Domácí mazlíčci se často stávají plnohodnotnými členy rodiny. Proč byste je tedy s sebou nevzali na dovolenou nebo víkendový výlet do zahraničí? Cesta s vaším čtyřnohým miláčkem se ale neobejde bez přípravy. V článku se dozvíte, na co myslet, než sbalíte kufry a vyrazíte se psem vstříc novému dobrodružství. 

Cestování s mazlíčkem může znít jako nenáročná aktivita. Nenechte se ale překvapit nenadálými událostmi, které vás mohou potkat. Když se náhodou stanete účastníkem dopravní nehody nebo vás bude trápit protestování mazlíčka, kterému se stýská po domově, přijde vám důkladná příprava vhod. Ať už vyrážíte do zahraničí nebo společně objevujete krásy Česka.  

Jak se připravit na cestování s domácími mazlíčky?

Jedním z nejdůležitějších úkolů, které vás před cestou čekají, je rozhodnutí, jak mazlíčka budete převážet. Musíte totiž omezit jeho pohyb, abyste se nedostali do křížku se zákonem ještě předtím, než překročíte hranice České republiky. Řidič je vždy odpovědný za zajištění bezpečnosti přepravovaných osob i zvířat. Pokud svého psa necháte za jízdy jen tak ležet na sedadle, koledujete si o pokutu ve výši 2000 Kč na místě. Pokuta by ale neměla být vaší hlavní motivací, proč psa zabezpečit. Mazlíček, kterého máte v autě navolno, vám může zasáhnout do řízení auta nebo vás jinak rozptýlit. Zároveň při prudkém brždění může i poranit sebe i lidskou posádku. 

Každý majitel čtyřnohého člena rodiny by měl mít pro tento případ přepravku, která se hodí nejen při cestování, ale třeba jen na obyčejnou návštěvu veterináře. Větší plemena vyžadují autoklece nebo mříž mezi sedadly a zavazadlovým prostorem, pokud se vám bernardýn zkrátka nevejde nikam jinam, než do kufru. Takové zabezpečení ale znamená, že svá zavazadla budete muset umístit jinam, protože pro zvířecího pasažéra by při jízdě mohly být nebezpečné.

Vždy platí, že pes musí mít dostatek prostoru pro otočení, ležení a natažení nohou. Zamyslete se také nad tím, jak bude váš mazlík cestu snášet. Pokud s ním jezdíte autem často, můžete být v klidu. Jestli jde ale o jeho “poprvé”, pes by si měl nejprve přivyknout na delší cestu v autě. Mohlo by vás překvapit, že kratší úseky v autě zvládá, ale po několika hodinách už začne “šílet”. 

Na co myslet, než vyrazíte se psem do zahraničí? 

Včas se informujte, jaké podmínky se vztahují na cestování se zvířaty nejen v cílové zemi, ale i ve státech, kterými jen projíždíte. Pamatujte na to, že kdekoliv v EU (a tedy i v Česku) platí, že pes musí být očipován, musí mít cestovní pas i platné očkování proti vzteklině. V některých státech, jako je Velká Británie, Irsko, Malta nebo Finsko je vyžadováno také čerstvě provedené odčervení. Očipování, očkování a odčervení jsou pro každého veterináře rutinně prováděné výkony. Vystavení pasu může zajistit jen veterinární lékař s oprávněním

Někde ale ani splnění všech podmínek nemusí pro bezproblémovou dovolenou stačit. Určité země totiž omezují chov plemen, které vnímají jako nebezpečné. Stanovují proto podmínky i pro jejich zahraniční majitele. V Německu a Rakousku například musíte bull plemenům za jakýchkoliv okolností nasadit náhubek a připnout vodítko, do Francie byste s nimi zase vůbec neměli vstupovat. Proto si ověřte, zda do zemí, které plánujete se psem navštívit, můžete bez problému vstoupit. A pro jakýkoliv případ mějte po ruce vodítko a náhubek, abyste při procházkách nenarazili na zbytečné nepříjemnosti, kterým můžete jednoduše předejít.

Pamatujte na pojištění

Při cestování po domovině i v zahraničí se kdykoliv může přihodit nečekaná událost, kvůli které váš naplánovaný rozpočet na dovolenou vezme za své. Co když se psovi přihodí úraz, který vyžaduje ošetření? Můžete se plně spolehnout na své pojištění mazlíčka. To pokryje jak náklady na veterináře, tak i jiné výdaje spojené s péčí o psa. Dávejte ale vždy pozor na územní platnost pojištění. Nejčastěji totiž pojištění mazlíčků platí pouze v Česku, připojistit si však můžete také krytí po celé Evropě. V zahraničí se mohou ceny za veterinární ošetření vyšplhat ještě mnohem výš než v Česku. Raději tedy nenechávejte nic náhodě.  

Pojištění mazlíčků také obsahuje pojištění odpovědnosti za škody způsobené zvířetem. To vám může přijít vhod, pokud bude váš hafan mimo domov neklidný a poškodí cizí majetek nebo zraní jiné zvíře. Díky pojistce se pak vyhnete placení škod až do výše 2 milionů korun. Vyšší limity pojistného plnění nabízí například pojištění občanské odpovědnosti s připojištěním odpovědnosti za zvíře.  

Neplánujete si sjednat pojištění mazlíčka, nebo cestujete mimo EU, kde vám pojištění neplatí? Podívejte se po cestovním pojištění, které ochrání vás i vašeho mazlíka. Krytí léčebných výloh pro vašeho čtyřnohého přítele není běžnou součástí každého cestovního pojištění. Některé balíčky ho ale obsahují. Najdete je i na RIXO.cz, kde si můžete cestovní pojištění do minuty srovnat, a potom i pár kliky sjednat.

Pojištění pro vás i mazlíčka v jednom získáte například s cestovním pojištěním od AXA Assistance v balíčku Excelent, za které na týdenní dovolenou nedáte víc než 250 korun. Jaké krytí nabízí pro vašeho psa? 

Pojištění mazlíčka Limit krytí
Výlohy na veterinární péči20 000 Kč
Doprava domácího mazlíčka k veterináři20 000 Kč
Odpovědnost za škody způsobené domácím mazlíčkemdo limitu sjednaného ve smlouvě

Co zabalit na dovolenou se psem?

Před cestou věnujte čas nejen sbalení vašich kufrů, ale i věcí, které se budou hodit vašemu psovi. Na co nezapomenout a co zkontrolovat? 

  • přepravka, klec nebo jiné zabezpečení na cestu autem
  • dostatečná zásoba vody
  • krmivo a oblíbené psí pamlsky
  • cestovní misky na vodu a granule
  • oblíbená psí hračka
  • deka nebo pelíšek
  • vodítko a náhubek, postroj
  • vlhčené ubrousky pro psy a sáčky na exkrementy
  • psí lékárnička s první pomocí a léky proti nevolnosti
  • cestovní pas a očkovací průkaz psa

Už máte sbaleno? Nezapomeňte na srovnání cestovního pojištění pro sebe i svého čtyřnohého mazlíka. Na RIXO.cz to zvládnete za 2 minuty. A rovnou si pojištění můžete jednoduše, rychle a online sjednat. Tak šťastnou cestu!