Dětství a teenage léta už máte za sebou a postupně začínáte zjišťovat, že život není tak jednoduchý, jak jste si mysleli. A to zvlášť v momentě, kdy nastupujete na vysokou školu, hlásíte se do zaměstnání nebo hledáte své první bydlení bez rodičů za zády. S některými nástrahami dospělosti se budete muset poprat sami, s jinými vám pomůže dobře zvolené pojištění. 

Postavit se na vlastní nohy není nic jednoduchého a s riziky, před kterými vás rodiče dlouhá léta chránili, se nyní musíte poprat sami. Pokud jste z rodinného hnízda nevyletěli s dobrým zajištěním nebo trvající podporou rodiny, pravděpodobně ani nemáte moc peněz nazbyt. A co když se vám do cesty postaví nečekaná překážka, třeba v podobě nahrazení způsobené škody v řádu desetitisíců korun nebo ošetření úrazu na dovolené v zahraničí? Pomoci vám může pojištění. Poradíme vám, na jaká pojištění se soustředit a na kolik vás vyjdou. Nebojte, i s menším rozpočtem si je můžete dovolit.

Pojištění odpovědnosti je základ

Pojištění občanské odpovědnosti (neboli “pojistku na blbost”) by měl mít bez výjimky každý. Dokáže vás totiž ochránit před placením škody, kterou způsobíte někomu jinému, ať už jde o poškození cizího majetku nebo zdraví. Množství situací, ve kterých vám může pojištění odpovědnosti pomoci, je nepřeberné. Vztahuje se třeba na vytopení bytu pod vámi kvůli prasklé hadici nebo na způsobení újmy na zdraví jiného člověka při jízdě na kole či lyžích. Pomůže vám i v případě, že nedopatřením poničíte vybavení na studentské koleji nebo v pronajatém bytě, pokud si k základnímu krytí přihodíte i připojištění škod na pronajatých věcech. 

Způsobené škody na majetku se mohou vyšplhat do desetitisíců korun, v případě újmy na zdraví pak může odškodnění přesáhnout i milion korun. Pojištění odpovědnosti vás oproti tomu vyjde zhruba na tisícovku ročně, což znamená ani ne stovku měsíčně – tedy méně, než kolik stojí jedno dýňové latté nebo oběd v menze. Do vašeho rozpočtu tato pojistka rozhodně díru neudělá. Tak nečekejte a nabídky pojištění odpovědnosti si srovnejte. Stačí vám na to minuta

Pojištění odpovědnosti zaměstnance se hodí i na brigádě

Vaše první práce nemusí být úplně podle vašich představ. Zvlášť v případě, že se během vysokoškolského studia ocitnete na brigádě, kde nesete odpovědnost za zboží nebo svěřené věci. Vyčerpání z náročného studentského života totiž může vést k nepozornosti v práci. A takové nehody mohou stát hodně peněz. Právě od toho je tu pojištění odpovědnosti zaměstnance. To je určené především pro ty, kteří mají klasickou pracovní smlouvu (na plný nebo zkrácený úvazek). Některé pojišťovny ovšem nabízí pojistku i pro brigádníky s dohodou o pracovní činnosti nebo dohodou o provedení práce.

Ať už jde o poškození pracovních nástrojů nebo ztracený notebook, zaměstnavatel po vás může v případě zavinění škody jako po zaměstnanci požadovat náhradu. Ta je sice omezená 4,5násobkem vašeho průměrného hrubého měsíčního výdělku, i taková rána ale může být pro vaší peněženku likvidační. Pokud pracujete na pozici, ve které můžete způsobit škodu na hmotném majetku, nemá smysl pokoušet své štěstí a raději si pojistku sjednat. Bude vás stát zhruba 700 korun ročně, což znamená měsíční pojistné ve výši necelých 60 korun. Nevěříte? Zkuste si pojistku srovnat

Pojištění domácnosti pomůže v nájmu i na kolejích

Pojištění odpovědnosti uplatníte při škodách na cizím majetku, co ale ten váš? I když zatím neoplýváte majetkem v řádu milionů, vyplatí se chránit věci, které jste dostali nebo si je za své těžce našetřené peníze koupili. K ochraně vašeho vlastního majetku slouží pojištění domácnosti, které se vztahuje jak na vybavení vlastní nemovitosti, tak i pronajatého bytu (v případě sjednání připojištění) nebo může dokonce zahrnovat i vaše věci na studentské koleji.

Kromě běžného vybavení domácnosti jako je nábytek, spotřebiče nebo různá elektronická zařízení pojištění kryje i vaše osobní věci, jako je oblečení, sportovní náčiní nebo vaše cennosti v případě požáru, vloupání, vodovodní havárie a v celé řadě dalších situací. Pojistka se může vztahovat i na věci, které máte uzamčené třeba ve sklepě – například vaše kolo. Rozsah konkrétního pojištění si ale vždy před sjednáním zkontrolujte.

