

Cestovní pojištění vám pomůže v drtivé většině problémů, neplatí to ale pro každý případ. Pro konkrétní výluky si vždy pečlivě prostudujte výčet v pojistné smlouvě. Obecně ale můžete očekávat, že pokud jste ublížili sami sobě nebo jinému pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, pojišťovna za vámi stát nebude. Stejně tak budete vy sami zodpovědní za újmu, k níž jste přišli provozováním rizikového sportu – pokud tedy nejste na rizikové sporty pojištěni. 

Není dobré ani odkládat léčbu úrazů nebo nemocí, se kterými už do zahraničí přijedete. Pokud jste mohli řešit své neduhy už před dovolenou, pojišťovna vaši návštěvu na zahraniční klinice krýt nebude. A pokud jste porušili místní zákony, asi vás nepřekvapí, že cokoliv, co se vám při tomto prohřešku stalo, jde také na “vaše triko”. 

Jaká jsou kritéria pro výpočet ceny cestovního pojištění?

Věk

Cena cestovního pojištění se odvíjí od vašeho věku. Základním pro výpočet je zde dospělý člověk (podle konkrétní pojišťovny nejčastěji v rozmezí 18-69), senioři mají kvůli zvýšeným rizikům sazbu mírně vyšší. Děti naopak pojistíte levněji. Vymezení věku ale záleží na jednotlivých pojišťovnách.

Destinace

Mimo Evropu si připlatíte, a to nejen v případě, že by se jednalo o exotickou destinaci. Cestovní pojištění si můžete sjednat i pro destinace, jako je Mexiko, Zanzibar nebo Jihoafrická republika. Cestovní pojištění pro USA nebo Kanadu je nejdražší. 

Rizikové sporty

V cestovním pojištění jsou běžně kryta rizika provozování rekreačních sportů. Rizikové sporty, kam může spadat například jachting při pobřeží nebo surfing, pojištění kvůli zvýšenému nebezpečí úrazu prodraží

Délka pobytu

Cestovní pojištění je vypočítáváno jako denní pojistné. Čím více dní tedy hodláte za hranicemi Česka strávit, tím nákladnější pro vás pojištění bude. Nenechte se ale odradit pár desetikorunami navíc a zvolte si délku cesty pro jistotu i s menší rezervou. Nikdy nevíte, co vás v destinaci zdrží. 

Těhotenství

Těhotenství je při sjednávání cestovního pojištění důležitým faktorem, na který pojišťovny berou zřetel. V prvních měsících těhotenství se podmínky výrazně nemění, nejčastěji narazíte na limit do 26. týdne těhotenství. V pokročilém těhotenství (méně než 2 měsíce do termínu porodu) už cestovní pojištění nebudete moci sjednat, stejně tak v případě rizikového těhotenství.

Časté otázky k cestovnímu pojištění

Je možné na cestovním pojištění ušetřit?

I na tom nejlepším cestovním pojištění můžete ušetřit. Srovnejte si podmínky a ceny pojištění s naším online srovnávačem. Zjistíte tak možnosti cestovního pojištění u předních pojišťoven, ze kterých si můžete vybrat tu variantu, která vám vyhovuje nejlépe i s ohledem na připojištění, která si na svou cestu vyberete – včetně rizikových sportů, pojištění zavazadel nebo asistence u vozidla.

Platí cestovní pojištění i pro automobil?

V případě, že cestujete do zahraničí autem, rozhodně byste na připojištění neměli zapomenout. Nespoléhejte se na asistenci, která je součástí vašeho povinného ručení v rámci EU a dalších vybraných zemích. Základní asistence v případě větší poruchy nebo nehody nemusí stačit. Autoasistence při cestě do zahraničí je doplňkové připojištění, které si můžete sjednat společně s cestovním pojištěním.

Kryje cestovní pojištění rizika covid-19?

Pojišťovny kryjí i události spojené s onemocněním covid-19 v rámci připojištění nebo přímo v pojištění léčebných výloh. Vždy je nutné si dát pozor na to, která rizika spojená s koronavirem vaše pojišťovna kryje.