Cena pojištění domácnosti se odvíjí především od pojistné částky, kterou si nastavíte sami. Pojistná částka by vždy měla odpovídat hodnotě všech věcí v domácnosti, a většinou vás kvalitní pojištění domácnosti vyjde zhruba na 1 500 korun ročně. To vám sice může připadat jako zbytečná investice, ale věřte, že až budete kvůli zkratované zásuvce nebo vloupání potřebovat novou televizi, budete za pojištění rozhodně rádi. Pokud sdílíte byt se spolubydlícími, není od věci si pojištění společně sjednat a na pojistné se složit. 


Na RIXO.cz najdete ve srovnání pojištění domácnosti rovnou i pojištění občanské odpovědnosti. Nejdůležitější majetková pojištění tak můžete sjednat současně na jedné smlouvě. Srovnejte si pojištění nezávazně a zdarma. Za minutku máte hotovo! 


Úrazovko se neztratí

Úrazové pojištění často sjednávají rodiče dětem už ve školce. Pokud jste měli starostlivé rodiče a nějakou “historickou” pojistku máte, zkontrolujte si, že vám stále platí. S dosažením 18 let věku totiž zpravidla dětské úrazové pojištění končí. Pokud pojistku zatím nemáte a pravidelně se věnujete nějaké pohybové aktivitě, neměli byste nad úrazovkem jen tak mávnout rukou. 

V čem úrazové pojištění spočívá? Jedná se o pojištění pro případ trvalých následků úrazu, hospitalizace, denního odškodného a dalších rizik, která souvisí s úrazem. Tím se liší od životního pojištění, které obsahuje pojištění jak pro případ nemocí, tak i úrazů. V mládí se sice závažných onemocnění příliš bát nemusíte, nezatracujte ho ale navždy. Nejpozději se založením rodiny byste si ho měli sjednat také – čím dříve si ho navíc sjednáte, tím levnější pro vás bude. A to už napořád. 

Na kolik vás klasické úrazové pojištění vyjde? Počítejte s ročním pojistným v rozmezí 2-3 000 korun ročně. Záleží však na individuálním nastavení vaší pojistky. Cenu přímo pro vás zjistíte jednoduše v našem srovnání. S robustnějším a finančně náročnějším životním pojištěním ještě můžete počkat. Ten správný čas na jeho sjednání přijde, až když budete pomýšlet na to, že se usadíte a vezmete si hypotéku nebo budete plánovat založení rodiny.

A co dál? 

Ještě pojištění nemáte dost? Hodit se vám budou i naše další tipy, díky kterým budete vědět, jak na pojištění. 

  • Rádi cestujete? V žádném případě byste neměli zapomínat na sjednání krátkodobého cestovního pojištění, pokud vyrážíte za hranice České republiky – ano, i do Drážďan na jedno odpoledne! Proč? Především proto, že vás ochrání před placením léčebných výloh a případných spoluúčastí z vlastní kapsy. Třeba pokud během výletu nebo dovolené v zahraničí onemocníte nebo se vám přihodí nějaký úraz.
  • Máte řidičák v kapse a poohlížíte se po svém prvním autě? Nezapomeňte na sjednání povinného ručení, které musí mít každé vozidlo – osobní automobil, motorka, čtyřkolka, skútr nebo moped. Povinné ručení je skutečně povinné ze zákona a kryje škody, které způsobíte na zdraví nebo majetku při provozu vozidla někomu jinému. Pro dražší a nová vozidla se vám bude hodit i havarijní pojištění, které kryje škody na vašem autě. Ať už vznikly zaviněnou nehodou nebo živelní katastrofou. 
  • Toužíte po zvířecím kamarádovi? Pokud se nespokojíte jen s křečkem nebo rybičkami, ale raději si pořídíte psa nebo kočku, myslete i na to, že účty za veterináře se mohou vyšplhat na vyšší tisíce korun. Uvažujte tedy při pořízení psa nebo kočky i o pojištění mazlíčka, díky kterému vás návštěva veterináře nezruinuje. Náklady na ošetření totiž pokryje pojišťovna, na vás bude jen úhrada spoluúčasti
  • I sebelepší pojištění má vždy své limity. Pojistné podmínky sice nejsou moc zábavné čtení, vždy byste ale měli vědět, v jakých situacích vám pojištění (ne)pomůže. Mezi obecné výluky například patří pravidlo, že pojišťovna vám nic nevyplatí, pokud způsobíte škodu na majetku nebo zdraví posilněni alkoholem, omamnými a psychotropními látkami nebo úmyslně. A hodí se i vědět, jak a kdy můžete pojištění změnit nebo jak si zkontrolovat, že máte skutečně kvalitní pojistku. 

Nevíte si sami s pojištěním rady? Nevadí! Na RIXO.cz si můžete jakékoliv pojištění kdykoliv zdarma a nezávazně srovnat a nechat si s výběrem poradit od specialistů, kteří vám vždy najdou to správné a zároveň výhodné pojištění. Pár údajů pro srovnání pojištění zvládnete naťukat i z mobilu.